Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Technische analyse AEX en DAX.

TA: Doorbraak 441 op korte termijn

De consolidatiefase onder de 441 heeft de vorm van een klein vlaggetje. Dit zijn over het algemeen kortdurende terugtestpatronen. De handelsruimte blijft daarbij relatief smal. Toch is een opwaartse doorbraak van de 441 nodig om de volgende opgaande beweging te starten en de consolidatiefase af te ronden.

Ik verwacht dat dit binnen afzienbare tijd gaat gebeuren. Nadat mijn eerste kortetermijndoel van 441 wordt behaald, ligt het volgende doel voor de komende weken bij de zone 449 tot 450. In deze zone liggen:

  • de top van eind december
  • het 200-daags gemiddelde

Voor de komende maanden verwacht ik overigens een verdere voortzetting van de huidige opgaande middellangetermijntrend. Mijn doel voor de komende maanden ligt bij de top van november van 475 punten. De weg hiernaartoe zal echter nog wel gepaard gaan met waarschijnlijk enkele tegenreacties.

Stugge grens

Zolang de volatiliteit relatief hoog blijft liggen, is de kans op forsere tegenreacties groot. De 441-grens is een belangrijke en stugge grens om te doorbreken. Hier ligt de bovenkant van een voormalig brede neerwaartse gap, die in eerste instantie 4 punten bedroeg waarvan nu nog 0,35 punt openstaat.

Verder ligt hier het 50%-Fibonacci-retracementniveau tussen de top van augustus vorig jaar (505) en de recente jaarbodem bij 378,50. In zeer korte tijd is dus inmiddels al de helft van de langere correctieve fase goedgemaakt. Een krachtig signaal.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Achtste bullmarktjaar

Ik zag in het forum gisteren veel reacties op mijn stelling dat de bullmarkt zijn achtste jaar is gestart. Mijn uitgangspunt daarbij is dat een bullmarkt intact is zolang de stijgende langetermijntrend opwaarts gericht is en dus niets te maken heeft met en daling van 20%.

Anders zou de bullmarkt korter bestaan, aangezien in 2011 ook een daling van ruim 25% plaatsvond. De onderkant van deze stijgende langetermijntrends zijn in de meeste indices in de afgelopen maand precies getest waarbij de Amerikaanse indices veelal boven deze trendlijnen al omkeerden.

Nadat de bodem op 9 maart 2009 werd gevormd, is gisteren natuurlijk het achtste jaar van deze bullmarkt ingegaan!

Verder zag ik een opmerking dat de bullmarkt pas voort wordt gezet zodra de AEX dit jaar boven de 510 komt. Bij een stijgende trend kijken we juist naar de onderkant en zolang die intact is, blijft de opgaande trend intact. Dat heeft niets te maken met een doorbraak van eerdere toppen binnen een tijdstermijn.

Contouren opgaande trend

Kortom, de bullmarkt is intact en wordt pas onder de 366 (bodem oktober 2014) gebroken, dan is er pas sprake van een langere bearmarkt. Overigens sluit ik niet uit dat de AEX dit jaar een poging zal ondernemen om de 510 opnieuw te testen.

Waar liggen de niveaus voor vandaag?

  • Aan de bovenkant ligt dus de 441. Daarboven wordt een forsere terugtest uitgesteld en kan de AEX snel verder doorzetten naar de zone 449 tot 450.
  • Aan de onderkant ligt de 434 als eerste steun. Daaronder de 429,90 en de zone 426 tot 427.

Voor de vorming van de buitengrenzen van de huidige opgaande middellangetermijntrend mogen we in de komende tijd wel een forsere tegenreactie verwachten.

De huidige kortetermijntrend is namelijk zeer steil en de contouren van de nieuwe stijgende middellangetermijntrend zijn nog niet gevormd. Dit kost over het algemeen ook de nodige tijd.

Daggrafiek DAX
Kortetermijngrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: opwaarts vervolgsignaal

De DAX testte vorige week zijn januari-top bij 9905 waarna de huidige en zeer beperkte terugval startte. De koers testte daarbij in de afgelopen dagen zowel het 50-daags gemiddelde als de voormalige sinds november dalende toppenlijn terug.

Dit zou de tweede schouder kunnen worden (wel een kleine schouder) van een groot omgekeerd hoofdschouderpatroon. Zodra de 9905 opwaarts wordt gebroken, ontstaat een krachtige volgend opwaarts vervolgsignaal.

Zolang deze doorbraak niet plaatsvindt, blijft de huidige consolidatie intact en een verdere terugval richting de 9581 mogelijk. Maar de trend is krachtig en opwaarts gericht en een doorbraak van de 9905 blijft in het kortetermijnbeeld het meest realistische scenario naar mijn mening.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht