Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Gedupeerde aandeelhouders bestaan niet

Gedupeerde aandeelhouders bestaan niet

Het is een mooie primeur van De Telegraaf, maar daar gaat het me even niet om. Meteen het eerste zinnetje in het stuk. Ahold ooit, Volkswagen dit jaar, nu ook Petrobras en noem al die zaken uit heden en verleden maar op. Altijd maar weer die eeuwige term:

Gedupeerde aandeelhouders

 

 

Gedupeerde aandeelhouders bestaan niet.

Wie de beursvloer betreedt neemt bewust risico en kiest voor een bepaald aandeel of asset. Daar hoort ook het risico op menselijk falen, fraude, valsheid in geschrifte, misdrijf en zelfs misdaad bij. Dit zijn echter klusjes voor de officier van justitie en de rechtbank en niet voor de beurs en beleggers.

Wat schiet u er ook mee op? Vergoedingen gaan van de market cap af. Zo wordt het, als u aandeelhouder bent, een sigaar uit eigen doos. Of andere aandeelhouders, van wie het ook niet de schuld is, draaien voor u op. Haal dan het geld weg bij de aandeelhouders die profiteerden van de flessentrekkerij.

Want die zijn er ook, want daardoor stond de koers te hoog (en werd er te veel dividend uitgekeerd). En zoek dat maar eens uit. Kortom, u moet gewoon op de blaren zitten. You win some, you lose some. Wie daar niet tegen kan, moet de beurs mijden. Alleen de juridische industrie vaart er wel bij.

Zo kregen de gedupeerde aandeelhouders Ahold na jáááren procederen uiteindelijk een fooi terug. De advocaten kochten bij wijze van een nieuwe Porsche. Kortom, steek uw tijd en energie in nieuwe rondes en kansen op de beurs en niet in achterhoedegevechten.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht