Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Opwaartse druk blijft intact.

TA: Nog een aanloopje?

Er was gisteren weer eens sprake van een echte twijfeldag op de beurs. Er werd namelijk een doji gevormd, waarbij de slotkoers nagenoeg gelijk ligt aan de openingskoers.

In het kortetermijnbeeld blijft de 449 het belangrijkste te breken niveau. Daarboven wordt een groot bodempatroon afgerond en ontstaat ruimte naar 475, de top van november vorig jaar. Toch is de kans aanwezig dat er opnieuw een tijdelijke consolidatie optreedt onder deze zware weerstand.

Bij 449 ligt namelijk de top van december vorig jaar. En het licht dalende 200-daags gemiddelde ligt bij 448,95. In november bleek dit gemiddelde nog een te zware weerstand om te breken en werd er een meervoudige top gevormd bij 475.

Krachtig signaal

We moeten terug naar augustus vorig jaar om een AEX-stand boven het 200-daags gemiddelde te zien. Een doorbraak door deze weerstand zou een krachtig vervolgsignaal in het langetermijnbeeld opleveren en de opwaartse weg vrijmaken voor een test van mijn volgende doel bij 475 punten.

Ook zou een groot bodempatroon worden afgerond met een te berekenen koersdoel dat zelfs 70 punten boven de 450 ligt.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Té steile trend

De stijgende kortetermijntrend is te steil. Vanaf de februari-bodem bij 378,50 is de AEX in een maand tijd ruim 70 punten opgelopen. Er vonden twee terugtesten plaats die slechts één tot twee dagen duurden en voor de hogere bodems zorgden.

  • De eerste betekende een terugval van 421,50 naar 405. Dit was destijds het laatste aanloopje om de belangrijke sinds november dalende toppenlijn te breken bij 416 tot 417.

  • De tweede vond vorige week plaats, een intraday-daling van 20 punten. Die dag brak hij mijn eerste doel bij 441, testte de AEX mijn volgende kortetermijndoel bij 449 en viel uiteindelijk terug naar de 430 punten. Dit betekende de vorming van een dubbele bodem bij 430.

Tijdelijke consolidatie

Inmiddels is de AEX in twee dagen tijd weer fors opgelopen met een intraday-top bij 447 en testte daarmee bijna opnieuw de 449. Zolang de 449 niet opwaarts wordt gebroken, blijft de kans op tijdelijke consolidatie intact.

Hoe langer dit duurt hoe groter de kans dat de AEX bezig zal zijn met de vorming van de eerste hogere middellangetermijnbodem. De kortetermijntrend is namelijk te steil en de stijgende middellangetermijntrend moet nog worden gevormd met een forsere terugtest. Dit kan ook door een correctieve beweging in de tijd.

Mocht de AEX namelijk in de komende week of weken niet door de 449 breken en de neerwaartse ruimte enigszins beperkt blijven, dan ontstaat vanzelf een minder steile opgaande bodemlijn, een correctie in de tijd. Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij 441. Hier ligt:

  • de voormalige bovenkant van de gap die op de eerste handelsdag van dit jaar werd gevormd
  • het 50%-niveau van de gehele neerwaartse beweging tussen de augustustop (505) en de jaarbodem bij 378,50

Onder de 441 ligt verder nog de voormalige februari-top bij 434 en de dubbele bodem bij 430. Boven de 449 ligt alleen nog weerstand bij het 61,8%-niveau van 457 waarna de volgende weerstand eigenlijk pas bij de meervoudige top van 475 ligt. Dit blijft voor de komende tijd mijn eerstvolgende doel in de AEX.

Daggrafiek Eurostoxx 600
Kortetermijngrafiek Eurostoxx 600
Klik op de grafiek voor een grote versie

Zelfde beeld in Europa

In andere Europese indices zien we eenzelfde beeld. Krachtig opgaande kortetermijntrends en de vorming van grote bodempatronen. In de Stoxx Europe 600 zijn de contouren van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon duidelijk. De koers sloot gisteren precies op de neklijn van dit patroon.

Een structureel slot hierboven is noodzakelijk om dit patroon te activeren en de opwaartse ruimte vrij te maken voor een beweging naar 385. Dit is zowel het te berekenen koersdoel als de novembertop. De neklijn ligt bij 344 tot 345.

Zolang deze weerstand niet structureel wordt gebroken, blijft een aanloopje reëel. Steun ligt in de zone 432 tot 435.

Daggrafiek DAX
Kortetermijngrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Opwaartse druk intact

De DAX brak gisteren op slotbasis wel voor de eerste keer door zijn neklijn bij 9905. De index verhoogde zijn top sinds de recente jaarbodem bij 8700 naar een niveau van 10.039. Er is een brede gap ontstaan met een onderkant bij 9833.

Zolang de DAX in de komende dagen boven de 9905 blijft, wordt dit grote bodempatroon geactiveerd, met een te berekenen koersdoel rond de 11.100. Toch is de kans op een aanloopje nog steeds realistisch aangezien andere indices zo'n doorbraak nog niet laten zien en de DAX gisteren een shooting star vormde.

Pas een opvulling van de gap tot aan de 9833 zou meer neerwaartse ruimte vrijmaken en een grotere terugtest inzetten.

Kortom, de opwaartse druk in Europa is volledig intact en de kans dat in de komende twee weken grote bodempatronen worden afgerond is groot. Toch is dit een zware weerstand en blijft de kans reëel dat eerst nog een tijdelijke en verdere consolidatie optreedt.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht