Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA Sennce: zeer bearish

TA Sennce: zeer bearish

Ongeveer een jaar geleden is er op IEX een voorspelling van mij gepubliceerd. Die was nogal bearish. Kort daarna kwam Draghi met de Bazooka, precies op een moment waarop ik vanuit TA-perspectief juist rekening hield met break in plaats van een make. Toeval of?

In ieder geval kon mijn voorspelling toen direct de prullenbak in. Dit jaar kom ik toch weer opnieuw met een zeer bearish voorspelling, dit keer onder voorbehoud van de grillen van de ECB en de Fed.

Mijn fundamentele onderbouwing is als volgt.

Eind jaren tachtig, begin jaren negentig begon de versnelling van monetaire verruiming. Dat heeft in de Westerse wereld geleid tot extra welvaart, extreme half-parabolische stijgingen op de beurzen, de dotcom-bubbel. Deze welvaart was gebaseerd op feitelijk niets bestaands, of onverantwoord geld. Een luchtkasteel.

Die monetaire versnelling gaat helaas niet ongestraft voorbij, dus ik verwacht een reset naar het begin van die monetaire versnelling. De climax van de Kondratieff-winter. Ik zie de geo-politieke spanningen ook behoorlijk oplopen. De schulden zijn verder toegenomen.

En vergeet niet dat een deel van de extreme stijging voortkwam uit gedevalueerd geld.

Terug naar 1989-top

Mijn TA-onderbouwing van de AEX. Vanaf 2000 is het proces in gang gezet van meerdere terugtesten van versnellingspunten uit de jaren negentig. En die zal zich voltrekken in drie stappen:

  • de 2003-bodem (dieptepunt dotcomcrash) testte de 1996 UPversnelling terug
  • de 2009-bodem (dieptepunt financiële crisis) testte de 1995 UPversnelling terug

De 1993-versnelling is echter nog niet teruggetest, dit komt overeen met terugtesten van de 1989-top. En die ligt op ongeveer AEX-150, die in de komende jaren naar mijn mening bereikt kan worden.

Weekgrafiek AEX
Langetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In de weekgrafiek van de AEX is te zien dat er eventueel nog ruimte is voor AEX tot 535, als dit trendkanaal correct is. Belangrijker is het station AEX-150, waar nog steeds mensen staan te wachten op de trein die terugkomt. Let ook even op de blauwe lijnen op dieptepunten voorgaande crashes.

S&P: let op de steunlijn

De AEX is natuurlijk een ex-dividend index, het plaatje voor de S&P 500 is heel anders.

Grafiek S&P 500
Grafiek S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De S&P 500 is gigantisch gestegen vanwege QE's en nul-rentes. De Fed heeft inmiddels de eerste rentestijgingen aangekondigd. Je hoeft maar een steunlijn langs de stijging van de S&P 500 te trekken (bijvoorbeeld langs de 2011-bodem en de 2014-bodem) en de scheuren in de stijging zijn duidelijk zichtbaar.

Pas als de onderste steunlijn (2009 - 2011) gebroken wordt, is het goed mis. Good luck and be prepared.

Bas bedankt weer, mvg, Sennce

Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht