Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wachten op verbetering

Eerst moet de gap gevuld, dan kan de AEX weer stijgen

Voor de tweede keer in dit prille handelsjaar was er sprake van een forse neerwaartse beweging. Hiermee is de situatie voor de komende weken gewijzigd.

Mijn eerdere verwachting van een hogere bodem boven de decemberbodem en de aanval in de komende weken (januari) op de zone 447 – 449 tot 454 is ten einde gekomen.

Zolang de langere trends niet verslechteren, verwacht ik deze opwaartse bewegingen wel, maar de kans is aanzienlijk geschonken dat dit deze maand nog zal plaatsvinden.

Beperkte ruimte

Mijn langetermijndoelen blijven overigens wel gewoon intact. Inmiddels is de AEX vanaf de top van eind december (449) ongeveer 37 punten gezakt, een normale correctieve beweging en alweer de eerste van dit jaar.

De neerwaartse ruimte is hiermee wel zeer beperkt geworden. Hiermee werd bijna de oude bekende horizontale steun van 409 getest, maar belangrijker is de zone 401 – 405 die hieronder ligt.

Dit waren onder andere de bodems van vorig jaar. Een structureel weekslot hieronder zou een duidelijke eerste verzwakking betekenen in het langeretermijnbeeld. In dat scenario zou dan ook pas de dalende toppenlijn langs de toppen van 510 en 475 zijn waarde krijgen en is er in het langere beeld dan te spreken van een lagere top.

Fors herstel

Toch blijft dit niet mijn verwachting voor de komende periode. De AEX opende gisteren met een forse neerwaartse gap, de tweede sinds de top van ruim een week geleden. Al snel werd ook de decemberbodem van 419,80 gebroken en intraday zelfs de 416,50.

Bij dit niveau ligt de sinds oktober 2014 stijgende bodemlijn die raakpunten heeft met de bodems die in augustus en september vorig jaar werden gevormd in de zone 401 – 405.

Uiteindelijk trad aan het einde van de dag een fors herstel op waarmee ook een deel van de neerwaartse openingsgap werd gesloten. Het herstel was niet krachtig genoeg om een duidelijk omkeerpatroon te vormen op de daggrafiek.

Klassieke capitulatiedag

Toch lijkt er sprake te zijn geweest van een klassieke capitulatiedag. Ook is hiermee de genoemde sinds oktober 2014 stijgende bodemlijn getest.

In het beeld over de afgelopen twee maanden is met de doorbraak onder de decemberbodem (lager bodem) wel een verandering opgetreden. Er is nu een dalende toppenlijn te trekken langs de toppen van 475 en 449 (november en decembertoppen).

Deze toppenlijn zakt wekelijks ongeveer 6 punten en is vandaag rond de 441 te vinden. Om de huidige zwakte te doorbreken, is het belangrijk dat deze dalende weerstandslijn in de komende weken opwaarts wordt gebroken.

Positieve divergentie intact

Zolang deze weerstandslijn niet wordt gebroken tijdens een krachtige herstelbeweging, is de kans reëel op de vorming van een lagere top. Pas een opwaartse doorbraak betekent het einde van deze nieuwe correctieve periode die over de afgelopen twee maanden is ontstaan.

Aan de andere kant is de neerwaartse ruimte dus beperkt aangezien zeer belangrijke steunzones gisteren al in zicht kwamen. Een ander belangrijk punt dat wijst op beperkte verdere zwakte is de positieve divergentie die is ontstaan.

Ik gaf gisteren al de vergelijking aan met de situatie in augustus-september vorig jaar. Deze vergelijking is deels verdwenen aangezien de decemberbodem neerwaarts werd gebroken. Maar de positieve divergentie is nog steeds intact.

Steunpunten

Dit betekent een opdroging van de verkoopdruk, ondanks een lagere bodem in de AEX zelf is er sprake van een hogere bodem in de RSI. Tijdens de vorming van de decemberbodem was de RSI ruim onder de 30-puntengrens te vinden.

Momenteel noteert hij nog rond de 35 punten. Steunpunten in het kortetermijnbeeld blijven aanwezig bij de genoemde stijgende bodemlijn op de weekgrafiek van 416,50 (ondanks de intraday-doorbraak van gisteren) en daaronder bij de bodem van gisteren van 412 en de 409.

Het is daarmee aanzienlijk dieper gegaan dan ik begin deze week had verwacht. Toch moeten we alert zijn op een plotselinge en forse opwaartse beweging in de komende dagen.

Neerwaartse gap

Verbetering treedt op zodra de gisteren gevormde neerwaartse gap geheel wordt opgevuld. Deze is nu nog te vinden tussen de 423,30 en 424,70. Een opvulling zou betekenen de dat scherpe kantjes van deze daling verdwijnen.

Daarboven liggen verder nog weerstanden bij 425 en de vorige neerwaartse gap tussen de 437 en 441,10. De genoemde dalende toppenlijn zal in de komende dagen in deze gap zijn te vinden.

Pas daarboven treedt de definitieve bevestiging van het einde van deze correctieve beweging op en ontstaat een duidelijk verder opwaarts potentieel. Dit blijft voor mij het uitgangspunt voor de komende periode zolang er geen verslechtering optreedt in het langeretermijnbeeld.


Weekgrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

996 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 50 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. TheSky 8 januari 2016 09:01
    Hallo Bas,

    Regelmatig heb je het over kansen, zoals "Aanzienlijk", "Groot", "Klein", etc.. Zou je in je volgende column deze kansen willen kwantificeren aangezien dit nogal subjectieve begrippen zijn? De kans van 0,001 procent dat er een meteoor op mijn dak valt vind ik namelijk groot, de kans van 0,001 procent dat ik de staatsloterij win vind ik klein,
  2. Dagobertus Duckus 8 januari 2016 09:04
    quote:

    TheSky schreef op 8 januari 2016 09:01:

    Hallo Bas,

    Regelmatig heb je het over kansen, zoals "Aanzienlijk", "Groot", "Klein", etc.. Zou je in je volgende column deze kansen willen kwantificeren aangezien dit nogal subjectieve begrippen zijn? De kans van 0,001 procent dat er een meteoor op mijn dak valt vind ik namelijk groot, de kans van 0,001 procent dat ik de staatsloterij win vind ik klein,
    kans dat je de staatsloterij wint 0,001 procent?? ik vind die kans verdacht groot, doe mij maar 100.000 loten á 15 euro
    1.5 miljoen verder en jackpot is 7,5 miljoen.. winst
996 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 50 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links