Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Testen en breken

TA AEX en DAX van 18 december 2015

Een krachtige opgaande intradaybeweging zorgde gisteren in de AEX voor een doorbraak van het eerste Fibonacci-retracementniveau bij 441. Dit is het 38,2%-retracementniveau van de decembercorrectie.

Deze doorbraak wist de AEX op slotbasis niet vol te houden en hij sloot hier weer onder. Toch is deze beweging voor de komende tijd belangrijk. Hiermee werd namelijk de bevestiging gegeven voor de bodemvorming bij 419,80 van begin deze week.

Met een intraday-top bij 444,70 bleef de AEX twee tot drie punten onder de volgende weerstandszone bij 447 – 448. Dit was eerder in december het punt waaronder de neerwaartse versnelling startte van de decembercorrectie.

Langetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

473 – 475 testen

Ik acht de kans reëel dat de AEX in de komende week een nieuwe poging zal ondernemen om deze weerstandszone te testen en mogelijk al te doorbreken. Waar de AEX uiteindelijk het jaar zal eindigen is niet te voorspellen.

Ik ga er wel vanuit dat de index in de komende weken een nieuwe poging zal ondernemen om de zone 473 – 475 te testen. Hier lag de recente novembertop, het startpunt van de forse decembercorrectie. Verder is hier ook nog steeds het 200-daags gemiddelde te vinden.

Deze recente achtste correctie kende een dieptepunt bij 419,80. Hiermee werd opnieuw op 20 punten na de sinds 2009 stijgende bodemlijn getest. Vergelijkbare tests zagen we ook al in augustus en september van dit jaar en in oktober 2014.

12%-correctie

Vanaf deze oktoberbodem (366) is nog een stijgende kortere bodemlijn op de weekgrafiek te trekken die langs de augustus en septemberbodems loopt. Tijdens de decembercorrectie werd deze tussenliggende bodemlijn op vijf punten na bereikt.

Deze bodemlijn is rond de 415 punten te vinden. De achste correctie werd eerder deze week afgerond met de opwaartse doorbraak van de steile en zeer korte dalende toppenlijn. Dit was de enige dalende weerstandslijn die tijdens de decembercorrectie was te vinden.

Deze correctie van 12% (55 punten) ging namelijk gepaard met alleen maar rood gevulde candlesticks waarbij er sprake was van een vrije val in de AEX. Andere indices als de STOXX Europe 600 en de DAX hadden wel een steile dalende toppenlijn vanaf de recente novembertoppen, die overigens eerder deze week ook opwaarts werden gebroken.

Nieuwe gapzone

Vandaag zal de AEX waarschijnlijk met een neerwaartse gap openen. Hierdoor is de onderkant van de gap van gisteren bij 436,90 een eerste weerstand. De tweede weerstand ligt dan bij het dieptepunt van gisteren, 438 punten.

Hiermee ontstaat een eendaags island reversal-patroon. Zolang deze nieuwe gapzone niet wordt opgevuld, mag in de komende dagen meer neerwaartse druk, danwel consolidatie worden verwacht. Ik verwacht overigens wel dat deze druk beperkt zal zijn.

Eerste steunpunt is bij 431 te vinden. Daaronder bij 425, maar dat is naar mijn mening al een brug te ver. Zodra de gap tot aan de 438 weer opwaarts wordt opgevuld, verwacht ik een snelle voortzetting naar de zone 447 – 448.

Een test in de laatste handelsdagen van dit jaar van de zone 454 – 455 acht ik ook mogelijk. Hier ligt een voormalige top, een eerdere bodem en het 50-daags gemiddelde. Een beweging naar de zone 473 – 475 zal waarschijnlijk pas in de eerste weken van 2016 kunnen plaatsvinden.

Opwaarts vervolg DAX

De DAX liet in de afgelopen dagen een grotere herstelbeweging zien. Na de vorming van een bodem tijdens de decembercorrectie bij 10.122 brak hij snel door de dalende toppenlijn van deze correctieve beweging.

Gisteren zette hij een krachtig opwaarts vervolg in met een gap tot ruim boven het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van deze voormalige correctie. Dit retracementniveau is bij 10.620 te vinden.

Zolang hij in de komende dagen boven de 10.620 weet te blijven en de gevormde gap tussen de 10.572 en 10.656 niet volledig opvult, mag een snel verder opwaarts vervolg worden verwacht. Eerstvolgende niveaus zijn te vinden bij 10.992 en het 200-daags gemiddelde van 11.050.

 

Langetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

899 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 45 »» | Laatste | Omlaag ↓
899 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 45 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links