Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De AEX kan nu snel boven de 473 sluiten.

TA: Doet u weer mee?

De laatste maand van 2015 is aangebroken en ik verwacht deze maand toch aanzienlijk hogere koersen in de aandelenindices. Verder is december al langere tijd de maand waarin ik een lunchprijsvraag organiseer. Onderaan mijn column leest u hoe u hieraan mee kunt doen.

Ook geef ik u de mogelijkheid om een analyse te schrijven voor 2016 op basis van technische analyse. U heeft daar natuurlijk nog de tijd voor, maar de input tot op heden is nog uitermate mager. Wie durft?

Zware weerstandzone

Nu eerst naar de markt. De AEX consolideert op een hoog niveau en lijkt zich op te maken voor de opwaartse doorbraak van de zone 472,50 tot 473. Afgelopen vrijdag vond de eerste intraday-doorbraak plaats van de 473 punten, de index vormde toen een top bij 474,85.

Ook gisteren wist de AEX intraday boven de 473 te komen. Echter sloot de AEX nog beide keren onder de 473 punten. Om een volgende opwaartse beweging te starten in de stijgende kortetermijntrend is een slotkoers boven de genoemde zone noodzakelijk.

Al sinds de eerste dag van november is de zone 472,50 tot 473 een steeds zwaardere weerstandszone aan het worden. Destijds viel de 473 punten samen met een test van het 200-daags gemiddelde. Dit gemiddelde is inmiddels opgelopen naar 473,70.

Zes keer geraakt

Sinds die eerste novemberdag heeft de AEX deze zone een keer of zes aangeraakt. Er werden toen twee terugvallen gestart vanaf deze weerstandszone:

  • De eerste terugval zorgde voor een terugtest van de belangrijke zone 447 tot 448. Hiermee vond een klassieke terugtest plaats van de neklijn van een groot en eerder afgerond omgekeerd hoofdschouderpatroon en een test van het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau.
  • De tweede terugval stokte bij 455,30.

Vanaf de septemberbodem is langs deze twee novemberbodems een stijgende bodemlijn te trekken die mogelijk de onderkant voor de komende tijd blijft aangeven van de stijgende trend. Deze stijgende bodemlijn ligt vandaag bij 461 punten.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Structureel boven 473

In deze laatste handelsmaand van dit jaar verwacht ik in de komende dagen een structureel slot boven de 473 punten waarna de weg openstaat naar de zone 490 tot 495. In deze zone liggen onder andere:

  • het te berekenen koersdoel vanuit het omgekeerde hoofdschouderpatroon
  • een oude horizontale weerstand
  • de brede gap die aan het begin van de augustuscorrectie werd gevormd

Sinds begin november is een stijgende driehoek te zien (stijgende bodems en gelijke toppen). Vanuit dit patroon is een koersdoel van 498 te berekenen. Er zit naar mijn mening dus nog genoeg opwaartse potentie in het vat voor de komende maand.

Boven 500 dit jaar?

Als beleggers daar een stempel op willen drukken van eindejaarsrally dan is dat prima. De grootste stijging is echter al geweest sinds de bodems in september. Pas in de eerste maanden van 2016 verwacht ik een verder opwaarts vervolg tot boven de huidige jaartoppen rond de 510 punten.

Het is onmogelijk te zeggen of de AEX dit jaar nog boven de 500 punten weet te komen. De kans hierop sluit ik overigens niet uit. Zolang de langetermijntrend intact blijft verwacht ik volgend jaar de vervolgbeweging naar de 564 punten (top van 2007).

Weerstand ligt dus bij 472,50 tot 473. Een slot hierboven zou een volgende opwaartse beweging starten. Daarboven liggen nog weerstanden bij 473,70 en 474,85 maar daar verwacht ik slechts beperkte tegendruk. Tot aan de 490 tot 495 is alleen nog een weerstandspunt te vinden bij 481.

AEX volgt

Steun blijft liggen bij de zone 465 tot 466 en bij 461. Maar de opwaartse druk blijft groot en ik verwacht niet dat deze niveaus nog getest gaan worden. Maar zolang de 473 niet op slotbasis wordt gebroken, mag een dergelijke test echter niet worden uitgesloten.

Andere indices als de DAX en de Stoxx Europe 600 hebben de vergelijkbare zone van 473 in de AEX al enkele dagen geleden opwaarts gebroken en de kans is groot dat de AEX binnen enkele dagen zal volgen.

Jaarlijkse lunch

Het is weer tijd voor mijn jaarlijkse lunch-uitnodiging. Al enkele jaren heb ik het genoegen om enkele van jullie te ontmoeten voor een lunch bij ING. Wie doet er dit jaar mee? Het gaat om dezelfde drie categorieën als de afgelopen jaren, te weten:

  1. Het laagste niveau van de AEX tussen 2 dec en 31 dec 2015
  2. Het hoogste niveau van de AEX tussen 2 dec en 31 dec 2015
  3. De slotstand van de AEX van het jaar 2015

De spelregels zijn als volgt. Per categorie is er één winnaar. U kunt uw standen doorgeven onder mijn column van vandaag tot vanavond 24:00 uur. Als er voor een categorie meerdere personen hetzelfde antwoord geven dan doet alleen diegene mee die de betreffende stand als eerste heeft gemeld.

Hopelijk durven de vaste reageerders onder mijn column ook hun standen door te geven ?. En ik wacht ook nog steeds op uw technische analyse-bijdrage voor 2016... Succes!

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht