Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Even lucht happen

Even lucht happen

Volgens velen heeft de huidige markt iets weg van 2008. We zien bijvoorbeeld weer dat de problemen bij de banken de voorpagina van het zaterdag-FD halen. Ik kom zo terug op de banken, want failliet zie ik ze niet een-twee-drie gaan.

Maar apart is het wel om te constateren dat de miljarden van Draghi (lees van ons) geen oplossing geboden hebben. Ik lees overigens steeds meer over ex-centrale bankiers die het niet eens zijn met het extreem gevaarlijke experiment waar de centrale banken van de wereld nu mee bezig zijn.

Ik zou iedereen aanraden om het artikel in NRC van dit weekend alsnog te lezen. 2008 opnieuw? Los van het pre-crisis gevoel (dat ik al langer heb), dat wordt versterkt door de enorme gefinancierde overnames, vind ik de markt nu onvoorspelbaarder dan in 2007/2008. Nu hebben we namelijk te maken met overheden die zich enthousiast met de markten bemoeien en dit ingrijpen door centrale banken maakt het leven van een beer nog gevaarlijker dan een ballon in de schiettent op de kermis.

Politieke invloed

Je moet je continu aanpassen aan de markt. Het probleem van centrale banken is namelijk dat ze marktkennis ontberen en dat ze door de politiek worden beïnvloed. En er is niets zo veranderlijk als de politiek. Zo hebben we nu te maken met negatieve rentes. Deze rentes slopen pensioenen en ook de beurzen.

Zat je eerst in een veilig liquiditeitenfonds bij bijvoorbeeld DeGiro; met negatieve rentes moet je zelfs zonder fondskosten rente betalen voor je cash. Goud is bij veel partijen daarom nu geliefd, want daar heb je immers geen negatieve rente in.

Nu was ik een tijd heel positief op Goud en heb nog steeds koopsignalen in de Twindicator. Echter we hebben weerstandniveaus bereikt en het is allemaal heel hard gegaan.

Als we de lange termijn grafiek van Goud bekijken dan zien we dat de lange trend nog steeds omlaag is, tenzij het nu doorzet omhoog.

Too Big to Bail

De afgelopen week kwam ineens de spreekwoordelijke hand van god onder de SP500 futures en ging ook ineens de olieprijs omhoog. Dit leidde tot enthousiaste beurzen op vrijdag maar voor we helemaal alles wat los en vast zit gaan kopen is het goed te weten dat we in de Twindicator nog geen officiële koop hebben.

 

Naast de draai in de futures en olie hebben we nog steeds problemen in de bankensector. De banken waren weer in het nieuws en haalden zelfs de voorpagina van het zaterdag-FD. Veel beleggers zitten in deze aandelen vanwege het dividend. Nu heb ik eerder gezegd dat dividend vaak een sigaar uit eigen doos is, maar los hiervan zijn er ook veel obligatiebeleggers die obligaties of structured products van de banken hebben.

Zo zijn er liefhebbers van Coco's, die zo goedkoop kunnen kopen dat ze eindelijk zelf ook zijn gaan twijfelen over dit product. Maar laten we het niet moeilijk maken en gewoon naar de aandelenkoersen kijken. We zien dan dat de koers van Deutsche Bank in een aantal maanden van 32 naar de 15 is gevallen. Kortom het aandeel is meer dan gehalveerd. Pas na de halvering wordt het nieuws.

 

Even de weekgrafiek van DB erbij en we zien dan dat we onder de bodem van 2008/2009 staan!

Deutsche is zeker niet de enige. Neem Banco Espirito Santo. Op een koers van 12 cent lijkt dit bedrijf meer dood dan levend.

Maar ook Citigroup staat op 2008/2009 niveaus en lijkt, kijkend naar de lange grafiek, meer op een patiënt op de IC dan een blakend gezonde partij.

Even leuk om te zien: CommerzBank geeft op de kortetermijngrafiek in de Twindicator een koopsignaal.

Maar op de lange duur kan toch niemand vrolijk worden van dit soort grafieken.

Hoe gezond zijn deze patiënten?

En nogmaals, dit zijn willekeurig gekozen grafieken. Waarschijnlijk kun je alle bankaandelen die het beter gedaan hebben alsnog shorten. Dus hoewel de economie zogenaamd aantrekt, de rente op nul staat, er enorme stimuleringspakketen zijn, opkoopregelingen van bonds en andere hulp van ons belastinggeld, staan de banken op niveaus van de kredietcrisis…

Maar zo voelt het sentiment helemaal niet, iedereen doet alsof de patiënten gezond zijn en er geen problemen zijn. We zien dit verhaal ook terug in de Eurostoxx banken index.

Met het verhaal van de banken in ons achterhoofd moeten we dus genieten van hogere koersen op de beurzen. Immers we kunnen hopelijk op hogere niveaus goedkoop puts kopen.

De grote trend in de AEX is nog omlaag maar een herstel is inderdaad even waarschijnlijk.

Japan doet wat het kan

De Japanse beurs is vorige week in een week fors onderuit gegaan terwijl de week daarvoor de rente nog naar negatieve niveaus is gebracht is.

Dollar-Yen liet de grootste beweging in een week zien sinds 2008. Door de negatieve rente was de wisselkoers even weer omhoog gegaan, maar daarna hadden we de grootste beweging sinds 2008. Iedereen weet dat ik de Dollar-Yen-koers zie als voortrekker. Nu hij zo hard gedaald is houd ik rekening met een tijdelijk herstel om daarna nog veel harder te dalen.

Alle valuta's zijn in beweging. Eurodollar is in herstel en als je het mij vraagt kan de euro nog veel sterker worden nu de renteverhogingen in de VS langzamerhand utopisch beginnen te worden.

China was de hele week dicht

Vandaag is China weer open na eerder een week feest gehad te hebben over het nieuwe jaar. Benieuwd hoe de partij animals (of party animals) het deze week gaan doen. Officieel hebben ze omlaag nog wat in te halen.

In HongKong werd los van een paar dagjes vrij er wel gewerkt de afgelopen week en daar ging de beurs dan ook wel omlaag.

De Duitse Dax is de afgelopen weken fors onderuit gegaan en ook hier zou je een technisch herstel verwachten.

Ook in de Dow Jones zouden we een herstel kunnen verwachten. Maar nogmaals, de trend is negatief en ook de Twindicator heeft een verkoopadvies staan.

Fang-tastisch

Iedereen die 2000 gemist heeft als bearmarkt, krijgt met een beetje pech/geluk een nieuwe kans in zijn leven. Dat is het mooie van bubbels: ze herhalen zichzelf, mensen. Een paar maanden geleden werd ik nog uitgelachen tijdens webinars met shortlijsten, nu zijn er zelfs termen bedacht voor de aandelen die ik short ging. Men heeft het ineens over de FANG-aandelen.

De Nasdaq laat hopelijk een herstel zien, wat gebruikt kan worden als nieuw shortmoment.

Tesla ging ook fors onderuit en ook hier moet het herstel gebruikt worden om de deal van je leven te doen.

Adobe, een van mijn shorts, herstelt hopelijk ook even. Ik heb nu nog geen positie.

Amazon was meer dan 200 dollar gedaald en dus ook hier is een herstel wenselijk. Ik heb dus tijdelijk geen positie.

RDSA is lekker voor de weduwen en wezen die van beweging houden. Vorige week heb ik in de daling even wat opgevangen. We moeten op de olieprijs letten en als Shell hersteld is een leuke call schrijven.

Mijn long tip DDD deed het prima en ging mooi omhoog. Je kan gewoon blijven zitten.

Altice, een van mijn lievelingsshorts in Nederland, is een beetje aan het uitbodemen. Ik heb geen positie en hoef niet speciaal long. Ondanks dat er dus mogelijk best kansen zijn.

Een aandeel waar ik wel long in durf en dus ook nu zit is Caterpillar (CAT). Dit aandeel is fors gedaald, met olie en commodities mee.

De VIX-index staat nog heel hoog en dus moet je voorzichtig zijn met gekochte optiestrategieën.

Lange termijn Titanic-gedachten

Een van de problemen die ik zie is dat de rijkste 1 procent van de wereld meer aan bezittingen heeft dan de andere 99 procent bij elkaar. Dat geeft al een beetje aan dat we geen goede middengroep hebben die kan spenden als het beter gaat met de economie en aandelen kan opvangen als de rijken verkopen.

Dus op de lange termijn blijft het motto, zelfs na de plannen van de Australische miljardair Clive Parker tot herbouwdon’t panic, you're on the new Titanic

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht