Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Weinig weerstand tot 481.

TA: Weinig weerstand

De AEX plaatste gisteren een slotkoers boven de zone 465 tot 466, de hoogste slotkoers sinds medio augustus alweer. Hiermee lijkt een einde te zijn gekomen aan alweer de derde kortstondige consolidatiefase vanaf de septemberbodem bij 405.

Met deze afronding lijkt de volgende opgaande beweging in de stijgende kortetermijntrend te worden gestart. Tot hoever de koers zal oplopen voordat een volgende terugtest zal starten is onmogelijk te zeggen. Daarvoor moeten we de volgende weerstanden in de gaten houden en eventueel te vormen toppatronen.

Maar de weg voor de komende tijd staat naar mijn mening open richting de belangrijke zone 490 tot 495, mijn doel voor de laatste weken van het jaar.

  • Hier ligt het te berekenen koersdoel vanuit het afgeronde omgekeerde hoofd-schouderpatroon. Deze patronen werden in veel Europese aandelenindices gevormd als duidelijke en klassieke bodempatronen. Dit patroon was sinds begin september in ontwikkeling met een neklijn bij 447 tot 448.
  • Bij de 495 ligt ook mijn voormalige jaardoel dat ik eind vorig jaar afgaf, tevens een oude horizontale weerstand.
  • Als laatste ligt in deze zone tussen de 488,40 en 493,85 nog een grote neerwaartse gap die tijdens de zware augustuscorrectie werd gevormd.

Opwaarts vervolg

Een belangrijk en interessant richtpunt voor de komende twee maanden. Maar zelfs een vervolgbeweging naar de jaartoppenzone bij 505 tot 510 sluit ik nog niet uit rond de jaarwisseling.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Met de doorbraak door de 465 tot 466 werden niet alleen de toppen van de afgelopen week opwaarts en op slotbasis gebroken, maar ook het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau van de voormalige augustuscorrectie.

Ik ging in de afgelopen week uit van een consolidatiefase tussen de 458 en 466 als buitengrenzen. De intradaytop naar 468,65 zag ik daarbij als uitschieter en daarmee werd mijn zeerkortetermijndoel van 470 tot 472 recent op een haar na bereikt, waarna de kans op deze beperkte en recente terugtest groot was.

Richting 481

Pas een beweging onder de nieuwe een meervoudige bodemzone van 458 tot 458,50 (op slotbasis) zou meer neerwaarts potentieel vrijmaken richting de 454 tot mogelijk de zone 445 tot 452. Zover is het dus niet gekomen. De weg voor de komende dagen (week) lijkt vrij te zijn voor een verdere stijging.

Weerstanden liggen nog bij 468,65 (recente top) en 470 waar een oude horizontale weerstand ligt. Vlak daarboven ligt bij 472,80 ook nog het 200-daags gemiddelde. Deze weerstanden kunnen voor een kleine hapering zorgen, maar ik verwacht niet dat ze opnieuw leiden tot de start van een volgende terugval.

Een ander belangrijk richtpunt voor de komende twee tot drie weken ligt bij de voormalige bodem van eind juli, bij 481. Vanaf de recente bodem bij 458 zou dat overigens ook een opwaartse beweging betekenen van ruim 20 punten, net als na de vorige consolidatie toen de AEX opliep vanaf 445 tot aan 468,65.

De kans blijft echter groot dat voordat de zone 490 tot 495 wordt behaald er minimaal nog één terugtest of consolidatiefase wordt gevormd. Steun in het kortetermijnbeeld ligt nu bij de zone 465 tot 466 en daaronder bij 458.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht