Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Kleine terugval richting 440 tot 444.

TA: Tijdelijke onderbreking

Het eerste belangrijke steunpunt bij 449 werd afgelopen vrijdag teruggetest. Er werd zelfs een kleine hammer gevormd als bodempatroon. Toch blijft de kans aanwezig dat de AEX in de komende dagen een diepere terugtest zal doormaken.

Veel indices bereikten medio vorige week zware weerstandsniveaus en lijken klaar voor een normale terugval om enerzijds een hogere kortetermijnbodem te vormen en anderzijds de hoge koopdruk van de ketel te halen.

De AEX vormde medio vorige week een bearish engulfing-toppatroon. Dit tweedaagse toppatroon werd precies bij het hoogste punt gevormd. De top staat tot op heden daarbij op 458. Ik gaf al aan dat tussen de 457 en 463 een tijdelijke top gevormd kon worden voor de start van een terugtest.

Tijdelijke terugval

Vanaf de recente hogere middellangetermijnbodem bij 426,75 was een krachtige opgaande beweging te zien van ruim 30 punten in opnieuw zeer korte tijd. Een tijdelijke onderbreking van de krachtige opgaande trend is dan heel normaal voordat mijn doel van 475 kan worden bereikt.

De novembertop van 475 blijft mijn eerstvolgende doel voor de komende weken. De kans blijft aanwezig dat dit niveau wel eens eerder op de borden kan komen te staan dan velen verwachten. Sowieso is en blijft het aantal neerwaartse ingestelde beleggers en analisten nog steeds behoorlijk groot.

Voor de komende maanden blijft een vervolg tot ruim boven de 475 punten dus een reëel scenario. De 475 is mijn eerste doel, maar ik verwacht een vervolg van de stijgende trend in de komende maanden naar hogere niveaus. Daarboven liggen verder nog belangrijke richtpunten bij de 495 en 510 punten.

Vanuit het omgekeerde hoofd-schouderpatroon is zelfs een doel te berekenen van 520 punten. Dit patroon werd recent geactiveerd met de doorbraak van de neklijn bij 449. Dit patroon was sinds december in ontwikkeling.

Bodempatronen

De recente terugval tot aan de 426,75 zorgde niet alleen voor de vorming van de eerste hogere middellangetermijnbodem sinds de bodem bij 378,50 op de borden werd gezet, maar ook voor de vorming van de tweede schouder van dit grote bodempatroon.

We zien overigens in veel andere indices de afronding van vergelijkbare bodempatronen. De DAX rondde dit patroon al eerder af boven de 9900. Vlak nadat de AEX dit patroon activeerde brak ook de breedgespreide Stoxx Europe 600 door de neklijn van hetzelfde bodempatroon in de zone 345 tot 346.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hoe gaat het nu verder in het kortetermijnbeeld van de AEX?

Een tijdelijke top werd vorige week dus net boven de 457 gevormd met een bearish engulfing. Dit patroon wordt pas opgeheven zodra de 458 opwaarts wordt gebroken. In dat scenario wordt deze beperkte terugtest al snel opgeheven.

Krachtige steun

Dan ontstaat in eerste instantie ruimte naar de sinds februari stijgende toppenlijn die vandaag bij 465 is te vinden. Dagelijks loopt deze lijn ongeveer 0,50 punt op. Dit is het laatste potentiële weerstandsniveau tot aan mijn doel van 475.

Voor de komende dagen lijkt dan ook een consolidatie reëel tussen de 449 en de 458 tot dat een vervolgrichting wordt gekozen. Ik acht de kans echter nog steeds realistisch dat de terugtest dieper zal uitpakken richting de 440 tot 444. Hier ligt een brede eerdere opwaartse gap en het 200-daags gemiddelde.

Hoe langer de AEX in de komende dagen echter boven de 449 weet te blijven, hoe krachtiger deze steun wordt en hoe groter de kans dat de AEX al snel zijn opwaartse weg boven de 458 zal vervolgen.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht