Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Deze week een opwaartse doorbraak van de dalende toppenlijn.

TA: Wachten op doorbraak

In de AEX is sprake van een kleine terugtest, een aanloopje om de opwaartse druk op de belangrijke sinds november vorig jaar dalende toppenlijn weer op te voeren. De kans is naar mijn mening reëel dat deze toppenlijn deze week opwaarts wordt gebroken.

Dit zou dan de definitieve bevestiging zijn dat een belangrijke bodem is gezet in het langeretermijnbeeld en de correctieve fase sinds november ten einde is gekomen.

Vorige week testte de AEX met een intraday-top nog bijna deze dalende toppenlijn. Dergelijke tests zagen we ook in bijvoorbeeld de Stoxx Europe 600 die zijn sinds november dalende toppenlijn precies testte. Vandaag liggen de belangrijkste weerstanden bij:

  • het 50-daags gemiddelde van 419,90
  • de sinds november dalende toppenlijn van nu 420,20, dagelijks daalt deze lijn ongeveer 1 indexpunt
  • de top van vorige week bij 419

 

Steeds krachtiger herstel

In de laatste maanden heeft een forse correctieve beweging plaatsgevonden vanaf de novembertop van 475. Zowel in januari dit jaar als februari vonden twee bijna identieke correcties plaats van beide ruim 10%. Hiermee werd ook telkens de onderkant van het sinds november dalende trendkanaal getest.

Opvallend is wel dat de herstelbeweging na elke correctie nog steeds aanzienlijk krachtiger is dan de correctie zelf. Als we kijken naar de februari-correctie dan werd in enkele dagen al het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau bereikt van deze correctie.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Geen bearmakt

In het langetermijnbeeld was de AEX een van de weinige indices die tijdens de februari-correctie zijn sinds 2009 stijgende bodemlijn neerwaarts brak. Deze lijn had overigens maar twee raakpunten. Buiten de bodem in 2009 lag er alleen een raakpunt in 2011. Destijds bedroeg de correctie ruim 25% in negen maanden tijd.

Ik gaf eerder al aan dat zolang de AEX boven de oktober 2014 bodem van 366 bleef de markt niet was gedraaid naar een nieuwe langere bearmarkt. De AEX vormde een bodem bij 378,50 en bleef daarmee ruim boven deze bodem.

Veel andere indices bleven ruim boven hun sinds 2009 stijgende bodemlijn of testten ze precies, zoals in de DAX en de Stoxx Europe 600. Deze gehele neerwaartse beweging is uiteindelijk tot op heden te zien als test van het 38,2%-niveau van de gehele bullmarkt sinds 2009. Dit niveau ligt bij 390.

Ruimte naar 434

Voor deze week acht ik de kans dus groot op nieuwe opwaartse druk naar de genoemde dalende toppenlijn. Een opwaartse doorbraak betekent het einde van een langere correctieve periode en ruimte vrijmaken naar 434 (top februari) en mogelijk al in de komende twee maanden naar de decembertop van 449.

In dat scenario is een langetermijnbodem gevormd en is de AEX weer begonnen aan een krachtige opgaande middellangetermijnbeweging. Zolang de AEX deze dalende toppenlijn niet weet te breken, blijft de kans op meer neerwaartse druk bestaan.

Toch bleef de terugval beperkt in de afgelopen dagen tot de eerste steunzone van 409 tot 410. Een beweging hieronder zou meer ruimte vrijmaken richting de bekende 401 tot de bovenkant van de brede en eerdere opwaartse gap bij 399,40.

Als we kijken naar de andere indices, de technische indicatoren en nog meerdere factoren, dan acht ik de kans het grootst dat de dalende toppenlijn op korte termijn zal worden gebroken.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht