Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Sluit de AEX meteen de openingsgap?

TA: Blijft de gap open?

Na de krachtige omkeer van eind vorige week lijkt de AEX bezig met een terugtest. De mate van terugtest zal daarbij bepalend zijn of de AEX op zeer korte termijn de aanval zal inzetten op de sinds november dalende toppenlijn.

Deze dalende toppenlijn moet worden gebroken als definitieve bevestiging dat de correctie ten einde is gekomen. Zolang dat niet gebeurt, blijft de kans aanwezig dat er slechts sprake was van een opleving binnen dit dalende trendkanaal voor de vorming van een lagere top.

Met alle klassieke omkeersignalen van de afgelopen week acht ik de kans het grootst dat de aanval op deze dalende toppenlijn binnenkort met succes zal worden afgerond. Deze toppenlijn loopt langs de toppen van november (475) en december (449) en ligt vandaag bij 427,50.

Wekelijks daalt deze lijn ongeveer 6 indexpunten. Hierboven ontstaat direct ruimte naar de decembertop van 449 en hoger. Maar zolang deze lijn niet wordt gebroken, blijft de AEX bewegen in een steeds smaller wordende handelsruimte.

Daggrafiek AEX
Kortermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Slot boven 401

Afgelopen week testte de AEX door de week heen op een haar na de 390-puntengrens. Hier ligt het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele bullmarkt tot op heden (bodem in 2009 en top in 2015).

Als vuistregel is hierbij te gebruiken dat zolang een index boven een dergelijk langetermijnniveau weet te draaien de krachtige opgaande trend in het langetermijnbeeld intact blijft. Belangrijk was verder een slotkoers boven de 401. Hier liggen de bodems van vorig jaar (augustus-september).

De sinds 2009 opgaande bodemlijn lag hier net boven, maar tot op heden kan gezegd worden dat deze bodemlijn met succes is getest en ook het grote sinds augustus in ontwikkeling zijnde hoofd-schouderpatroon niet is geactiveerd. De kortstondige doorbraak op dagbasis bleek uiteindelijk een vals signaal.

Verzwakking mogelijk

Toch moeten we deze niveaus scherp in de gaten houden zolang de genoemde dalende toppenlijn bij 427,50 niet opwaarts wordt gebroken. De risico’s op een verzwakking in het langetermijnbeeld zijn namelijk nog niet geweken.

Verder werd er op de weekgrafiek een grote bullish engulfing gevormd die afgelopen vrijdag werd afgerond. Dit zijn samen met hammers op de weekgrafiek de meest voorkomende bodempatronen aan het einde van een correctieve beweging.

Ook was er sprake van positieve divergentie in zowel de RSI als de VIX en heeft de RSI inmiddels ook zijn dalende toppenlijn gebroken. De MACD vormde eind vorige week ook al een positieve crossing.

Krachtig bodemsignaal

Op de daggrafiek werd de meest scherp dalende toppenlijn (vanaf de 449) opwaarts gebroken. Die toppenlijn maakte onderdeel uit van een dalende wig. Dit zijn potentiële bodempatronen. De doorbraak vond vrijdag plaats met een opwaartse gap, een extra krachtig signaal.

Genoeg signalen die wijzen op de vorming van een belangrijke bodem in het langetermijnbeeld.

Vandaag zal de AEX een poging ondernemen om deze brede opwaartse gap te sluiten. Deze gap ligt tussen de 407,80 en 412,90. Zolang deze gap (grotendeels) open blijft staan, lijkt een snel opwaarts vervolg in de komende dagen realistisch richting de genoemde dalende toppenlijn.

Sluit de gap

Vandaag zal de AEX mogelijk met een neerwaartse gap openen. Hierdoor is de intraday-bodem van gisteren het eerste weerstandsniveau bij 415,65. Het sluiten van deze openingsgap zou een belangrijk signaal zijn in het zeerkortetermijnbeeld en de weg weer vrijmaken naar de toppen van de afgelopen dagen, net boven de 422.

Een ander weerstandsniveau tot aan de dalende toppenlijn ligt verder nog bij de horizontale weerstand van 426, een lagere top van eerder deze maand. Laten we eerst maar eens bekijken of de brede opwaartse gap van eind vorige week grotendeels open blijft staan.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht