Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De wereldeconomie blijft ziek.

De patiënt blijft ziek

April begint meestal met een leuke grap, maar door het wilde consolidatiepatroon in maart met een enorme terugval in de volatiliteit, was het een heel pijnlijke maand voor mij en mijn beleggers in mijn Actief Offensief fonds.

We verspeelden de eerdere jaarwinst in de Draghi- en Yellen-bewegingen en staan nu weer gelijk aan de index. Spijt van de trades? Natuurlijk, achteraf had ik het wel kunnen weten maar juist omdat de markt dusdanig gevaarlijk is kan je met mijn visie en met de signalen die we kregen, niet zonder reddingsmiddelen op deze reeds door ijsberg geraakte Titanic zitten.

Denkt u nu echt dat het goed gaat met de patiënt die wereldeconomie heet als die het medicijn van negatieve rentes krijgt toegediend? Nee, dit medicijn heeft zoveel bijwerkingen dat dit alleen voorgeschreven wordt aan terminale patiënten.

De oorzaken

We hadden in de AEX in maart na Draghi een mega-beweging intra-day (dus veel volatility) en er was een engulfing bear-patroon in de candle’s. Hier moest ik volgens mijn op dertig jaar ervaring gebaseerde tradingregels, short op gaan (lees bescherming op kopen).

Die bescherming met gekochte puts op de index en een aantal dure fondsen decimeerde in een paar dagen na Draghi. Daarna leken de indices door alle manipulatie ineens omhoog uit te breken en moest ik verlies nemen in shortposities en weer long om vervolgens weer helemaal terug te vallen in de range.

Consolidatie is met premie-longposities een pijnlijk iets.

Back to the future

Snel weer vooruit kijken want deze markt geeft zoals het er nu uitziet niet de tijd om mijn wonden te likken en uit te huilen. De AEX staat dichtbij het twindicatorniveau. Een slot onder de 428,87 geeft een verkoop in deze index.

Vrijdag hadden we een verkoopsignaal kunnen hebben. Maar vrijdag hadden we ook weer een rare intraday-beweging in de AEX, op de Amerikaanse werkloosheidscijfers ging het fors omhoog.

En dus werd de heftige olieprijsdaling totaal genegeerd. De afgelopen tijd was juist de olieprijs leidend.

Grafiek AEX Index

 

De EB-indicator op de AEX laat wel een eerste signaal zien, maar er is nog geen officiële verkoop.

Grafiek EB-indicator AEX Index

 

Om meer gevoel te krijgen over de AEX is het goed om weer even een rondje langs de andere indices te lopen. In de Duitse DAX krijgen we in de EB-indicator bij gelijkblijvende of lagere koersen een verkoopsignaal. Op 9573 ligt het shortmoment voor de Twindicator in de DAX.

Grafiek DAX Index

 

De Amerikaanse S&P 500 staat weer dichtbij oude hoogtepunten en is in de indicatoren nog ver weg van verkoopsignalen. Of u op deze niveaus nog long moet gaan, is even de vraag.

Grafiek S&P 500 Index

 

De Amerikaanse Dow Jones bevestigt min of meer het beeld van de S&P 500.

Grafiek Dow Jones Index

 

Het antwoord op de constatering dat Europa er dus ogenschijnlijk slechter bij ligt dan in de Verenigde Staten moet liggen in de valuta’s. En ja, inderdaad de euro-dollar loopt op en dit is negatief voor Europa.

Het valutapaar zit al langer in een groot bodempatroon en als het nog iets verder oploopt zullen al de partijen die ingezet hebben op een pariteit hun posities draaien en kon het wel eens voor een grote eurodollar-stijging gaan zorgen.

Een positie in de euro-dollar via een turbo lijkt me een prima deal.

Grafiek valutapaar euro-dollar

 

De dollar-yen lijkt de beweging te gaan inzetten die ik eerder verwachtte. Ik zie een omgekeerde vlag (down flag) in deze valutagrafiek. Het valutapaar heeft nog een alternatief lijntje te beslechten maar als dit patroon daadwerkelijk doorzet dan kunnen we onze spreekwoordelijke borst nat maken.

Immers eerdere bewegingen in de dollar-yen hadden grote effecten op de aandelenbeurzen. Een gokje met een turbolong dollar-yen lijkt me wel iets.

Grafiek valutapaar dollar-yen

 

Ondanks een negatief rentebeleid had de Nikkei vrijdag te lijden onder slechte economische berichten. Dit geeft wel aan hoe goed dit medicijn aanslaat aldaar en dus weten we ook hoe goed het voor ons gaat werken.

In de Twindicator hebben we een verkoopsignaal en zo is van eerder enthousiasme over een rebound weinig overgebleven. Nu hebbe we gewoon een harde verkoop. Mocht er een rebound komen vandaag of morgen dan is dat helemaal een mooi moment voor een speculatieve short.

Grafiek Japanse Nikkei 225 Index

 

In China waren er vorige week ook weer nieuwe verhalen rond ernstige problemen bij de banken. Al de problemen werden overigens genegeerd op de beurs en we staan op momnet van schrijven nog boven de Twindicatorlijn.

Grafiek Chinese Shanghai Index

 

In de andere leidende indicator de olieprijs hadden we vrijdag bijna een officiële verkoop. De twindicatorlijn ligt op 36,85 dollar en gedurende de dag kwam de koers hier even onder.

Of WTI hier de komende dagen daadwerkelijk onder gaant, moeten we even afwachten. Maar een verkoop in de olie moet effect hebben op de indices en ook op alle banken die enorme leningen hebben gegeven aan de oliesector.

Grafiek WTI-olieprijs

 

Te illustratie het aandeel RDSA (Royal Dutch Shell) heeft eenzelfde patroon als de olieprijs.

Grafiek aandeel Shell

 

Om aan te geven hoe gek de wereld is geworden was het wel leuk om te zien dat er Apple Iphone-achtige taferelen ontstonden bij de Tesla-dealers. Mensen stonden uren in rijen om een nieuw model te mogen bestellen mits er een aanbetaling gedaan werd.

De auto wordt dan in 2018 geleverd (als u geluk heeft). Dit nieuws zorgde voor een uitbraak in het aandeel. Omdat de wereld een beetje aan het doordraaien is ben ik ook maar even long in dit aandeel. Trek u conclusie zou ik zeggen.

Grafiek aandeel Tesla

 

Een aandeel waar ik ook heel gelukkig mee ben is de 3D-printerproducent DDD.

Grafiek aandeel 3D Systems

 

En voor de rest is het kijken of het sentiment en de beurs echt draaien (omlaag), want dan moeten we weer kijken naar de short’s als Amazon. Maar nog even geduld.

Grafiek aandeel Amazon

 

En ook Google rommelt een beetje dus opgelet hoe dat verder ontwikkelt. Ook dit kan een mooie short worden.

Grafiek aandeel Google

 

Maar even wachten, het is nog te vroeg voor grote nieuwe shortposities.

Grafiek  aandeel ING

 

Tot slot

Een opvallende beweging in ING. Ik heb wel een officieel verkoopsignaal in ING... Ook opvallend: ik las dat in de Verenigde Staten de creditcardschulden in 2015 met 71 miljard dollar gegroeid zijn en dat ze nu op een totaal niveau van 900 miljard liggen. Dit is het hoogste niveau sinds de grote depressie. 

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht