Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AEX-trend blijft krachtig en stijgend

TA: Klassieke terugtest

Met een intraday-dieptepunt bij 448,35 heeft de AEX gisteren precies de neklijn van het grote omgekeerde hoofd-schouderpatroon teruggetest. Deze neklijn ligt in de zone 447 tot 448. Ook is hiermee de zevende correctie van dit jaar een feit na een daling van ruim 24 punten.

Na de doorbraak van de zeer steil stijgende bodemlijn vanaf de septemberbodems, de vorming van een bearish engulfing op de daggrafiek en de neerwaartse doorbraak van de consolidatiebodems (onderkant zijwaartse fase) mocht een diepere terugtest worden verwacht. Deze terugtest lijkt nu beëindigd.

In een week tijd heeft deze korte correctieve beweging plaatsgevonden vanaf de meervoudige top bij 473 punten. Bij deze top lag overigens ook het 200-daags gemiddelde. Ik gaf gisteren al aan dat de kans groot was op een omkeer en de vorming van de eerste duidelijke hogere kortetermijnbodem vanaf de septemberbodems.

Met de vorming van een bodem bij 448,35 heeft hiermee ook een klassieke terugtest plaatsgevonden naar de neklijn van het eerder afgeronde omgekeerde hoofd-schouderpatroon. Ondanks de krachtige positieve candlestick heeft de opwaartse beweging van gisteren net niet geresulteerd in een piercing line-omkeerpatroon.

Krachtig omhoog

Met deze terugval is de AEX ook net boven het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau gebleven van de gehele stijging vanaf de septemberbodems. Er blijft dus sprake van een krachtige stijgende trend.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Voor de rest van deze maand is een test van de top bij 473 en mogelijk al de doorbraak realistisch. Mijn doel voor dit jaar houd ik onveranderd bij de zone 490 tot 495. Hier ligt:

  • het te berekenen doel vanuit het afgeronde omgekeerde hoofd-schouderpatroon
  • een brede neerwaartse gap
  • een zware oude horizontale weerstandszone

Begin volgend jaar acht ik de kans groot dat de jaartoppen van dit jaar (510) opwaarts zullen worden gebroken. Weerstand in het kortetermijnbeeld ligt bij 461,10, 466 en daarboven alweer de 472,50 tot 473.

Gap wordt steun

Vandaag zal de AEX waarschijnlijk met een forse opwaartse gap openen waardoor de intraday-top van gisteren een nieuw steunniveau is geworden, bij 455,85. Mocht de AEX boven de 458 openen dan is dit punt het eerste nieuwe steunpunt in het zeerkortetermijnbeeld.

Het is nog te vroeg om een nieuwe stijgende bodemlijn in te tekenen vanaf de septemberbodems langs de bodem van gisteren, maar de kans is groot dat hierlangs binnenkort deze nieuwe stijgende bodemlijn wel is te trekken, maar daarvoor is meer bevestiging nodig.

Pas een structureel slot onder de zone 447 tot 448 (zoals vaker vermeld in de afgelopen dagen) zou een verdere verslechtering in het kortetermijnbeeld betekenen. Wel was een intraday-overshoot mogelijk naar de zone 444 tot 445, waar onder andere het 50-daags gemiddelde ligt.

Zover is het dus niet gekomen en de AEX lijkt bij de belangrijke neklijn en Fibonacci-niveau een hogere kortetermijnbodem te hebben gevormd.

Daggrafiek DAX
Kortetermijngrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: Meer druk omhoog

Ook de DAX is bezig met de vorming van een hogere kortetermijnbodem nadat de eerdere stijgende bodemlijn ook te steil was naar mijn mening. Met een tweezers-bodem bij 10.608 bleef de DAX ruim boven zijn eerdere brede opwaartse gap.

Hierdoor is de vrijdag gevormde hammer ook nog steeds intact en kan de DAX in de komende twee weken de opwaartse druk op de recente top en het 200-daags gemiddelde weer gaan opvoeren. Tot aan deze weerstanden is weinig noemenswaardige weerstand meer te vinden.

Daggrafiek S&P 500
Kortetermijngrafiek S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

S&P 500: Hogere bodem

En kijk als laatste eens naar die enorme bullish engulfing die in de S&P 500 is gevormd. Een mooie bodemformatie waarmee een duidelijke hogere bodem vanaf de septemberbodems lijkt te zijn gevormd.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht