Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Kerstslotcall 2015

Kerstslotcall 2015

 

Deze slotcall is mijn laatste voor dit jaar, want volgende week neemt collega Arend Jan het stokje over, mag hij al het werk opknappen en ben ik vrij. Daarom maak ik deze uitgebreide slotcall en zal ik onder andere terugblikken op dit beursjaar.

Wij Hagenezen houden wel van Oud & Nieuw. Naast de jaarlijks terugkerende wie-kan-het-grootste-vuurtje-bouwen-op-het-strand-competitie tussen Duindorp en Scheveningen houden we ook van vuurwerk. Daarom vissen we uit Reuters een lijst met vuurwerkaandelen. Nee niet die, échte vuurwerkaandelen :-)

 

 

 

Geweldige namen dat wel, maar duur dat die dingen zijn. Een goed pakket uit Belgie, Polen of het plaatselijke tuincentrum kost naar verhouding minder, maar levert wel gegarandeerd knallen op :-)

2015

Wat een beursjaar zeg. Alles zat er wel in, toch? De AEX noteerde deze zomer op ruim 500 punten en topte op 27 april op 510,55 om precies te zijn. Het laagste punt dit jaar werd bereikt op 24 augustus, 401,87 punten stond die dag op het bord.

Het jaar 2015 stond in het teken van dé renteverhoging van de Fed, die uiteindelijk pas in december kwam. De Duitse tienjaarsrente bleef tot deze zomer maar dalen. Zelfs tot 0,05% zakte en vervolgens luidde Bill Gross de bodembel.

Misschien minder relevant voor u, maar zelf ben ik er toch wel een beetje trots op. Ik deed mee aan het spelletje petje op, petje af op de Binck beleggersdag en wonder boven wonder won ik dat nog ook. Dat terwijl ik eigenlijk helemaal niet gewonnen had.  

Goed we gaan het nu over aandelen hebben, want daarom bent u hier ga ik even van uit. Collega Arend Jan kijkt liever vooruit en doet niet aan terugblikken. Hij zegt tegen mij altijd:

Beleggen is vooruitkijken.

Daar heeft hij gelijk in, maar ik blik wel terug op dit bijzondere beursjaar. De zaken die ons het meest zijn bijgebleven dit jaar. Het jaar:

  • van de uitverkoop. Imtech ging failliet... Macintosh vroeg uitstel van betaling aan en moeten we nog beginnen over Delta Lloyd, en Fagron?
  • waarin grondstoffen maar bleven dalen en aandelen daaraan gerelateerd zijn zakken mee. Royal Dutch Shell heeft zelfs even onder 20 euro gestaan. Ook geen goed jaar voor Fugro en SBM Offshore doet het wel goed. ArcelorMittal bleef maar dalen, terwijl Aperam met +34% een goed jaar beleefd.
  • van de fusies. Sowieso die tussen Ahold en Delhaize, maar er was nog een fusie met impact op een Nederlands fonds. De mega-merger, zoals de Amerikanen het noemen, tussen AB Inbev en SABMiller, Heineken bleeft maar doorstijgen mede dankzij deze overname. Laten we het overnamebod op TNT Express niet vergeten.
  • waarin Altice van +100% naar -35% YTD ging en het bedrijf de ene na de andere overname deed.
  • van de naamsverandering van Reed Elsevier naar RELX. Ik begrijp nog steeds niet waarom, maar goed...
  • voor NN (+30%), maar niet voor sectorgenoten Aegon (-16%) en Delta Lloyd (-69%).
  • dat ABN Amro weer is teruggekeerd naar de beurs.
  • van het indrukwekkende herstel van BAM, maar niet voor Heijmans. Voor dit jaar al +93% en Heijmans een min van -14%. De infraprojecten waren bij BAM wel weer op de rail, maar Heijmans liep nog tegen wat problemen aan op de infratak.
  • van de ADHD-koersbewegingen van Galapagos. Abbvie dat het parnership opzegde en gaat werken aan een eigen medicijn tot de overweldigende +259% op het bord. Eigenlijk hebben Galapagos-beleggers alles wel meegemaakt dit jaar. Wat me het meest bijblijft is nog altijd de uitspraak van de CEO bij BNR Newsroom over het opzeggen van de partnership door AbbVie: wij kregen 5 minuten voor het persbericht het nieuws te horen.
  • waarin USG People het al goed deed dit jaar en toen kwam er deze week ook nog een bod van 17,50 euro per aandeel bij.
  • waarin het TomTom-forum helemaal goed zat. De tien euro kwam inderdaad op het bord. Gefeliciteerd allemaal. Dikke koerswinst, prachtige samenwerkingen en versche opdrachten. Te veel om het allemaal op te noemen.
  • waarin ik voor het eerst het hele jaar met mijn eigen centen in de markt zit. Ook het jaar waarin ik meemaak hoe het voelt om lekker in de plus te staan, maar ook hoe het voelt om een afstraffing te moeten incasseren en scheef te zitten.
  • dat ik, en misschien u ook wel, een eerste beurscrash mee heeft gemaakt. Ik heb geleerd dat een crash niet te voorspellen is en ervaarde hoe snel dit soort crashes gebeuren en vooral ook hoe snel herstel vervolgens plaatsvindt.
  • dat we een aantal prachtige nieuwe bedrijven verwelkomen op onze beurs. Flow Traders, GrandVision, Refresco Gerber, Lucas Bols, Kiadis Pharma, Intertrust en ABN Amro.
  • dat we ook afscheid namen of een bod kregen op een aantal bedrijven. TNT Express, USG People, Ten Cate, Grontmij, Crown van Gelder, Ballast Nedam en Batenburg Techniek hebben of gaan ons mogelijk verlaten.

Hieronder geef ik u nog de week-, maand- en jaarlijstjes mee van de AEX, AMX en AScX. Klikken voor groot.

 

 

 

 

Ga je nog een vooruitblik maken, Nick? Nee, want koersen voorspellen doen we niet bij IEX. Het is ook onmogelijk. Moet u voor de grap maar eens de vooruitblikken voor 2015 teruglezen en anders deze vooruitblik van Michael Kraland van bijna 11 jaar geleden. Die is, hoe oud die ook is, nog steeds relevant.

Een goede belegger gaat geen risico aan dat niets opbrengt. Alleen slechte beleggers doen voorspellingen.

Volgend jaar starten we weer fris, want alle koersen beginnen weer op 0,00%. Ik wil u allen veel succes, fijne kerstdagen en alvast een gezond 2016 toewensen. Bedankt voor al uw reacties en bezoek dit jaar.

Volgende week sluiten collega's Arend Jan Kamp en Pieter Kort het jaar af en ik meld mij weer op maandag 4 januari voorbeurs. Tot dan!

 

Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.