Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Dubbele bodem gevormd bij 430.

TA: Dubbele bodem

Wat een enorme beweging was er gisteren door de dag heen. De doorbraak door de 441 zorgde voor een test van mijn volgende kortetermijndoel bij 449 tot 450. In deze zone liggen de top van december en het 200-daags gemiddelde. Dit is een zware weerstandszone en de nodige tegendruk mocht worden verwacht.

Maar dat een dergelijke terugval aan het einde van dag al zou plaatsvinden, is natuurlijk onmogelijk te voorzien. In één dag vond dus de doorbraak van de 441 plaats, maar ook de test van mijn volgende kortetermijndoelzone en de daaropvolgende terugval.

Op de daggrafiek zorgde de terugval voor een dubbele bodem rond de 430. Dit niveau werd enkele dagen geleden ook al behaald. Of hiermee de hogere bodem in het kortetermijnbeeld al is gevormd, is nog niet te zeggen, maar als ik kijk naar andere indices, verwacht ik dat het neerwaarts risico beperkt is.

Jaarbodem gezet

Maar ook het opnieuw bereiken van de zware weerstandszone 449 tot 450 zal overigens de nodige tijd gaan kosten. De trend is wel krachtig en opwaarts gericht. De jaarbodem is naar mijn mening gezet en er zijn krachtige en belangrijke omkeerpatronen in de afgelopen twee maanden gevormd.

Op de maandgrafiek werden tweel enorme hammers gevormd, waarbij de AEX zijn 38,2%-Fibonacci-retracementniveau met succes heeft getest in het langetermijnbeeld vanaf de 2009-bodem.

De doorbraak vorige maand van de sinds november dalende toppenlijn bij de 416 tot 417 zorgde voor de definitieve bevestiging voor het einde van de lange correctieve fase. Een fase die qua diepte en qua tijd lijkt op de situatie die in 2011 plaatsvond.

Ook destijds zorgde de daling voor de vorming van een belangrijke bodem in het langetermijnbeeld. Krachtig daarbij is het feit dat bijna alle belangrijke indices dezelfde eindsignalen en omkeersignalen lieten zien voor het einde van de correctieve bewegingen.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Enorm omkeerpatroon

Mijn doel voor de komende maanden blijft onveranderd liggen bij de novembertop van 475. Vanaf de februaribodem van 378,50 was de AEX met de test van de zone 449 tot 450 ruim 70 punten opgelopen.

Kijkend naar de situatie sinds december vorig jaar dan zou dit wel eens een enorm groot omkeerpatroon kunnen worden met een neklijn bij de 450 punten. In de komende weken zou de AEX dan de tweede schouder kunnen gaan vormen.

Het zal naar mijn mening namelijk nog wel enkele weken kunnen duren voordat de AEX definitief door de 450 punten heen breekt. In het kortetermijnbeeld liggen de steunpunten (nog steeds) bij:

  • de 430
  • de zone 426 tot 427
  • een voormalig topje bij 421,50
  • het 50-daags gemiddelde rond de 418,50

Toch lijkt er in het kortetermijnbeeld een dubbele bodem te zijn gevormd bij 430 en kan de AEX weer gestaag gaan oplopen. Weerstand in het kortetermijnbeeld ligt bij 441 en daarboven ligt de ruimte weer open naar de 449 tot 450.

Daggrafiek DAX
Kortetermijngrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX kan gestaag omhoog

Ook de DAX liet een vergelijkbare en enorme beweging zien door de dag heen. De koers brak daarbij kortstondig door de zware weerstand van 9905 maar viel uiteindelijk ook fors terug. De DAX dook zelfs onder de bodems van de afgelopen week.

Toch zijn hier ook duidelijk de contouren van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon te zien over de afgelopen drie maanden. De terugval van gisteren is te zien als terugtest naar de voormalige sinds november dalende toppenlijn.

Ik verwacht dan ook dat het neerwaarts risico beperkt is en de DAX weer aan een gestage opleving kan beginnen die in de komende weken kan resulteren in een structurele doorbraak van de 9905-puntengrens.

Daggrafiek WTI-olieprijs
Kortetermijngrafiek WTI-olieprijs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

WTI definitief boven 38

Als laatste valt ook de WTI-olieprijs, op. Zoals u weet ben ik de enkele weken geleden zeer enthousiast geworden over de prijsontwikkeling voor de komende maanden van de grondstoffensector. Na de opwaartse doorbraken in de WTI door de dalende toppenlijnen begin februari, lag mijn eerste doel bij 38 tot 38,30.

Een test van deze zone zorgde twee dagen geleden nog voor een beperkte terugtest. De koers bleef daarbij boven een vorige top (35,75). Nu lijkt de olieprijs zich definitief boven de 38 tot 38,30 te nestelen waarna meer ruimte vrijkomt naar de volgende weerstand van 43,30, het 200-daags gemiddelde.

Mijn doel voor de komende maanden ligt echter onveranderd bij 50 tot 51.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 april

    1. Japan handelsbalans maart volitaliteit verwacht
    2. ASML Q1-cijfers
    3. Just Eat Takeaway Q1-cijfers
    4. CM.com Q1-cijfers
    5. TomTom Q1-cijfers en jaarvergadering
    6. VK consumenten- en producentenprijzen maart
    7. KPN jaarvergadering
    8. EU inflatie maart (def.) Voorlopig cijfer: 2,4% YoY. Kerninflatie: 2,9% YoY volitaliteit verwacht
    9. Abbott Laboratories Q1-cijfers
    10. VS hypotheekaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht