Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Slotcall: Nee, hé...

Slotcall: Nee, hé...

De AEX doet niet aan verzoekjes, helaas. Weet u, als het aan mij ligt, dan krakken we een dezer dagen op hoog volume, met een AEX VIX Index (volatilteit) van iets van 50 ofzo intradag door naar pak-m-beet 360. Witte vlag, handdoek in de ring, ofwel overgave. In ordinair beursjargon: het uitkotsmoment.

Weet u nog, 24 augustus 2015g: Black Monday. Eén of twee van zulke dagen, dagje herstel en dan nog een keer. Dat is wat ik bedoel. ach en wee in de media en Armageddon-goeroes in beeld. Dan zijn de panikeerders uit de markt, kunnen de koersen stabiliseren en kan wellicht het vertrouwen terugkeren.

Iedere dag die rotdalingen van een paar procent, dan weer herstel, hoop en nog meer vrees is zo fnuikend. Werkt op de zenuwen en vreet energie. Noem het een sluipcorrectie, of misschien al wel krach. Oh ja, het kan ook nog gewoon een bearmarket zijn. Horen bij de beurs, maar zijn nooit leuk.

 

 

Mario, help! :-)

Grootste dreiging is dat er een daling om de daling kan ontstaan, waardoor fundamentals en grafieken er niet meer toe doen. Nog erger: de beursdaling kan overslaan naar de echte economie, als consumenten en bedrijven de hand op de knip gaan houden. Dan kan zelfs die 360 maar een tussenstation blijken.

Aan de andere kant. Er is zoveel liquiditeit en de cash in de wereld, dat moet ergens heen. Loeren de koopjesjagers al? Dan zijn er ook nog de centrale banken. Morgen is er bijvoorbeeld een ECB-rentebesluit en met een welgemikte quote kan president Mario Draghi wellicht... Hij heeft het eerder gedaan.

Nog iets. Van gisteren al, maar verrassend onderbelicht gebleven. Is de Fed wellicht ook al aan het voorsorteren...? Dan nog waarom van de daling. uitzweten na zeven jaar bullmarket, winsten lopen terug, economische vooruitzichten zijn pet, twijfel over China, olie, geopolitieke onzekerheid et cetera..

 

 

De koersen dus...

Ik doe het net als vanochtend, individuele fondsen nalopen heeft geen zin in zo'n markt. Alles de shredder in. Twee aandelen noem ik dan toch, twee AEX-zwaargewichten.

  • ASML presteert fantastisch! Het lijkt wel alsof iedereen hier in vlucht. Prima KW4-cijfers, aardige langetermijnoutlook, dividendverhoging en aandeleninkoop. Alsof het 2014 is :-)
  • Royal Dutch Shell is dé gevoels-bleeder vandaag. U las al mijn stukje, niet alleen olieprijs, dividendvraagtekens en winstdecimering spelen een rol bij deze dramatische daling, maar ook het overnameverhaal rond BG Group. Daarvoor waren die jaarcijfers 2015 er ook al vandaag

Verder:

  • Zonder uitzondering kleuren alle Europese en Amerikaanse beurzen en indices dieprood
  • De VIX-indices knallen weer omhoog. Die van de S&P 500 nadert op 29 nu ook standje hypernerveus
  • De rentes van de betere staatsobligaties zakken 5 à 7 basispunten, ofwel die stukken worden behoorlijk gekocht
  • Olie: how low can you go? Venezuela riep vandaag op tot nieuwe Opec-meeting, maar kreeg meteen nul op het rekest
  • Goud - de angstbelegging bij uitstek - begint zich nu toch te roeren en staat weer boven 1100 dollar
  • EUR/USD wapperde vandaag tussen 1,097 en 1,09, waar het nu ronddoolt. Niks bijzonders eigenlijk

Prettige avond verder. IEX meldt zich er als iets te melden valt uit New York. Zou ik het bijna nog, vergeten. Het koersenblokje.

 

 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht