Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wanneer breekt de AEX uit de consolidatiefase?

TA: Nog even geduld

Met een krachtige opwaartse candlestick wist de AEX gisteren voor de twede keer de bovenkant van de zware weerstandszone bij 449 precies te testen. Hiermee werd ook de eerste speldenprik uitgedeeld boven het 200-daags gemiddelde dat momenteel bij 447,40 noteert.

Het dagslot lag echter opnieuw onder dit gemiddelde. Wel werd de hoogste slotnotering van dit jaar op de borden gezet. De dalende toppenlijn langs de augustustop en de novembertop werd gisteren op zowel de daggrafiek als de logaritmische weekgrafiek opwaarts gebroken.

Ondanks deze krachtige candlestick en de hoogste slotnotering van dit jaar, is de drie weken durende consolidatiefase nog steeds niet ten einde. Daarvoor is een structureel slot boven zowel het 200-daags gemiddelde én de horizontale weerstand van 449 noodzakelijk.

Zolang deze doorbraak niet plaatsvindt, is de kans aanwezig dat de AEX de huidige consolidatiefase intact houdt en de neerwaartse weg weer inslaat. Ook de technische indicatoren zitten nog steeds in een correctiefase.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Belangrijke bodempatronen

Vandaag wordt het eerste kwartaal van 2016 afgesloten. In alle tijdstermijnen is dit een belangrijk kwartaal geworden. Het jaar startte met twee forse correcties van ruim 10%. Deze correcties maakten deel uit van een correctieve fase die in november was ingezet bij de top van 475. Hier lag destijds ook het 200-daags gemiddelde dat toen te sterk bleek te zijn.

Deze daling van bijna 100 punten in drie maanden tijd zorgde uiteindelijk voor een beweging tot ruim onder de 400 punten. De AEX vormde een bodem bij 378,50 en testte daarmee het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de 2009-bodem.

Ook werden op de maandgrafiek in de eerste twee maanden van dit jaar twee enorme hammers gevormd. Dit zijn belangrijke bodempatronen. De kans is groot dat na vandaag er op de maandgrafiek een enorme bullish engulfing wordt afgerond.

Belangrijke bodempatronen dus vanuit de maandgrafiek in de eerste drie maanden van dit jaar.

Tweede schouder

Buiten de correcties in dit kwartaal, was er ook de bevestiging dat een belangrijke langetermijnbodem was gevormd met de doorbraak van de sinds november dalende toppenlijn rond de 416. De krachtige opgaande beweging vanaf 378,50 hebben we in de afgelopen jaren niet veel gezien. Een stijging van ruim 70 punten in slechts enkele weken tijd in bijna een rechte lijn.

Voor de komende paar maanden houd ik rekening met een verder opwaarts vervolg naar mijn volgende doel van 475. Dit is de novembertop van vorig jaar. Ook dit is waarschijnlijk slechts een tussenstation, maar kan wel voor een forsere tegenreactie zorgen.

Binnen het gehele bodempatroon dat sinds december vorig jaar werd gevormd, is een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon te zien met de neklijn bij 449. De AEX is nu bezig met de vorming van de tweede schouder.

Veel twijfel

De vraag is of dit een quasimodo-patroon gaat worden, met een kleine rechterschouder (dieptepunt rond de 435,70) of dat in de komende weken een grotere terugtest zal plaatsvinden. De eerste schouder had een dieptepunt bij 419,80 in december.

Zolang de huidige consolidatiefase intact blijft (tussen 435,70 en 449) is daarover nog niet veel te zeggen. Ondanks de krachtige opwaartse beweging van gisteren zie ik nog steeds veel twijfel in de markt. Veel doji’s in de afgelopen weken en continu bewegingen tussen de buitengrenzen van deze zijwaartse handelsfase.

Na de test van de 449 van gisteren en het slotniveau weer onder de 447,50, is de kans groot dat de AEX weer zal terugvallen in de komende dagen. We moeten nu alert zijn of de AEX een hogere zeerkortetermijnbodem zal vormen boven 435,70, een aanloopje voor de doorbraak van de 449.

Een interessant tussenliggend steunpunt ligt bij 441. Daaronder ontstaat weer ruimte naar de onderkant bij 435,70. Pas onder de 435,70 zal een grotere terugval worden doorgemaakt richting de dubbele bodem van 430 tot mogelijk de zone 422 tot 423.

Deze mogelijkheid is nog steeds niet uit te sluiten. Maar we zullen moeten wachten tot meer duidelijke vervolgsignalen. Wel nemen de kansen op een verder opwaarts vervolg toe, met onder andere de eerste speldenprik boven het 200-daags gemiddelde.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht