Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Het einde van de correctieve periode is in zicht.

TA: Eerste speldenprik

De druk op de sinds november dalende toppenlijn werd gisteren fors opgevoerd. Op slotbasis sloot de AEX er nipt boven, maar voor een structureel slot moet de doorbraak meer dan één dag standhouden of moet het slot aanzienlijk hoger zijn dan de dalende toppenlijn.

Nu ging het slechts om enkele tienden van een punt en dat is in de grafiek zelf ook nauwelijks te zien. Ik verwacht wel dat er op zeer korte termijn sprake zal zijn van een structureel slot boven die toppenlijn.

In dat scenario ontstaat in eerste instantie ruimte naar de meest recente top bij 434 en uiteindelijk in de komende tijd naar de decembertop van 449.

Daggrafiek Eurostoxx 600
Kortetermijngrafiek Eurostoxx 600
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Stoxx-bodem geplaatst?

Eenzelfde beweging was ook te zien in de Stoxx Europe 600. Tijdens de krachtige opwaartse beweging van eind januari testte de Stoxx ook al zijn dalende toppenlijn maar wist hier toen niet boven te sluiten. Gisteren sloot de Stoxx net als de AEX enkele tienden van een punt hierboven.

Ook hier dus nog geen structureel slot, maar de kans dat dit wel plaatsvindt in de komende dagen acht ik realistisch. In de Stoxx is deze dalende toppenlijn krachtiger aangezien er meerdere raakpunten zijn. Vandaag ligt die bij 330,70. Horizontale steunpunten in de Stoxx liggen bij 324 en 320,50.

Een structureel slot boven de dalende toppenlijn geeft een krachtig koopsignaal aan waarna dit de definitieve bevestiging zou zijn dat de bodem in het langetermijnbeeld is geplaatst.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Kans op terugtest

Anders dan in de AEX, wist de Stoxx tijdens de februari-correctie precies zijn sinds 2009 stijgende bodemlijn te testen. Eind vorige week vond in de AEX nog een kleine terugtest plaats tot aan de eerste steunzone bij 409 tot 410. Hieronder liggen nog steunpunten bij:

  • de bekende 401
  • de bovenkant van een eerdere opwaartse gap bij 399,40

Gisteren werd opnieuw een opwaartse gap gevormd, een kleine gap. Dit is nu het eerste steunpunt in het kortetermijnbeeld en ligt tussen de 416 en 416,50. Zolang de genoemde dalende toppenlijn niet structureel wordt gebroken, blijft de kans aanwezig dat in de komende dagen nog een beperkte terugtest plaatsvindt.

Net als 2011

Toch verwacht ik dat een structurele opwaartse doorbraak niet lang meer op zich laat wachten. De dalende toppenlijn is vandaag verder afgenomen en ligt nu bij 419,30. Ook het 50-daags gemiddelde ligt rond dit niveau.

Opvallend was dat de AEX gisteren voor de eerste keer sinds begin december weer boven het 50-daags gemiddelde noteerde. Ondanks de forse dalingen lijkt de gehele correctieve perioden van de afgelopen negen maanden sterk op de bewegingen die in 2011 plaatsvonden.

Ook destijds vond een correctieve beweging plaatst van uiteindelijk ruim 25% die bestond uit meerdere losse correcties in een periode van ongeveer negen maanden. Ook toen zorgde deze daling uiteindelijk voor de vorming van een belangrijke en hogere langetermijnbodem.

Eerste speldenprik

Als we kijken naar de huidige kracht in het kortetermijnbeeld dan valt verder op dat de correcties van de afgelopen maanden in een korter tijdsbestek weer grotendeels werden goedgemaakt. Dit zagen we na de januari-correctie, maar ook na de recente februari-correctie.

Na de vorming van een bodem bij 378,50 werd binnen enkele dagen al het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau bereikt van de gehele februari-correctie vanaf de 434-top. Dit niveau ligt bij 413. Inmiddels is de AEX al ruim 40 punten opgelopen vanaf de recente jaarbodem.

Gisteren werd dus de eerste speldenprik uitgedeeld met een nipte doorbraak van de sinds november dalende toppenlijn en het 50-daags gemiddelde. Deze niveaus liggen nu rond de 419,30 en een structureel slot hierboven zou een krachtig einde betekenen van de sinds november aanwezige correctieve fase.

Nieuwe opwaartse trend

Zolang dat niet gebeurt, blijft een volgende korte terugtest in de komende dagen mogelijk. Steun ligt bij 416 tot 416,50 en 413. Maar ik verwacht dat de opwaartse druk uiteindelijk op zeer korte termijn zorgt voor de definitieve bevestiging van het einde van een langdurige correctieve fase.

Dan kan een nieuwe opwaartse middellangetermijntrend worden ingezet. De volgende opwaartse richtpunten liggen dan bij 434 en 449.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht