Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Tot hoever zakt de AEX nog terug?

TA: Zoeken naar bodempatronen

Met een dieptepunt bij 458,45 werd gisteren in de AEX de recente opwaartse gap tussen de 459,10 en 460,90 in zijn geheel gesloten. Vanaf de vorig week geplaatste top bij 468,65 is de AEX ongeveer 10 punten in enkele dagen teruggevallen.

Ik gaf een week geleden al aan dat de kans groot was op een terugtest na de benadering van mijn kortetermijndoel in de zone 470 tot 472 voordat een volgende opwaartse beweging zou plaatsvinden.

Andere Europese indices hebben overigens hun gaps tot op heden nog niet gesloten en noteren nog steeds boven deze eerste steunpunten. Maar de kans op een verdere terugval voor de vorming van een volgende hogere kortetermijnbodem blijft aanwezig.

Krachtig en opwaarts

In de AEX zou een terugval naar de zone 445 tot 452 technisch gezien een perfecte terugtest volgens het boekje zijn. In deze zone liggen namelijk de voormalige septembertop bij 451,40 en de dubbele (tweezers) bodem van ruim een week geleden.

Verder ligt bij 447 tot 448 de neklijn van het afgeronde en geactiveerde omgekeerde hoofd-schouderpatroon. Toch vraag ik mij af of het zover komt. De markt is zeer krachtig en opwaarts gericht.

Een diepere terugval zou dan snel op de borden moeten komen waarna een krachtige opwaartse draai plaats kan vinden. Boven de zone 445 tot 452 liggen nog steunpunten bij 454 (horizontaal) en 453,50. Dit laatste niveau is de zeer steil stijgende kortetermijnbodemlijn die startte bij de septemberbodem van 405.

Inmiddels heeft deze lijn al twee andere raakpunten, bij 431,20 en 445. Door zijn steilheid is deze lijn voor de komende weken echter uiteindelijk onhoudbaar. Een eventuele neerwaartse doorbraak zou dan ook zeker niet mijn kortetermijnvisie veranderen.

Opwaartste vervolguitbraak

Nu deze terugval in volle gang is, moeten we ook alert worden op nieuwe kortetermijnbodempatronen in de candlesticks. Tot hoever de AEX precies zakt, is onmogelijk te zeggen. Er zijn genoeg referentiepunten, maar ik verwacht dat in de loop van volgende week de opwaartse druk op de recente top van 468,65 weer zal worden opgevoerd.

Uiteindelijk houd ik rekening begin november met een opwaartse vervolguitbraak boven deze top en boven het 200-daags gemiddelde dat nu bij 472,15 ligt. Daarboven ontstaat ruimte naar de zone 490 tot 495.

Dit is zowel een belangrijke horizontale weerstandszone als het te berekenen koersdoel vanuit het afgeronde omgekeerde hoofd-schouderpatroon. Zelfs een test dit jaar tot begin volgend jaar van de jaartoppenzone 505 tot 510 acht ik goed mogelijk.

Daggrafiek Eurostoxx 600
Kortetermijngrafiek Eurostoxx 600
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Stoxx Europe, DAX en Athex

Als we kijken naar enkele andere indices dan valt dus op dat deze hun recente opwaartse gaps nog niet hebben gesloten.

De brede Stoxx Europe 600 sloot precies op de bovenkant van zijn gap bij 371,85. De onderkant van deze gap ligt bij 370,50. Een sluiting van deze gap zou meer potentieel vrijmaken naar de 365 en mogelijk lager.

Maar ook hier geldt dat de opwaartse kracht groot is en er in de komende weken ruimte is naar niveaus boven de 400 punten.

Daggrafiek DAX
Kortetermijngrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De DAX heeft een brede gap tussen de 10.508 en 10.587 en noteert daar nog ruim boven. Zolang de koers hierboven blijft, lijkt een verdere versteiling van de zeerkortetermijntrend reëel. Voor de komende weken blijft een test van de zone 11.700 tot 11.800 realistisch.

Daggrafiek Griekse Athex
Kortetermijngrafiek Griekse Athex Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Een index die ik recent al enkele keren besprak, blijft zich ook krachtig ontwikkelen. Dit is de beurs van Griekenland. De langere dalende toppenlijn werd al enkele weken geleden opwaarts gebroken, wat een krachtig koopsignaal betekende en een trendomkeer in het langeretermijnbeeld.

Met de opwaartse doorbraak van de 700 tot 704 is ook een stijgende driehoeksformatie afgerond. Voor de komende maanden houd ik als eerste doel de 850 punten aan. Dit is zowel het te berekenen koersdoel als een belangrijke horizontale weerstand.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht