Word abonnee en neem Beursduivel Premium
TA: Was dit de terugval?

TA: Was dit de terugval?

Met een dieptepunt van 445,60 naderde de AEX gisteren zowel de bovenkant van de brede openstaande gap als het 200-daags gemiddelde. Hiermee heeft tot op heden een daling plaatsgevonden van ruim 12 punten.

De top werd vorige week geplaatst bij 458 en ik gaf toen al aan dat we zeer alert moesten zijn op toppatronen voor een beperkte terugval. Er werd toen een bearish engulfing geplaatst en inmiddels bereikte de AEX alweer een belangrijke steunzone.

De vraag is nu of dit het einde van de terugtest is of dat de AEX nog een poging onderneemt om de gap deels te sluiten.

Mooie terugtest

Volgens  de technische indicatoren zou dit een mooie en kortstondige terugtest zijn geweest:

  • De MACD is wat teruggevallen maar zou bij een voortzetting van de huidige terugval een negatieve crossing in de komende dagen kunnen maken. Dit zou een diepere terugtest impliceren in de AEX.
  • Ook de RSI vormde recent een hogere top, die samenviel met hogere toppen in de AEX. Momenteel is die ook teruggevallen naar bijna de scherp stijgende bodemlijn sinds februari.

Een opwaartse draai in de AEX zou nu een technisch interessante bodem in deze indicatoren aangeven. In februari werd een zeer belangrijke langetermijnbodem op de borden gezet bij 378,50. De correctieve fase die vanaf de top in april 2015 werd ingezet is qua tijd en diepte vergelijkbaar met de beweging uit 2011.

Ook destijds werd een zeer belangrijke langetermijnbodem op de borden gezet.

Belangrijke bodemlijn

In veel indices werden belangrijke langetermijnsteunpunten getest in februari. Veelal waren dit de sinds 2009 stijgende bodemlijnen. Na een krachtige stijging in slechts enkele weken tijd tot aan de 449 vond in de AEX de eerste terugval plaats tot aan de 426,75, een daling van bijna 5%.

Als we deze bodems verbinden dan ontstaat een stijgende bodemlijn die nog steeds zeer steil is en daarmee uiteindelijk onhoudbaar. Momenteel ligt deze bodemlijn binnen de brede opwaartse gap tussen de 440 en 444,10. Deze zone blijft in het kortetermijnbeeld dus zeer belangrijk.

Zodra deze gap in de komende dagen gevuld zou worden, ontstaat meer neerwaartse ruimte naar het snel oplopende 50-daags gemiddelde die nu bij 434,40 ligt. Een dergelijke beweging zou in het technische beeld voor de komende tijd overigens ook geen enkel probleem opleveren.

Golden cross

De trend blijft namelijk krachtig en opwaarts gericht. Buiten de genoemde stijgende bodemlijn en de brede opwaartse gap ligt ook het 200-daags gemiddelde aan de bovenkant van deze gap. Dit gemiddelde ligt bij 443,90.

Inmiddels bedraagt het verschil tussen deze gemiddelden minder dan 10 punten, een golden cross tussen deze gemiddelde lijkt dan in de komende weken ook onvermijdelijk en zou een volgende krachtige verbetering betekenen in de stijgende langetermijntrend. Steeds meer indices maken overigens deze crossing.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Eindfase

Ik ga er vanuit dat deze terugval in de eindfase is aanbeland. Waar en wanneer precies de bodem gezet gaat worden, is nog niet te zeggen en de kans is zeker aanwezig dat de AEX in de komende dagen nog een poging zal ondernemen om de brede gap en het 200-daags gemiddelde te testen.

Maar de neerwaartse ruimte lijkt beperkt en naar boven toe is er ook weinig weerstand te vinden. De enige weerstand ligt bij 449. Zolang de AEX daaronder blijft, blijft de kans op een verder terugtest aanwezig. Boven de 449 lijkt de kou uit te lucht en kan de opwaartse druk naar de zone 457 tot 458 weer toenemen.

Voor de komende weken verwacht ik een vervolg tot boven deze top en een beweging naar mijn eerstvolgende doel van 475. Daar ligt de novembertop en de kans is groot dat na het bereiken van dit doel er opnieuw een (mogelijk aanzienlijke) terugval (terugtest) zal plaatsvinden.

Overigens is dit het eerstvolgende doel en zeker niet het einddoel van de huidige opgaande beweging.

Als laatste een huishoudelijke mededeling: in verband met Koningsdag maak ik morgen geen TA. Donderdag ben ik er weer!

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 april

    1. Japan handelsbalans maart volitaliteit verwacht
    2. ASML Q1-cijfers
    3. Just Eat Takeaway Q1-cijfers
    4. CM.com Q1-cijfers
    5. TomTom Q1-cijfers en jaarvergadering
    6. VK consumenten- en producentenprijzen maart
    7. KPN jaarvergadering
    8. EU inflatie maart (def.) Voorlopig cijfer: 2,4% YoY. Kerninflatie: 2,9% YoY volitaliteit verwacht
    9. Abbott Laboratories Q1-cijfers
    10. VS hypotheekaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht