Word abonnee en neem Beursduivel Premium
AEX zit in smalle bandbreedte.

TA: Blijft AEX boven 465?

De zeer smalle consolidatie in de AEX tussen de 465 en 473 is nog steeds intact. En de opwaartse druk stokte net onder de 473 punten. Deze 8 punten brede handelsfase gaat vandaag zijn vijfde dag in.

Het hoogste punt werd begin vorige week op de borden gezet bij 473 wat ook een precieze test van het 200-daags gemiddelde betekende.

Een opwaartse doorbraak hiervan is nodig om de volgende fase in de stijgende kortetermijntrend op te starten. Hierna verwacht ik een snelle stijging naar in eerste instantie 481. Hier ligt de bodem van eind juli.

  • De bovenkant van de handelsfase heeft zich tot op heden ontwikkeld als steeds zwaarder wordende weerstand waar ook nog steeds het 200-daags gemiddelde is te vinden.

  • De onderkant van de huidige smalle consolidatiefase werd gisteren op slotbasis precies getest. Daarbij sloot de AEX nipt onder de zeer steil stijgende bodemlijn sinds september.

Ik gaf eerder al aan dat deze opgaande bodemlijn door zijn steilheid (2 punten per dag) uiteindelijk onhoudbaar zou zijn. Een neerwaartse doorbraak zou mijn visie in het kortetermijnbeeld ook niet doen veranderen.

Zeer steile bodemlijn

Overigens zien we in meer Europese indices dat dergelijke zeer steile opgaande bodemlijnen neerwaarts werden gebroken. Dit kan in de komende dagen voor meer neerwaartse druk zorgen. Belangrijker in het kortetermijnbeeld is de zone 465 tot 466 waar de AEX gisteren dus precies op sloot.

Een slotkoers hieronder maakt verdere neerwaartse ruimte vrij naar de 458 punten, een beweging die ik eigenlijk niet meer verwacht maar ook zeker niet kan uitsluiten.

Bij de zone 465 tot 466 ligt de bovenkant van de vorige consolidatiefase en het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau van de voormalige zware augustuscorrectie.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Zware weerstand

Het grootste risico vanuit de grafiek in deze markt is de gisteren afgeronde bearish engulfing in de AEX. Dit tweedaagse toppatroon wordt boven de 472,50 opgeheven en daarmee ligt er dus nog steeds een zware weerstand rond de 473 punten.

Belangrijk is wel hoe de AEX vandaag en morgen dit toppatroon eventueel bevestigd. Bij patronen in de candlesticks is het niet alleen belangrijk dat het patroon wordt gevormd, maar ook hoe de vervolgbeweging (bevestiging) daarop volgt.

Dit bearish engulfing-patroon wordt aanzienlijk zwakker, zo niet een vals patroon, als de AEX in de komende dagen gewoon boven de 465 weet te blijven. Om dit patroon te bevestigen is toch een neerwaartse beweging onder de 465 nodig vandaag of morgen.

Normale terugtest

Mocht de AEX onder de 465 sluiten dan ontstaat dus meer neerwaarts potentieel en zal er een normale terugtest kunnen worden ingezet. Het duurt dan langer voordat de volgende opwaartse beweging wordt gestart richting in eerste instantie de 481.

Toch blijft de markt opwaarts gericht en blijf ik bij mijn mening dat de 481 in de komende twee tot drie weken op de borden kan verschijnen.

Voor de rest van dit jaar acht ik een test van de zone 490 tot 495 nog steeds het meest reële scenario. Daar liggen:

  • een oude horizontale weerstand (mijn voormalige jaardoel)
  • het te berekenen koersdoel vanuit het omgekeerde hoofd-schouderpatroon dat boven de neklijn van 447 tot 448 werd afgerond
  • een brede neerwaartse gap tussen de 488,40 en 493,85
De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht