Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Technische analyse AEX, DAX, China en WTI.

TA: Grotere stap terug?

De consolidatie in de aandelenindices zet door en de AEX beweegt voor de vierde dag op rij in een smalle handelsfase. De onderkant ligt bij de zone 432 tot 434 en de bovenkant bij 441. Zolang de AEX niet boven de 441,10 komt, blijft deze fase intact en kan er uiteindelijk nog een dieper stapje terug worden gezet.

Dit is om kracht op de bouwen voor een volgende opwaartse beweging richting mijn volgende kortetermijndoel van 449 tot 450. Na de krachtige stijgingen van de afgelopen weken is het een normaal verschijnsel dat even een pas op de plaats wordt gemaakt.

Vanaf de jaarbodem van februari bij 378,50 is de AEX namelijk al ruim 60 punten opgelopen. De enige en zeer kortstondige terugval vond plaats van 421,50 tot aan de 405,60 eind februari. Dit was destijds het aanloopje tot aan een Fibonacci-retracementniveau in het zeerkortetermijnbeeld.

Rechte lijn

Hierna werd namelijk de sinds november dalende toppenlijn bij 416 tot 417 opwaarts gebroken. Dit was toen de definitieve bevestiging voor het einde van de langdurige en forse correctieve periode. Deze terugval vond toen in slechts twee dagen tijd plaatst.

Vervolgens is de AEX opnieuw in een krachtige en rechte lijn opgelopen naar mijn toenmalige eerste kortetermijndoel van 441, een stijging van 35 punten vanaf de 405,60-bodem.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hogere bodem

Bij 441 ligt een belangrijke weerstand. De top werd tot op heden in de afgelopen dagen geplaatst bij 440,74. Hiermee werd bijna de brede neerwaartse gap die op de eerste handelsdag van dit jaar werd geplaatst gesloten. Die lag in eerste instantie tussen de 437 en 441,10 en staat nu nog voor een klein deel open.

Als we kijken naar de gehele daling vanaf de augustus-top (505) tot aan de jaarbodem dan ligt bij 441 ook het 50%-Fibonacci-retracementniveau van deze gehele daling. Zolang de zone 432 tot 434 aan de onderkant niet wordt gebroken, blijft de huidige smalle consolidatiefase intact.

De kans dat de AEX daar neerwaarts doorheen breekt is echter nog steeds aanwezig en zou geen verandering brengen in mijn visie voor de komende tijd. Dit zou dan kunnen zorgen voor een hogere kortetermijnbodem.

Interessante draaipunten (steunpunten) onder deze zone liggen bij:

  • 426 tot 427
  • de voormalige top bij 421,50
  • het 50-daags gemiddelde bij 418,50

Verdere stijging

Waar de volgende kortetermijnbodem ook zal worden geplaatst in de komende dagen of week, de trend blijft opwaarts gericht. Ik verwacht na de afronding van deze terugtest een verdere stijging in de komende weken naar de 449 tot 450. Hier liggen de top van december vorig jaar en het 200-daags gemiddelde.

Maar ook deze zone is in de huidige opgaande trend naar mijn mening slechts een tussenstation en ik verwacht een verder opwaarts vervolg in de komende maanden naar de novembertop van 475.

Daggrafiek DAX
Kortetermijngrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: krachtig bodempatroon

De Stoxx Europe 600 consolideert nog steeds onder de 344. Eenzelfde situatie zien we ook in de DAX. Daar zijn alle dalende toppenlijnen ook gebroken en de Duitse index consolideert onder de 9905-top. Dit niveau is slechts op enkele punten na getest.

De DAX blijft momenteel nog hangen boven het 50-daags gemiddelde van 9670, maar een diepere terugval richting de 9581 (vorige top) blijft realistisch.

Opvallend is dat in zowel de Stoxx als de DAX deze terugval uiteindelijk kan resulteren in een groot bodempatroon, een omgekeerd hoofd-schouderpatroon. In de DAX zou de neklijn daarbij bij 9905 komen te liggen.

Dit is een krachtig bodempatroon dat voor de komende tijd in eerste instantie ruimte creëert naar de 10.500 (onder andere het 200-daags gemiddelde). Ook hier is de situatie krachtig en opwaarts gericht en zal de 10.500 waarschijnlijk slechts een tussenstation zijn.

Nu eerst afwachten tot hoever de DAX zal zakken tijdens deze terugtest.

Daggrafiek China Enterprises Index
Kortetermijngrafiek China Enterprises Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

China: interessant instapmoment

Een opvallende grafiek is die van China (China Enterprises Index). De koers is gehalveerd vanaf de 15.000 tot aan 7500. Vorige week brak de Chinese index door zijn lange dalende toppenlijn en creëerde daarmee een koopsignaal. Al eerder werd een klein omgekeerd hoofd-schouderpatroon afgerond.

Dit geeft een aanzienlijk opwaarts potentieel voor de komende maanden. In het kortetermijnbeeld werd gisteren wel een shooting star gevormd die voor de komende dagen een terugtest kan inzetten. Dit zou naar mijn mening wel eens een zeer interessante instapgelegenheid kunnen worden.

Daggrafiek WTI-olie
Kortetermijngrafiek WTI-olieprijs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

WTI: ruimte tot 43,60

Als laatste nog even de olieprijs, de WTI. Ik gaf in de afgelopen weken al aan dat de situatie was gedraaid naar positief en het eerste doel bij 38 lag. Dit niveau is nu behaald en een tegenreactie zou normaal zijn. Steun ligt bij 35,75 (vorige top) en 32,90 (50-daags).

Een structurele slotkoers boven de 38 tot 38,30 zorgt direct voor meer ruimte naar het 200-daags gemiddelde van 43,60. Doel voor de komende maanden blijft de zone 50 tot 51.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht