Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Tijdelijke top gevormd

TA: Tijdelijke top gevormd

Ondanks dat de jaartop gisteren verder werd opgehoogd, blijkt de 457 als slotweerstand een taaie te zijn. Met een top gisteren bij 458 en de vorming van een bearish engulfing op de daggrafiek, lijkt een tijdelijk topje te zijn gevormd.

Voor de komende dagen is een verdere maar kortstondige terugval reëel als aanloopje voor de beweging naar hogere niveaus in de komende weken. Mijn doel voor de komende weken ligt bij de novembertop van 475. Dit was destijds het startpunt van de correctieve fase van bijna 100 punten daling.

Deze fase bestond uit meerdere losse correcties waarvan de laatste twee begin dit jaar werden afgerond. Beide correcties in de eerste zeven weken van dit jaar bedroegen ruim 10% per keer en zorgden uiteindelijk voor de vorming van een zeer belangrijke langetermijnbodem in februari bij 378,50.

Ook in andere indices zagen we medio februari de vorming van een belangrijke langetermijnbodem die veelal samenviel met een test van een belangrijke langetermijnsteun. Ook de AEX testte met de vorming van de bodem destijds zijn 38,2%-Fiboniveau van de gehele bullmarkt tot dan toe sinds 2009.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Beperkte terugval

Veel indices bewegen in de buurt van belangrijke weerstanden.

  • De S&P 500 testte zijn zeer zware weerstandszone tussen de 2116 en 2135. Gisteren vormde de S&P een doji.

  • De DAX naderde de onderkant van de brede neerwaartse gap die op de eerste handelsdag van dit jaar werd gevormd bij 10.485 en de bovenkant van het stijgende trendkanaal. Met een intraday-top bij 10.474 en de vorming van een hanging man, lijkt ook hier een tijdelijk topje te zijn ontstaan.

  • De olieprijs vormde ook een tijdelijk topje net onder de bovenkant van zijn stijgende trendkanaal en kan een volgende terugtest inzetten.

Ik verwacht overigens wel dat deze terugvallen beperkt blijven en alleen als doel hebben om de koopdruk van de krachtige opgaande beweging van de afgelopen twee weken iets te verminderen. Dit zal naar mijn mening zeker geen negatieve draai in de trendontwikkeling in het middellangetermijnbeeld betekenen.

Een stijgende trend wordt gevormd door de hogere bodems en daarmee door de tussentijdse terugvallen. De tijd leek in de afgelopen hier rijp voor te zijn geworden.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Tijdelijk top

In de AEX lag een belangrijk Fibonacci-retracementniveau bij 457. Dit is het 61,8%-niveau dat is te berekenen tussen de augustus-top bij 505 en de februari-bodem van 378,50. Een slotkoers daarboven zou mogelijk nog een beweging naar de nieuwe stijgende toppenlijn die gisteren bij 463,50, kunnen inzetten.

Maar ik gaf al aan dat de kans op de vorming van een tijdelijke top tussen deze twee weerstanden reëel was een dezer dagen. Met de vorming van een bearish engulfing lijkt deze top nu even te zijn gezet en moeten we bezien tot hoever de AEX kan terugvallen.

Pas een beweging boven de 458 zal de bearish engulfing opheffen en de weg vrijmaken naar de stijgende toppenlijn die vandaag bij 464 is te vinden. Mijn uiteindelijke doel voor de komende weken ligt bij 475, maar ik gaf al aan dat eerst een kleine terugval voordat dit doel bereikt zou worden realistisch was.

Waar liggen de belangrijkste referentiepunten voor de komende dagen voor een terugtest?

  • Het eerste punt werd gisteren al gesloten. Dit is de opwaartse gap die twee dagen geleden werd gevormd tussen de 451,60 en 452.
  • Vlak daaronder ligt verder nog de 449. Dit is de neklijn van het grote bodempatroon dat recent werd geactiveerd. Dit was een belangrijke opwaartse vervolgdoorbraak.

 

Aanloopje

Maar een test van opnieuw het 200-daags gemiddelde bij 444,40 tot de brede openstaande gap tussen 440 en 444,10 sluit ik ook zeker niet uit in de komende week. Zodra een dergelijke terugval plaatsvindt, moeten we weer zeer alert worden op bodempatronen.

Deze terugval zal naar mijn mening namelijk beperkt blijven en uiteindelijk het aanloopje kunnen zijn voor de beweging in de komende weken naar mijn eerstvolgende doel bij 475.

Mocht de AEX boven de 449 blijven en in de komende week weer snel boven de 458 klimmen, dan lijkt de terugtest zeer beperkt te zijn gebleven en staat de verdere opwaartse weg al direct open.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht