Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AsjemenouMittal

AsjemenouMittal

 

Het past niet in mijn strategie, maar ik kan het niet laten. Uiteraard is IEX aan haar stand verplicht een stukje ArcelorMittal op te hoesten - want het is me nogal wat vandaag - en het lot is op mij gevallen. Toch zit ik stiekem heel andere dingen te doen: ik zit op Morningstar te bladeren.

Voor de goede orde, ik beleg (op lange termijn) niet in fondsen en trackers op thema, industrie of regio's, maar heel plat wereldwijd. Mijn zoekopdracht dit keer luidt evenwel basic resources, grondstoffen en belendende percelen: het zijn zeg maar mijnen, oliebedrijven én staal dat ik zoek.

Nog niks gevonden! U weet het misschien. U bent daar al snel een halve dag aan kwijt, want het is ongewikkeld om te zoeken en te selecteren. Niet specifiek dit onderwerp, maar als u ook een thema- of wat voor apart fonds dan ook zoekt, kijk dan gewoon bij uw broker of bel wat ze zoal hebben.

Zelf let ik daarbij vooral op kosten (liefst zo laag mogelijk), risico (iets boven gemiddeld) en op samenstelling. Rendementen verleden interesseren me niet. Als iemand een titel weet hoor ik dat heel graag. Als ik zoiets kan krijgen, doe ik het denk ik. Kopen, wegleggen en over een paar jaar maar zien.

No guts no glory, tenslotte.

 

 

Stunde Null?

Doe mij maar fondsen, ik spreid graag, want ik ben allergisch voor individuele special occasions. Het gaat mij nu om eentje (of twee) met de majors en dan breed. Al die bedrijven waar nu de bezem doorheen gaat: ExxonMobil, Royal Dutch Shell, Schlumberger, BHP Billiton, Rio Tinto, van mijn part ook Anglo American en...

...ArcelorMittal!

Niet de losse aandelen, maar in een fonds wil ik ze graag hebben. Als ik dit tik staat er -6,5% op het bord. Dat is gezien de omvang van deze emissie en de dramatische cijfers over 2015 een gevoelsstijging van vult u maar 10, 20, 30% of een ander percentage in. U snapt mijn punt.

Eén en ander is de laatste jaren echter stevig ingeprijsd in de koers - zeg maar gerust een beursdrama - en deze emissie en cijfers stonden luid en duidelijk in de sterren geschreven. Voor de precieze duiding vande cijfers verwijs ik u graag naar de analisten, die dat honderd keer beter dan ik kunnen.

Wat mij opvalt is dat de familie Mittal - want laten we er geen doekjes om winden wie de baas is bij ArcelorMittal - nu in één keer alle vuile was op straat lijkt te gooien. En dat is niet mis. Om een lang verhaal kort te maken: vrijdag 5 februari 2016 09:00 uur kan een soort Stunde Null zijn.

 

 

Kansen & bedreigingen

Ho, ik ga echt niet de bodem luiden. Wie weet wat voor economische malaise, staaloorlogen, lijken uit de kasten, hoge rentes en wat al niet meer het concern nog te wachten staan. Het aandeel kan ooit op dik 65 euro hebben gestaan, ook van 3,50 euro kan nog 100% af. Tot zover de downside.

Upside is dat de economie niet eeuwig blijft modderen, want nee, ik geloof namelijk niet in this time it's different. Hoewel het echte kolen- en staaltijdperk al lang over is, zal er er zeker nog lange tijd vraag naar (gespecialiseerd) staal blijven. En dan heeft ArcelorMittal toch een paat pré's.

  • Het is gewoon de grootste
  • De familie gaat naar rato met de emissie mee. Teken van hoop en vertrouwen, toch?
  • Het bedrijf heeft van mijn tot eindproduct de hele productiecyclus in eigen hand.
  • Het concern is met Tata de trots van India, dat ArcelorMittal niet zomaar zal laten vallen (?)
  • Zeg maar wanneer, maar het fonds staat koerstechnisch vooraan als er weer een nieuwe (15-jarige?) commodityclus aanbreekt

Let wel, ik heb het niet over het losse aandeel. Als ik nu een mooi olie, commodity, staalbeleggingsfonds kan vinden waar ik mij lekker bij voel en koop - mijn criteria gaf ik al - dan is AcelorMittal een naam die ik er graag bij hebben. Of missschien wel twee fondsen! Ook goed.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht