Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Consolidatie in AEX intact

TA: Onderkant intact

Opnieuw een dag binnen de grenzen van de bijna drie weken durende consolidatiefase. Eind vorige week werd de onderkant nog getest met een intraday-dieptepunt bij 435,85. Zolang de AEX boven de onderkant weet te blijven, blijft de huidige impasse in de AEX intact.

Blijft dit een smalle consolidatiefase waarna binnenkort de opwaartse weg boven de 447 tot 449 wordt hervat, of zal een diepere terugtest worden ingezet?

In de afgelopen handelsdagen ontstonden wel meerdere signalen die wezen op een verdere terugtest voor de komende twee weken. Maar zolang de 435,70-ondergrens niet neerwaarts wordt gebroken, blijft de smalle handelsfase intact en kan de AEX de weg richting de zware weerstandszone bij 447 tot 449 inzetten.

Taaie weerstand

Voor diegenen die een dalende toppenlijn hebben getrokken langs de top van augustus vorig jaar (405) en de top van november bij 475: deze toppenlijn werd in de afgelopen twee weken opnieuw getest en is vandaag te vinden bij 445,20.

Belangrijker dan deze toppenlijn is de zone 447 tot 449. Hier ligt:

  • de recent geteste decembertop van 449
  • de daarna gevormde meervoudige lagere top bij 447
  • het 200-daags gemiddelde bij 447,50

Net als in november vorig jaar is vooral het 200-daags gemiddelde een taaie weerstand. Destijds was dit gemiddelde het startpunt van een maandenlange correctieve beweging van bijna 100 punten.

We moeten terug naar augustus vorig jaar om een indexstand van boven dit gemiddelde te zien. Zodra dit gemiddelde structureel opwaarts wordt gebroken, ontstaat een krachtig vervolgsignaal in de stijgende langetermijntrend.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hogere bodem?

Voor de komende maanden verwacht ik een opwaarts vervolg naar de 475-top en mogelijk al hoger, maar dit richtpunt kan opnieuw voor de nodige tegendruk zorgen. Net als de huidige weerstandszone.

De krachtige opgaande beweging van de afgelopen anderhalve maand is veel te steil. Slechts enkele kortstondige (een à twee dagen durende) terugvallen zorgden voor de hogere kortetermijnbodems. Hierdoor zijn de buitengrenzen van de nieuwe stijgende middellangetermijntrend nog niet bepaald.

Om een dergelijke opgaande trend zichtbaar te maken, zijn langere en forsere terugvallen nodig om de hogere bodems te bepalen. De vraag is nu of deze consolidatiefase met een ondergrens bij 435,70 uiteindelijk zal zorgen voor de hogere bodem, of dat een diepere terugtest zal plaatsvinden.

Trend intact

Zodra de 435,70 neerwaarts wordt gebroken, ontstaat in eerste instantie ruimte naar de dubbele bodem bij 430. Maar zelfs een verdere terugval naar de zone 421,50 tot 423 is mogelijk:

  • bij 423 ligt het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele opgaande beweging vanaf de 378,50-bodem van februari
  • bij 421,50 ligt het oplopende 50-daags gemiddelde

Zolang tijdens een forsere terugtest een dergelijk Fibonacci-retracementniveau niet wordt gebroken, blijft de krachtige opgaande beweging intact. Tevens zou zo'n terugval zorgen voor een duidelijke tweede schouder van het potentiële omgekeerde hoofd-schouderpatroon met de neklijn bij 449.

Quasimodo

Zolang deze verdere neerwaartse beweging niet plaatsvindt, blijft dit enorme bodempatroon ook zichtbaar, maar is er meer sprake van een quasimodo-patroon, oftewel een kleine rechterschouder ten opzichte van de decemberschouder.

Het blijft dus lastig tijdens deze twijfel-consolidatiefase met kleine body’s in de candlesticks.

Vooral de technische indicatoren wijzen op een verdere terugval in de komende twee weken, maar zolang de AEX boven de 435,70 blijft, blijft deze smalle handelsfase intact en kan de AEX in de rest van deze week mogelijk een nieuwe poging ondernemen om de 447 tot 449-zone te testen.

Pas een opwaartse doorbraak hiervan betekent het einde van de consolidatiefase en start de volgende opgaande fase in de stijgende trend. Ook deze kans blijft een realistische mogelijkheid.

Of er nu een diepere terugtest plaatsvindt, of dat de bodem bij 435,70 al is gezet, mijn visie voor de rest van de lentemaanden blijft een verdere beweging naar de 475-top.

Daggrafiek WTI-olieprijs
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ik ben zeer positief op grondstoffen. Na een langdurige en zeer forse neerwaartse trend, brak de een na de andere grondstof (vooral metalen) opwaarts uit. 

Aanval op 42,10

Na de dubbele bodem (rond 28,50), de positieve divergentie en de doorbraak van de dalende toppenlijn was de kans groot dat de bodem in WTI was gezet en een nieuw stijgende trend was gestart. In de afgelopen week testte de WTI nog zijn dalende 200-daags gemiddelde.

De terugval hierna zorgde voor een terugtest van de 38-grens. Zelfs een diepere terugval naar de 36 is nog mogelijk, maar de 38-grens is een belangrijke horizontale steun. Ik verwacht dat opnieuw de aanval kan worden ingezet op het 200-daags bij 42,10.

Mijn doel voor de komende maanden ligt overigens bij 51, maar ik verwacht dat de olieprijs in de tweede helft van dit jaar nog aanzienlijk verder kan oplopen.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht