Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Kans op omkeer

TA: Kans op omkeer

De terugval in de AEX van afgelopen vrijdag zette forser door dan ik had verwacht. De openstaande gap tot aan de 440 werd in zijn geheel opgevuld en dat zorgde voor meer neerwaartse ruimte. Deze gap stond nog open tussen de 440 en 442,10.

Toch blijft mijn visie intact. De opwaartse trend is nog steeds krachtig en ik verwacht dat deze in de komende weken/maanden wordt voortgezet naar hogere niveaus. Mijn eerstvolgende doel voor de komende maanden blijft onveranderd liggen bij 475.

Dit is de tweede langere terugval sinds de bodem in februari bij 378,50 werd geplaatst. In de eerste weken na de vorming van deze bodem steeg de AEX ongeveer 70 punten tot aan de 449 punten. Hierna volgde de 1e langere terugval die beperkt bleef tot bijna 5% daling.

Alert zijn

De AEX vormde toen een bodem bij 426,75 wat ook direct de tweede schouder betekende van het grote sinds december in ontwikkeling zijnde omgekeerde hoofd-schouderpatroon. Dit patroon werd enkele weken geleden geactiveerd met de doorbraak van de neklijn bij 449.

De AEX steeg vanaf de 426,75-bodem opnieuw in korte tijd zeer snel met een puntenaantal van ruim 30 punten. Hij vond zijn top bij de 458 en testte hiermee met succes het laatste Fibonacci-retracementniveau (61,8%) tussen de augustustop van 505 en de februaribodem bij 378,50.

Ik gaf aan dat we alert moesten zijn op de vorming van toppatronen en een volgende terugval. De AEX vormde een bearish engulfing op de daggrafiek en startte de huidige terugval voor de vorming van een volgende bodem in het middellangetermijnbeeld.

Belangrijk signaal

Deze terugval zet wel dieper door dan ik had verwacht. Ik gaf in de afgelopen week aan dat de kans reëel was dat de gap open zou blijven staan tot aan de 440. Met de sluiting van deze gap is meer neerwaartse ruimte ontstaan, maar ik verwacht dat deze toch beperkt zal blijven.

Het eerstvolgende steunpunt is te vinden bij het snel oplopende 50-daags gemiddelde dat vandaag bij 437,80 ligt. Tijdens de vorige terugval tot aan de 426,75 bleef de AEX ook net boven dit oplopende 50-daags gemiddelde.

Een belangrijk signaal in het langetermijnbeeld zal overigens in de komende weken ontstaan, een zogenoemde golden cross. Dit is een opwaartse doorbraak van het 50-daags gemiddelde door het 200-daags gemiddelde en we moeten terug naar 2012 om de laatste golden cross in de AEX te zien.

Deze vond toen plaats na de lange en diepe terugval (30% in 9 maanden tijd) die in 2011 werd ingezet. Onder dit 50-daags gemiddelde zijn verder nog steunpunten te vinden bij 434 en de zone 426 – 427. Opvallend is dat bij deze steunzone niet alleen de bodem ligt van de vorige terugval maar ook het 38,2% Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging tot op heden (van 378,50 tot aan 458).

Kans op omkeer

Daaronder zal het technische beeld pas verzwakken. Toch verwacht ik niet dat het zover zal komen. We moeten in de komende dagen zeer alert zijn op bodemvormingsignalen. Ik acht de kans op een krachtige omkeer in de komende dagen reëel.

Vanaf de 458-top is nu een dalende kortetermijntoppenlijn te zien die dagelijks bijna 1,5 punt zakt en vandaag rond de 447,20 noteert. Een doorbraak van deze lijn zal een duidelijke verbetering aangeven en de terugval beëindigen.

Eerste verbetering treedt op zodra de AEX weer opwaarts door zijn 200-daags gemiddelde breekt dat vandaag bij 443 is te vinden. Na de afronding van deze terugval in de komende dagen/week acht ik de kans groot dat de AEX de opwaartse druk op de zone 457 – 458 weer zal opvoeren in de komende paar weken.

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

323 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 mei 2016 08:25
    Ik acht de kans groot dat de gebroken klok's geluk inzake het 'voorspellen' van de beurs gaat keren. Het is standaard omhoog en dat sloot de afgelopen weken goed aan omdat het omhoog ging, straks staan we rond de 200, dan wordt het 'er ligt een steun op 180, daarna acht ik de kans op een stijging groot.'

  2. [verwijderd] 2 mei 2016 08:37
    quote:

    Alex XNL schreef op 2 mei 2016 08:19:

    Goedemorgen,

    Bas;

    Ik acht de kans op een krachtige omkeer in de komende dagen reëel.Ik acht de kans op een krachtige omkeer in de komende dagen reëel.

    Wellicht even aanpassen? Staat er dubbel.

    is alvast bedoeld voor de 'analyse' van morgen! Knippen en plakken. Bas gaat de bodem raden.
323 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links