Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Zit AEX op kantelpunt?

TA: Lastig

Het technische plaatje van de AEX begint er steeds zwakker uit te zien. De langetermijntrend staat sterk onder druk en als er geen krachtig herstel optreedt in de komende anderhalve week dan lijkt een verdere verzwakking in alle tijdstermijnen realistisch.

Het is echter wel een zeer lastige markt aangezien er nog genoeg tegenstrijdige signalen zijn vanuit de verschillende belangrijke indices. Zowel de Stoxx Europe 600 als de DAX noteren nog enkele procenten boven hun sinds 2009 stijgende bodemlijn.

Pas een structureel weekslot hieronder zou ook een wijziging veroorzaken in het stijgende langetermijnbeeld van deze indices. Ditzelfde geldt voor enkele Amerikaanse indices.

Zwak kortetermijnbeeld

Aan de andere kant blijft de zwakte in het kortetermijnbeeld wel intact. Zowel de AEX als de DAX rondden al een hoofd-schouderpatroon af. Dit patroon is sinds augustus vorig jaar gevormd. De neklijn van dit patroon in de AEX ligt rond de 401 en in de DAX bij 9300 tot 9340.

Zolang deze indices in de komende anderhalve week hieronder blijven, is dit negatieve toppatroon bevestigd en lijkt een verdere daling naar lagere niveaus reëel in de komende weken.

Daggrafiek DAX
Kortetermijngrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Let op bodemlijn

Zodra de neklijnen in de komende anderhalve week weer structureel opwaarts worden gebroken, is deze neerwaartse doorbraak niets anders dan een speldenprik, een overshoot en worden deze toppatronen weer geneutraliseerd.

Inmiddels is ook de stijgende bodemlijn langs de bodems uit 2009 en 2011 neerwaarts gebroken. Dit zagen we ook al even tijdens de januari-correctie, maar momenteel noteert de AEX hier al meerdere dagen onder. Het nadeel van deze lijn is overigens wel dat er slechts twee raakpunten zijn, die meerdere jaren geleden zijn gevormd.

Zolang de AEX hieronder blijft in de komende week zou dit ook een verzwakking betekenen van het langetermijnbeeld. Zoals gezegd, is dit in veel andere indices nog niet te zien, zoals de Stoxx Europe, DAX en S&P 500.

Fiboniveaus

Een ander punt zijn de Fibonacci-retracementniveaus in het langetermijnbeeld. Als we kijken naar de bodem uit 2009 en de top van vorig jaar dan ligt het eerste retracementniveau bij 390, een niveau dat al enkele keren in de afgelopen twee maanden werd getest.

Hier vlak onder liggen nog meerdere bodems uit 2014 bij 388. Een slotkoers hieronder op weekbasis zou meer ruimte vrijmaken richting de zone 366 tot 373. In dat scenario zou het langetermijnbeeld in een nieuwe meer zijwaartse modus terechtkomen.

Een nieuwe bearmarkt lijkt echter pas echt los te komen onder deze bodem uit 2014 van 366 punten. Wel zouden deze verzwakkingen in ieder geval betekenen dat mijn eerdere en aanzienlijk hogere niveaus voor de komende maanden en voor het gehele jaar niet meer reëel zijn en aanzienlijk moeten worden aangepast.

De markt is dus echt aanbeland bij een belangrijke kantelpuntzone.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Te sterke weerstand

Tegenstrijdige signalen komen verder vanuit de publieke opinie (contrair) die zeer negatief is. Maar ook de RSI noteert in enkele indices in een positieve divergentie modus en in andere indices is de RSI al aanbeland bij een oversold-situatie.

Een eerste indicatie van een overshoot treedt op zodra de AEX boven de 401 sluit (neklijn toppatroon). Gisteren werd dit niveau nog precies getest, maar te sterk bevonden. Om deze zware en alweer tweede correctie van dit jaar af te ronden, moet de scherp dalende toppenlijn opwaarts worden gebroken.

Deze lijn startte bij 434 en daalt dagelijks ruim 3 punten. Vandaag ligt deze toppenlijn bij 408. Pas een structurele beweging boven deze niveaus zou een verbetering in het kortetermijnbeeld aangeven en mogelijk aangeven dat een bodem is gezet.

In dat scenario zou er sprake zijn geweest van een overshoot. Voor vandaag staat de zone 388 tot 390 weer onder druk, een slotkoers hieronder zou dus een volgende verzwakking betekenen.

Tegenstrijdige signalen

Het blijft dus een lastige markt met meerdere tegenstrijdige signalen, waarbij de langetermijntrends bij een aantal indices nog steeds intact zijn. Maar de neerwaartse druk is nog steeds niet verdwenen en de kans dat een wijzingen in de langere trends (negatief) gaat plaatsvinden, neemt steeds verder toe.

De vraag is nu of dit een daadwerkelijk einde gaat betekenen van de bullmarkt sinds 2009 of dat de indices bezig zijn met de vorming van een zeer belangrijke langetermijnbodem. Een antwoord op deze vraag zullen we in de komende twee weken waarschijnlijk gaan krijgen.

Wordt dit een omkeermoment of een verzwakking in de langetermijntrends? We moeten daarbij vooral ook de situatie in alle belangrijke aandelenindices in de gaten houden.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht