Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Het waren zeven hele vette jaren

Het waren zeven hele vette jaren

 

Als ik het goed heb was het op 9 maart 2009 rond 10:30 uur dat de AEX 194,99 aan tikte. Daarna ging het snel. De dag sloot al op 199,25 en - om een lang verhaal kort te maken - tikte de index op 27 aprtil vorig jaar 510,55 aan. Sinsdien dook de AEX maximaal 23%, ofwel zitten we weer in een bearmarket.

Het waren wel zeven hele vette jaren sinds die beruchte 9 maart 2009, de most hated rally ever. Het bubbel- (Fed!), krach- (ECB!) en ach (China!) en weegeroep (Japan!) was namelijk al die jaren niet van de lucht. Ik weet nog dat rond AEX 200 er koersdoelen van minder dan 100 en zelfs 25 (ja, 25!) rondgingen.

Puur toeval, mazzel en geluk natuurlijk, maar stiekem zijn we er bij IEX wel een beetje trots dat we op 5 maart 2009 al een bodembel wedstrijd uitschreven. Achteraf gezien hadden we het momentum blijkbaar goed aangevoeld. Het was lezer Drenthenier die de low op 9 maart op een handvol minuten na callde.

Hier een twee minuten filmpje over wat de de AEX, onze hoofdfondsen en de andere grote indices er sindsdien van bakten inclusief herbelegd dividend en natuurlijk netjes gecorrigeerd voor valuta.

 

 

De grafieken uit het filmpje had ik al getweet, dat scheelt mij een hoop knip en plakwerk:

 

 

 

 

There's no free lunch...

Nog één ding: is die bullmarket vorig jaar april nou geëindigd of niet? Volgens mij strikt genomen wel, omdat de AEX sindsdien meer dan 20% daalde. Zo luidt de officiële definitie. Mocht de huidige bearmarket worden doorbroken en er weer een opgang op gang komt, dan hoeven we daar niet meer over te soebatten.

Mocht de bearmarket doorzetten en verergeren - daarvoor moet bodem 378,55 van nog maar krap vier weken geleden sneuvelen, dan gaat die bullmarket 2009-2015 de geschiedenis in als de nummer drie ooit. Zie dat CNBC plaatje van 5 mei vorig jaar. A bullmarket has to climb a wall of worry, zeg ik al in die bovenste tweet.

Zelf zat ik die hele opgang long en ondanks dat het achteraf een mooie, rustige, misschien wel logische opgaande markt lijkt, heb ik al die jaren geen seconde rustig gezeten. Vanaf 194,99 heb ik mij ook verbaasd over die stijging. Want oh, de econonomie, de EU, de schulden, de centrale banken en ga zo maar door.

Er is nu eenmaal geen free luch op de beurs. Rendement komt met bloed, zweet en tranen. Dat heeft 2009-2105 wel duidelijk genaakt. Dat is precies ook het grote onderscheid met die beroemde 1987-2000 markt. Toen kwam het rendement vanzelf en snapte iedereen de beurs. We hebben het geweten.

 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht