Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Technische analyse AEX en WTI-olieprijs.

TA: Verbeteringen

Is het keerpunt in het kortetermijnbeeld bereikt? Grote kans van wel. Eind vorige week ontstonden de eerste signalen dat een bodem kan zijn gezet. Afgelopen vrijdag was er in veel Europese indices namelijk een opwaartse doorbraak door de zeer steil dalende kortetermijntoppenlijnen te zien.

De eindfase van de tijdelijke terugval is hiermee ingegaan. In de AEX volgde de terugval op de zeer steil verlopen stijging vanaf de februari-bodem bij 378,50. In enkele weken steeg de AEX ruim 70 punten naar de horizontale weerstand van 449. Hier lag toen ook het 200-daags gemiddelde.

Tijdens deze stijging waren er alleen beperkte en zeer kortstondige terugvallen (één tot twee dagen) te zien waardoor een onhoudbare steilheid van de opgaande beweging was ontstaan.

Eerste hogere bodem

Na de eerste test van de 449 werd al snel de zeer steile opgaande bodemlijn vanaf de 378,50 neerwaarts gebroken en ontstonden de eerste topsignalen in de technische indicatoren. Na een consolidatiefase tussen de 435,70 en de 449 werd de onderkant van deze fase gebroken en ontstond meer neerwaarts potentieel.

Ruimte ontstond er toen in principe naar het snel oplopende 50-daags gemiddelde tot het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de 378,50-bodem. Dit laatste niveau ligt bij 423 punten.

Deze terugval zou uiteindelijk niet alleen moeten leiden tot de eerste duidelijke hogere middellangetermijnbodem, maar ook de tweede schouder van een groot bodempatroon moeten gaan vormen. In de situatie sinds december is een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon in ontwikkeling met een neklijn bij 449.

De eerste schouder kende een dieptepunt in december bij 419,80. Boven de neklijn wordt dit patroon echter pas geldig en geactiveerd. Tot die tijd is er slechts sprake van een in ontwikkeling zijnde patroon.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Opwaartse druk

Mijn visie voor de komende tijd is echter een activering van dit patroon boven de 449. Voor de komende weken verwacht ik dat de opwaartse druk naar deze belangrijke weerstand weer kan worden opgevoerd waarna een doorbraak realistisch is.

Voor de komende twee maanden houd ik rekening met een verder opwaarts vervolg richting in eerste instantie de novembertop van 475 punten. De weg hiernaartoe kan echter wel gepaard gaan met nog een forsere tussentijdse terugval.

Afgelopen vrijdag brak de AEX opwaarts door de dalende zeerkortetermijntoppenlijn en sloot de AEX boven de horizontale weerstand van 434 punten. Dit gaf een duidelijke verbetering aan. Hiermee lijkt de hogere bodem in het middellangetermijnbeeld te zijn gevormd bij 426,75.

Sterke steunzone

Dit ligt net boven de bekende horizontale steun van 426. Het 50-daags gemiddelde is inmiddels opgelopen naar 425,90 waardoor een krachtige steunzone is ontstaan. Ook zien we een draai in de technische indicatoren op dagbasis, maar het het nog enkele dagen duren voordat een positieve crossing in de MACD wordt bewerkstelligd.

Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen nu bij 430 en de zone 425,90 tot 426,75. Daaronder wordt de terugval voortgezet en ontstaat ruimte naar de 423 tot mogelijk de decemberbodem bij 419,80.

Toch verwacht ik dat de AEX deze week een verder herstel kan laten zien. Volgende weerstanden zijn pas te vinden bij de 440 (recente top) en het 200-daags gemiddelde dat bij 445,50 ligt.

Daggrafiek olieprijs
Daggrafiek WTI-olieprijs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

WTI: doel bij 51

Ook de olieprijs liet een belangrijke draai in het kortetermijnbeeld zien. Ik gaf enkele weken geleden al aan dat hij onder het 200-daags gemiddelde tijdelijk kon toppen. De koers vormde toen een top net onder de 42 waarna de terugval begon.

In de afgelopen week testte de olieprijs nog op een haar na het 50-daags gemiddelde bij 35 en brak daarna enkele handelsdagen geleden de dalende toppenlijn. Dit was het eindsignaal van deze terugval en betekende de vorming van een hogere middellangetermijnbodem bij 35,30.

De opwaartse voortzetting ging eind vorige week in een rap tempo en de koers nadert alweer de 41,15 tot 41,90 waar de recente top en het 200-daags gemiddelde zijn te vinden. Voor de komende maanden blijft mijn doel onveranderd liggen bij 51.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht