Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ABN Amro is een hype

Frank van Dongen: ABN Amro is een hype

Hoewel ik me verdiept heb in de psyche van beleggers, bijvoorbeeld door boeken over behavioral finance te lezen, blijven beleggers toch altijd wonderlijke wezens.

Op dit moment zie ik een hype rond de IPO van ABN Amro is, iedereen wil weer mee doen. Ik krijg er een WOL-gevoel bij. In de kredietcrisis verloren vele beleggers enorme kapitalen door beleggingen bankaandelen.

Overheden lijfden banken in na technische faillissementen en centrale banken leende daarna geld voor niets uit om de banken weer winstgevend te laten maken. Kortom, iedereen heeft gezien en beleefd hoe het fout kan gaan, maar toch is nu iedereen weer heel positief over de beursgang van ABN.

Waardeloze aandelen

Wellicht hebben beleggers het uit hun geheugen geschrapt, maar een bedrijf als Fortis Bank, dat met Royal Bank of Scotland en Banco Santander, ABN Amro gekocht had, werd in de kredietcrisis na een hulpactie opgesplitst.

Het eerdere bod van het consortium om ABN Amro voor de kredietcrisis van de beurs te halen was ruwweg 39 euro, daarna was het eigenlijk waardeloos gezien de bedragen die erbij moesten.

Ik zal niet meer geschiedenislessen geven, maar ik ben met de geschiedenis in mijn achterhoofd verbaasd dat beleggers zich weer willen begraven in aandelen ABN Amro.

Beperkte winstgevensheid

Iedereen die het bedrijf de gevolgd heeft weet dat ze enorm hard hebben gesneden in de organisatie en allerlei mooie onderdelen hebben verkocht of beëindigd. Het tafelzilver is verkocht. 

Veel van dit soort producten en diensten zijn of waren zeer winstgevend maar gaven ook risico in de ogen van beleggers. Ik denk dat hiermee toekomstige winstgevendheid beperkt is.

Sowieso hebben alle banken het moeilijk. Hun businessmodel wordt door technologiebedrijven zoals Google ondermijnt, de nulrenteperiode lijkt tot een einde te komen en ook de buffereisen (Bazelnorm) en andere toezichtkosten worden verhoogd.

Geen sexy sector

Kortom niet special een sexy sector. Er komt slechts een deel van de aandelen van de Staat naar de beurs en de verwachting is dat ze in de middenprik rond de 18 euro naar de markt gaan.

Voor een kortetermijntrade, eventueel later meteen een call schrijven, kunt u meedoen en kan deze IPO interessant zijn. Maar voor de lange termijn vind ik het aandeel weinig potentie hebben.

Als de bandbreedte van de uitgifteprijs naar de bovenkant zit, dan zou ik er persoonlijk vanaf blijven. Er zijn dan heel veel meer interessante beleggingen te verkrijgen. Dus pas op met hypes.

Een rekensommetje

Hier onze interne berekening

  • Aandelen 817.000.000 euro
  • Aangeboden 23% 188.000.000 euro
  • Prijs bovenkant 16.340.000.000 euro, of 20 euro per aandeel
  • Prijs onderkant 13.072.000.000 euro, of  16 eur per aandeel
  • Waardering - tien keer operating earnings 17.000.000.000 euro
  • Waardering geschoond voor incidentals 17.090.000.000 euro
  • 1 keer boekwaarde
  • Gemiddelde -10% afslag, 15.340.500.000 euro
  • Per aandeel fair value 18,78 euro

Bron: prospectus ABN Amro


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 12 november 2015 10:34
    Nou Cees, ik ben het deze keer met je eens. Zo zie je maar weer, de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

    Eén puntje. Je zegt:
    Veel van dit soort producten en diensten zijn of waren zeer winstgevend maar gaven ook risico in de ogen van beleggers.

    Ik denk dat het vooral de overheid, de politiek en de publieke opinie zijn die zo allergisch zijn voor (de perceptie van) risico's, veel meer dan beleggers. Dan wordt het allemaal wat logischer ook. Het is vooral Jeroen D die onder druk van zijn partij en de publieke opinie heeft gezorgd dat alles wat een beetje risico (en potentie) heeft, de deur uit is geschopt. Beleggers willen best wel beleggen, er is ook nog zat vraag naar aandelen Goldman Sachs bijvoorbeeld.

    Ik zie ook weinig potentie in een bijna puur Nederlandse consumentenbank met een beetje MKB en een heel klein stukje Nederlandse zakenbank. Maar hoeveel valt er nu helemaal te zakenbanken in Nederland? Kan je bijna afronden naar 0. Iedereen hier heeft alle bankproducten al. Geen ruimte voor groei. Het wordt een pure dividendkoe, voor zolang alles goed gaat natuurlijk. Want bij het eerste teken van onraad zal dat dividend wel weer razendsnel verdwijnen, zeker zolang Jeroen D nog aandelen heeft.
  2. Jelles14 12 november 2015 10:39
    Hallo Cees, als ik jou was zou ik nog een keer goed kijken naar je 'interne' berekening. In het prospectus staat duidelijk dat er 940 miljoen aandelen uitstaan en niet 817 miljoen. Jij neemt de 188 miljoen en deelt dit door 23% = 817 miljoen (dit staat nogal verwarrend in het prospectus). Dit moet zijn 188 / 20% = 940 miljoen. Zie ook een quote uit het prospectus hieronder. Je sommetjes kloppen in deze dus niet. Waarde ligt tussen 15.04 miljard en 18.8 miljard. Uitgaande van je waardering van 15,3 miljard kom je dus uit op een waarde per aandeel van 15,3 miljard / 940 miljoen = 16,32 euro. Wellicht kom je dan tot een andere conclusie/beleggingsbeslissing. Kijk anders hier even naar de investment case van ProBeleggen: www.probeleggen.nl/beursgang-abnamro-...

    On the date of the Prospectus, a total of 940,000,001 Ordinary Shares
    are issued and outstanding with a nominal value of EUR 1.00 per
    Ordinary Share.

    Zie ook hier een link naar het persbericht waarin de uitleg over het aantal aandelen staat: www.rtlz.nl/sites/default/files/conte...
  3. alfaomega 12 november 2015 16:28
    "Hoewel ik me verdiept heb in de psyche van beleggers, bijvoorbeeld door boeken over behavioral finance te lezen" - tsjonge jonge wat een niveau weer...

    "Hun businessmodel wordt door technologiebedrijven zoals Google ondermijnt" - nee, het wordt ondermind (met een D) door kwalitatief slechte medewerkers hetgeen in deze sector een fundamenteel probleem is...
  4. [verwijderd] 13 november 2015 12:03
    Ik heb geen hoge pet op van vermogensbeheerders, uit onderzoek blijkt dat 95% van de vermogensbeheerders het slechter doet als de index. Mijn ervaring is dat vermogensbeheerders altijd meegaan met het sentiment, dus aandelen adviseren die in een stijgende lijn zitten. Mijn ervaring is dat contrair beleggen, maar wel gespreid over minimaal 10 aandelen het beste rendement geeft. Volgens mij is het nu een mooi moment om ABNamro te kopen. Ik heb daarom ingeschreven en gelijk al op de eerste dag, dus hopelijk krijg ik wat aandeeltjes Abnamro.
  5. [verwijderd] 13 november 2015 12:58
    Abnamro koop ik omdat ik denk dat er zoveel negatief nieuws is dat ze relatief goedkoop zijn. En ik heb momenteel geen bankaandelen, de ING tjes heb ik afgelopen maand verkocht nadat ik ze jaren geleden, toen echt NIEMAND ze wilde hebben gekocht voor rond de 3 euro. Bijna alle emissies van de afgelopen jaren waren al snel winstgevend, dat is nog een argument.
  6. erjee-ff 14 november 2015 20:36
    quote:

    goof2 schreef op 13 november 2015 12:17:

    paul123
    En waarom koop je dan aandelen ABNAMRO ?

    www.ftm.nl/column/na-2025-is-er-geen-...

    lees dit eens en dan nog eens kijken waar je aandelen in wilt hebben.
    Lekker kort door de bocht halleluja stukje dat bol staat van de verkeerde aannames. Op basis van dit stukje zou ik een Li-producent aanbevelen.

    Maar terug naar ABN Amro. Voornamelijk een retail bank, haalt 80% van z'n omzet uit Nederland. Retail bank markt is geen groeimarkt, dus daar kan de winstgevendheid alleen vergroot worden door keihard in de kosten te snijden, historisch niet iets waar ABN Amro erg goed in is geweest.

    Dan zou je ABN Amro inderdaad alleen voor het dividend kopen, en de vraag is, met alle regelgeving die nog op de banken af komt de komende jaren, o.m. de nieuwe Basel regels rondom kernkapitaal, in hoeverre de bank ofwel in staat is om de buffers op peil te houden, ofwel de winstgevendheid op peil te houden ofwel het dividend te handhaven.

    Voor mij een gok. Maar speculeren op winst in de eerste handelsdagen is natuurlijk prima...
  7. [verwijderd] 16 november 2015 08:02
    quote:

    paul123 schreef op 13 november 2015 12:03:

    Ik heb geen hoge pet op van vermogensbeheerders, uit onderzoek blijkt dat 95% van de vermogensbeheerders het slechter doet als de index. Mijn ervaring is dat vermogensbeheerders altijd meegaan met het sentiment, dus aandelen adviseren die in een stijgende lijn zitten. Mijn ervaring is dat contrair beleggen, maar wel gespreid over minimaal 10 aandelen het beste rendement geeft. Volgens mij is het nu een mooi moment om ABNamro te kopen. Ik heb daarom ingeschreven en gelijk al op de eerste dag, dus hopelijk krijg ik wat aandeeltjes Abnamro.
    dat is niet zo vreemd want de meeste rekenen 2-2,5% aan kosten. Daar valt niet tegen op te boksen.
  8. knax63 16 november 2015 09:45
    ze verdienen best wel wat maar in mijn ogen zijn alle banken failliet.
    de hypotheken markt in flink lager geworden en veel strijd in de markt voor de marges.
    de uitstaande hypotheek bedragen zijn lijkt me een gevaar ivm de dalenden huizen prijzen, ook al stijgen ze dit jaar. geen enkel asset daalt in een rechte lijn. zie ook aegon aandelen en ing idem.
    hun verdien model is op de schop. tuurlijk hebben ze aan automatisering veel verdien maar dat is over.

    ik houd niet van hype want ze kunnen zomaar over zijn. het is wel goed in de markt gezet door abnamro. dat is ook wel eigenlijk iets wat ze zouden moeten. ik bedank voor de aandelen.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links