Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bij doorbraak toppenlijn kan de AEX verder omhoog.

TA: Meer druk omhoog

Januari was een maand waarin een forse correctie van ruim 10% plaatsvond, een daling vanaf de top van eind december bij 449 tot een intraday-bodem bij 392,45. Inmiddels is de AEX alweer krachtig hersteld en testte de koers gisteren het 61,8% (427) Fibonacci-retracementniveau van deze januari-correctie.

Het was ook een maand waarbij de stijgende langetermijnbodemlijn (sinds 2009) op de logaritmische weekgrafiek onder druk werd gezet maar er uiteindelijk een aantal klassieke omkeerpatronen werd gevormd.

Het zou een mooie maandafronding zijn als de AEX vandaag zijn sinds november dalende toppenlijn structureel breekt op slotbasis. Gisterochtend gaf de AEX de eerste speldenprik. De koers vormde een intraday-top net boven de 427.

De belangrijkste te breken weerstand om de correctie sinds november af te ronden is de dalende toppenlijn die vandaag bij 424 ligt. Deze toppenlijn loopt langs de novembertop van 475 en de decembertop van 449. Een structureel slot hierboven geeft de definitieve bevestiging dat deze correctie ten einde is.

Daggrafiek AEX
Kortermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Belangrijke bodemsignalen

De januari-correctie vanaf 449 werd zelf al ruim een week geleden afgerond met de opwaartse doorbraak van de scherp dalende toppenlijn die toen bij 408 lag. Deze toppenlijn maakte verder deel uit van een dalende wig, een potentieel positief omkeerpatroon.

Deze opwaartse doorbraak vond plaats met een forse gap. Inmiddels is tijdens een terugtest enkele dagen geleden een deel van deze gap weer opgevuld, maar het deel tussen de 407,80 en 410 staat nog open.

Er werden in de afgelopen twee weken meerdere belangrijke en klassieke bodemsignalen gegeven in de AEX. De koers heeft tot op heden met een goed gevolg de sinds 2009 stijgende bodemlijn getest. Belangrijk daarbij was een slotkoers op weekbasis boven de 401 punten, en dat gebeurde elke week.

Kwestie van tijd

Verder testte de AEX intraday op een haar na het eerste (38,2%) Fibonacci-retracementniveau van de gehele bullmarkt tot op heden bij 390. Ook werd een groot klassiek bodempatroon op de weekgrafiek gevormd, een bullish engulfing. Deze bodempatronen komen vaak voor aan het einde van een zware correctie.

Verder was er al sprake van positieve divergentie in de RSI en de VIX. Inmiddels heeft de RSI al zijn dalende toppenlijn gebroken. Ook de MACD vormde al een positieve crossing en brak door zijn dalende toppenlijn.

Ik gaf de afgelopen dagen al aan dat het slechts een kwestie van tijd leek te zijn voordat de AEX de belangrijke en laatste bevestiging van het einde van deze correctie zou geven met de doorbraak door de dalende toppenlijn sinds november.

Druk op 424

Ik verwacht dat deze lijn in de komende dagen structureel wordt gebroken, waarna voor de daaropvolgende weken opwaartse ruimte ontstaat naar de 449-top. Een belangrijke onderliggende weerstand ligt bij 437, het niveau van de onderkant van een neerwaartse gap en het 50-daags gemiddelde.

Zover is het nu nog niet, eerst maar eens bekijken wanneer de dalende toppenlijn bij 424 op slotbasis wordt gebroken. Steunpunten liggen bij de voormalige decemberbodem van 419,80 en de tweezers-bodem die in de afgelopen dagen bij 416,90 werd gevormd. Daaronder ligt de gap tussen 407,80 en 410.

Maar de opwaartse druk op de 424–toppenlijn wordt steeds verder opgevoerd en de kans is groot dat deze correctieve periode sinds november binnen enkele dagen hierboven wordt afgerond.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht