Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Meerdaags slot boven 418,50 zet weg open tot 434.

TA: Let op 418,50

Het doorbreken van een belangrijke grens is geregeld een proces dat tijd kost. Gisteren werd de tweede speldenprik boven de belangrijke dalende toppenlijn uitgedeeld. Maandag sloot de AEX nog nipt boven deze lijn (enkele tienden van een punt) en gisteren was er alleen sprake van een intraday-doorbraak.

Een structurele doorbraak van deze lijn, dus enkele dagen erboven, of een krachtige en forse doorbraak door deze lijn, heeft nog niet plaatsgevonden. Hiermee bleef de kans aanwezig op een kortstondige terugtest, ofwel consolidatie voordat deze lijn definitief zou worden doorbroken.

Ik verwacht nog steeds dat deze dalende weerstandslijn op korte termijn structureel opwaarts wordt gebroken. Er zijn meerdere factoren die hierop wijzen:

1. De situatie in de technische indicatoren

Al langere tijd was er positieve divergentie te zien in zowel de VIX (lagere toppen) als de RSI (hogere bodems sinds december). Ook braken de RSI en de MACD al hun dalende middellangetermijntoppenlijn en hebben ze recent teruggetest.

Er is een patroon van hogere bodems te zien waarbij de MACD ook een positieve crossing maakte.

2. Andere belangrijke indices

Andere belangrijke indices bleven binnen hun stijgende langetermijntrend bleven. De DAX en de Stoxx Europe 600 testten hun sinds 2009 stijgende bodemlijn en de Nasdaq 100, SOX en S&P 500 bleven ruim binnen de grenzen van de stijgende langetermijntrend. 

Zij vormden veelal een hogere bodem (ten opzicht van eerdere bodems in de afgelopen maanden) of een dubbele bodem zoals in de S&P 500. Ook wisten deze indices al hun dalende toppenlijnen te breken.

3. Transportindex brak toppenlijn

Verder was de veelal voorlopende index DJ Transport Index een van de eerste indices die zijn dalende toppenlijn over de afgelopen maanden opwaarts brak enkele weken geleden.

4. Hoofdschouder geneutraliseerd

In indices als de DAX en de AEX werden grote hoofd-schoudertoppatronen in de afgelopen anderhalve week geneutraliseerd met de opwaartse doorbraken door hun neklijn. Bij de AEX was deze te vinden bij 401 en bij de DAX bij 9.300.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Uitbodeming bevestigd 

De te breken weerstand ligt vandaag bij 418,50,het niveau van de sinds november dalende toppenlijn. Die loopt langs de toppen van 475 en de recente top van 434. Precies langs deze lijn loopt overigens ook het nog steeds dalende 50-daags gemiddelde.

Zodra de AEX meerdere dagen hierboven weet te sluiten, wordt er definitieve bevestiging gegeven aan het grotere uitbodemingsproces en het einde van een maandenlange correctieve periode. In dat scenario lijkt een belangrijke bodem in het langetermijnbeeld te zijn gevormd.

Als deze verwachte doorbraak plaatsvindt, ontstaat direct ruimte naar de eerdere top van 434 en uiteindelijk de 449 (top december) in de komende periode.

Zolang deze dalende toppenlijn niet structureel zou worden doorbroken, bleef de kans op een beperkte terugtest aanwezig. Vorige week zagen we na een bijna test van deze dalende toppenlijn (toen een top bij 419) een terugval tot aan de steunzone van 409 tot 410.

Weg open naar 434

Gisteren viel de AEX aan het einde van de handelsdag ook terug. Daarbij werd het eerste steunpunt (gap tussen 416 en 416,50) al gebroken. Daaronder ligt alleen bij 413 nog een punt tot aan opnieuw de zone 409 tot 410.

Bij 413 ligt het laatste Fibonacci-retracementniveau tussen de voormalige top van 434 en de bodem bij 378,50. De opwaartse doorbraak van dit niveau in slechts enkele dagen tijd na de vorming van de bodem bij 378,50 was een krachtig vervolgsignaal.

Dit betekent in principe vanuit deze techniek dat de weg voor de komende paar weken openstaat richting het startpunt, de top bij 434.

Druk omhoog

Ik verwacht dat het neerwaarts potentieel in de komende paar dagen beperkt is, waarbij we zeer alert moeten zijn op een positieve omkeer waarna de opwaartse druk naar de dalende toppenlijn weer kan worden opgevoerd.

De kans is naar mijn mening nog steeds reëel dat eind deze week of begin volgende week de dalende toppenlijn definitief en structureel opwaarts wordt gebroken.

Daggrafiek olieprijs
Kortetermijngrafiek WTI olieprijs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Opwaartse ruimte voor olie

Iedereen heeft wel een mening over de olieprijs. In de grafiek van de WTI zie ik een positieve ontwikkeling die naar mijn mening aangeeft dat de kans groot is dat de bodem is gezet. Er is net boven de 26 een dubbele bodem gevormd waarbij er sprake was van positieve divergentie.

De dalende toppenlijn is inmiddels gebroken en er is ruimte voor de komende weken ontstaan naar in eerste instantie de 38. Ik zie overigens meer van dit soort positieve en krachtige uitbodemingssignalen ontstaan in andere grondstoffen.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht