Word abonnee en neem Beursduivel Premium
AEX-ruimte tot 475.

TA: Neklijn gebroken

De AEX brak gisteren met een opwaartse gap door zijn 200-daags gemiddelde en door de zware weerstand bij 449. Hiermee is ruimte ontstaan richting mijn volgende doel voor de komende maanden bij 475, het niveau van de top van november vorig jaar.

Dit punt was destijds het startpunt van een driemaandenlange correctie van bijna 100 punten. Toch zal de weg hiernaartoe nog hobbelig kunnen zijn. Een week geleden leek dit een onoverbrugbare afstand voor velen voor de komende periode, maar inmiddels heeft de AEX al de helft van deze beweging gemaakt.

Het is echter belangrijk als Europese bevestiging dat andere indices ook dergelijke vervolgbewegingen maken.

  • De brede Stoxx Europe 600 bevindt zich nog net onder de neklijn van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon dat sinds december vorig jaar in ontwikkeling is.

    Daar wordt de volgende fase gestart zodra de zone 344 tot 345 wordt gebroken waarna het enorme bodempatroon wordt geactiveerd.

    Daggrafiek Eurostoxx 600
    Daggrafiek Eurostoxx 600
    Klik op de grafiek voor een grote versie

 

  • De DAX beweegt ook nog ongeveer 100 punten onder zijn recente jaartop, maar rondde al eerder een groot bodempatroon af.

    Daggrafiek DAX
    Daggrafiek DAX
    Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Maar ook in deze indices verwacht ik binnenkort de start van de volgende fase. De terugval van de afgelopen weken is ten einde gekomen eind vorige week. Daarmee is een duidelijke hogere middellangetermijnbodem gevormd.

Tweede schouder

De terugval van de afgelopen weken bedroeg ongeveer 22 punten en bleef daarmee net onder een 5%. De AEX testte hierbij het 50-daags gemiddelde terug, dat nu rond de 426,50 punten ligt. Ook bleef de AEX boven het 38,2%-Fibonacciniveau van de stijging vanaf de 378,50-bodem in februari, bij 423.

Deze terugval zorgde voor de eerste hogere middellangetermijnbodem en voor de vorming van de tweede schouder van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon. Dit patroon is sinds december vorig jaar in ontwikkeling en heeft een te berekenen koersdoel van 520.

Buiten de eerste slotbeweging boven de neklijn bij 449 van dit grote omkeerpatroon werd ook een belangrijk vervolgsignaal in het langetermijnbeeld gegeven. De doorbraak boven het 200-daags gemiddelde is daarbij een belangrijk signaal.

Ruimte tot 475

De laatste keer dat de AEX structureel boven dit gemiddelde noteerde, was in augustus vorig jaar. Enkele weken geleden toen de AEX ook bij de 449 lag, brak de koers hier slechts één dag doorheen. Dit was toen de eerste speldenprik die werd gegeven.

Met de opwaartse doorbraak van deze belangrijke weerstanden is dus ruimte ontstaan naar mijn volgende doel bij 475 punten. Bij 454,20 ligt nog een klein horizontaal weerstandsniveau. Verder ligt bij 457 het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau van de daling tussen de 505-top (augustus) en 378,50.

Dit niveau kan voor enige tegendruk zorgen.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nog een terugtest

Belangrijk zijn de technische indicatoren. De vervolgdoorbraak in de AEX gaat gepaard met een positieve crossing in de MACD (hogere bodem) en een hogere RSI ten opzichte van de recente toppen die gemaakt werden bij de meervoudige top in de AEX bij 449. De opwaartse ruimte in deze indicatoren is nog steeds groot.

Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen als eerste bij 449 en daaronder bij het 200-daags gemiddelde bij 445. Vlak daaronder is verder nog de gisteren gevormde brede opwaartse gap te vinden tussen 440 en 444,10.

Aangezien het doorbreken van een neklijn vaak een proces is dat enige tijd kan kosten, is de kans aanwezig dat de AEX in de komende dagen nog een poging zal ondernemen om deze gap terug te testen. Maar het openlaten van deze gap zou een krachtig signaal zijn in het kortetermijnbeeld.

Zodra de andere Europese indices ook hun recente toppen opwaarts breken en de AEX boven de 449 weet te blijven, verwacht ik een snel verder vervolg naar hogere niveaus, mogelijk al in de komende weken naar de 475 puntengrens.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht