Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Een diepere terugtest verandert niets aan de stijgende AEX-trend.

TA: Diepere terugtest?

De opwaartse druk wordt momenteel nog niet verder opgevoerd en de consolidatiefase duurt verder voort. Vandaag is de kans groot dat de steil stijgende bodemlijn bij 460,50 direct neerwaarts wordt gebroken en de druk op de 458 wordt opgevoerd.

Toch heeft deze opgaande bodemlijn minder waarde voor mij door zijn steilheid. Een neerwaartse doorbraak van deze niveaus zorgt ook niet voor een verandering van mijn visie voor de komende weken (maanden).

Vanaf de septemberbodem bij 405 zien we een patroon van snelle en krachtige stijgingen die worden opgevolgd door een tijdelijke onderbreking in de vorm van een consolidatiefase.

Kans op verdere terugtest

De vorige consolidatiefase vond plaats tussen de 445 en 452 waarna een stijging in enkele dagen plaatsvond van 20 punten. De AEX vormde net onder de zone 470 tot 472 een tijdelijke top met een hoogtepunt bij 468,65. Naar mijn mening was de kans toen groot op opnieuw een terugtest of consolidatiefase.

Deze fase is nog steeds intact en de kans op een verdere terugtest blijft aanwezig. Buiten die ene uitschieter naar de 468,65 vormt de AEX al ruim een week een bovenkant in deze consolidatiefase bij 465 tot 466. Hier ligt ook het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau van de voormalige forse augustuscorrectie.

De onderkant van deze fase ligt bij 458 tot 458,50. Een neerwaartse doorbraak op slotbasis van deze zone zorgt voor een verheviging van de huidige terugtest. In dat scenario liggen de volgende richtpunten bij de horizontale steun van 454 en de zone 452 tot 445.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Perfecte terugtest

Of het zover komt, moet ik nog bezien, maar een terugval in de komende week naar de zone 445 tot 452 zou wel een technisch perfecte terugtest betekenen naar de neklijn van het grote en afgeronde omgekeerde hoofd-schouderpatroon.

Vanuit dit patroon is een koersdoel te berekenen voor de komende weken (maanden) van ongeveer 490 tot 495. Bij deze zone ligt:

  • mijn voormalige koersdoelvoor 2015 bij 495
  • een horizontale weerstand
  • de brede neerwaartse gap die tijdens de augustuscorrectie werd gevormd tussen de 488,40 en 493,85

Ik blijf van mening dat deze zone in de laatste weken van dit jaar moet kunnen worden behaald in deze krachtige opgaande kortetermijntrend. In het langetermijnbeeld is er ook niets aan de hand en zorgde de forse zomercorrectie voor een meervoudige langetermijnbodem in de zone 402 tot 406.

Lange trend intact

Een forse maar normale correctie die vergelijkbaar is met de correctie die in de zomer van 2011 plaatsvond. Zolang deze langetermijntrend intact blijft, verwacht ik begin volgend jaar de voorzetting van de stijgende langetermijntrend (volgende fase) boven de zone 505 tot 510.

Hierboven ligt het eerstvolgende koersdoel in het langetermijnbeeld bij 564, de top uit 2007. De onderkant is dus gedefinieerd voor de komende week. Een slotkoers onder de 458 tot 458,50 zorgt voor meer neerwaartse druk tot maximaal de zone 445 tot 452.

In dat scenario moeten we alert zijn op de vorming van bodempatronen. Boven de 465 tot 466 verbetert het technische beeld en wordt de consolidatiefase afgerond. Toch moet de recente top van 468,65 nog als laatste horde worden gebroken. De volgende weerstanden liggen dan bij:

  • 470 (horizontaal)
  • de 472,50 (200-daags gemiddelde)

Snel naar 490

Ik verwacht na de afronding van de huidige terugtest echter beperkte tegendruk bij deze weerstanden. Een verdere voortzetting daarna in een snel tempo richting de 490 tot 495 lijkt dan het meest waarschijnlijke scenario.

Eerst maar eens kijken of de terugtest vandaag of morgen wordt verhevigd onder de 458 of dat de huidige smalle consolidatiefase voor de komende dagen de buitengrenzen blijft aangeven.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht