Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Kans op topvorming in de AEX?

TA: Checkpoint 457

Na de mooie en zeer kortstondige terugtest van afgelopen maandag in de meeste Europese indices werd gisteren een krachtige vervolgbeweging ingezet. De AEX was vorige week al door de neklijn van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon gebroken.

Gisteren brak ook de brede Stoxx Europe 600 door zijn neklijn in de zone 345 tot 346. Ook de DAX wist een krachtig vervolg te geven aan de beweging twee dagen geleden. De Duitse index brak door zijn top van de afgelopen maand, bij 10.112.

Gisteren brak de DAX alweer opwaarts door zijn 200-daags gemiddelde, bij 10.290. Een stijging van ruim 400 punten in slechts anderhalve handelsdag.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Krachtig opwaarts

De opwaartse trends zijn zeer krachtig en ik verwacht, zoals u weet, in de komende tijd nog een verdere stijging richting mijn eerstvolgende doel bij 475, de top van november vorig jaar. Voor de DAX ligt de weg open naar de niveaus van 10.485 en 10.830 in de komende tijd.

De Stoxx Europe 600 heeft als eerstvolgende doelen de 358 en 369 op zijn opwaartse routemap liggen. Dit wil overigens niet zeggen dat deze indices in een rechte streep hiernaartoe zullen gaan. Dit zijn richtpunten voor de komende weken.

Daggrafiek Eurostox 600
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Tegenreacties

Een opwaartse trend wordt namelijk gevormd door de correctieve tegenreacties. Na de krachtige opgaande beweging vanaf de februari-bodem bij 378,50 was de tijd vorige maand rond de zware weerstand van 449 rijp voor een forsere tegenreactie.

Tijdens de stijging in enkele weken tijd hiernaartoe waren er slechts enkele dagen die zorgden voor een tegenreactie. De trend was te steil. De terugval van begin april zorgde uiteindelijk voor de eerste hogere middellangetermijnbodem bij 426,75.

Hiermee werd het 50-daags gemiddelde teruggetest en wist de AEX boven zijn 38,2%-Fibonacci-retracementniveau te blijven van de gehele stijging vanaf de 378,50 bodem tot aan de 449.

Ook zorgde deze terugval voor de vorming van de tweede schouder van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon. Vorige week brak de AEX door de neklijn van dit patroon bij 449 wat voor de activatie van dit patroon zorgde.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Enige hapering

Na deze doorbraak wist de AEX dagelijks boven deze neklijn te sluiten. Maandag volgde een kortstondige maar technisch perfecte terugtest. De AEX viel intraday terug tot 444,10. Hiermee vond een terugtest plaats naar het 200-daags gemiddelde en naar de bovenkant van een brede opwaartse gap tussen 440 en 444,10.

Ik gaf al aan dat de opwaartse kracht in het zeerkortetermijnbeeld intact zou blijven zolang de AEX deze gap (deels) open zou laten staan. Zonder enige moeite brak de AEX gisteren alweer door zijn jaartop van 452,23 en door een kleine horizontale weerstand bij 454,20.

De enige belangrijke weerstand tot aan mijn doel voor de komende tijd (475) is namelijk te vinden bij 457. Hier ligt het laatste (61,8%) Fibonacci-retracementniveau dat is te berekenen tussen de top van augustus bij 505 en de februari-bodem van 378,50

Nieuwe toppenlijn

Met een intraday-top bij 456,90 werd dit niveau gisteren precies getest. Dit niveau kan in de komende dagen voor enige hapering in de opgaande kortetermijntrend zorgen. Overigens is hiermee alweer op 18 punten na mijn eerstvolgende doel van 475 behaald.

Een andere potentiële weerstand is de nieuwe stijgende toppenlijn die sinds februari is te trekken in de daggrafiek van de AEX. Deze lijn ligt vandaag bij 463 en stijgt dagelijks ongeveer een halve punt.

Voor de komende dagen moeten we dus alert zijn op topvormingsignalen die een mogelijke volgende terugtest kunnen starten. Dit neemt echter niet weg dat de trend krachtig en opwaarts gericht is. Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij:

  • de gisteren gevormde opwaartse gap tussen 451,60 en 452
  • de 449
  • het inmiddels positief draaiende 200-daags gemiddelde van 444,60.
  • de recent geteste brede opwaartse gap tussen de 440 en 444,10

Voor de komende dagen eerst maar eens bezien of de AEX door de 457 weet te breken of een tijdelijke top gaat vormen voor een volgende beperkte terugtest. Ik verwacht dat de kans het grootst is dat de top verder zal worden opgehoogd voordat een volgende terugtest wordt ingezet.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht