Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Philips Lighting: En er was 'Light'

Philips Lighting: En er was 'Light'

Na verlaging van de prijsvork naar 19-20 euro komt de introductiekoers toch nog verrassend hoog uit op 20 euro. De openingskoers van 21 euro is zelfs boven het gemiddelde van de eerst genoemde prijsrange 18,50-22,50 euro.

 

 

 

Philips brengt in eerste instantie 37,5 miljoen aandelen, een kwart van het totaal naar de beurs, om in een later stadium de rest te gaan verkopen. 

Naar goed gebruik wordt 10% van de te verkopen aandelen gereserveerd voor de retailbelegger in Nederland. 

Philips zelf, dat morgen dus 750 miljoen euro bij kan schrijven, mag de eerste 180 dagen de markt niet overspoelen met eventuele volgende tranches.

 Sowieso is dat mede afhankelijk van het verloop van de beurskoers. Bij IMCD en NN Group konden de respectievelijke eigenaren Bain Capital en ING het restant van hun bezit zonder al te veel problemen op de markt brengen maar voor ABN Amro is dat een wat ander verhaal.

Minister Dijsselbloem had gehoopt dat de aanvankelijke koers van 20 euro wat langer zou beklijven maar moet, nu de lock-up bijna afloopt, eerst wachten op beter weer.

De beurswaarde van LIGHT, zoals de beursnaam wordt van Phillips Lighting, komt bij een koers van 20 euro uit op 3 miljard euro. Wie het gehele bedrijf  wenst over te nemen krijgt er natuurlijk ook de schulden bij waarmee het prijskaartje op 4,5 miljard euro komt.

Dan even snel door het 362 pagina’s lange prospectus gescrolld waar voor de liefhebbers ook een Nederlandse samenvatting in is opgenomen. Zo even wat interessante losse flodders uit dit boekwerk:

- De statutaire zetel van de lichttak is in Eindhoven.
- Het concern wordt verder in vier groepen opgedeeld zijnde:

  • LED: LED-lampen en LED-electronica
  • Lamps: de ouderwetse lampen- en lampenelectronica
  • Professional: professionele armaturen en verlichtingssystemen
  • Home: armaturen en verlichtingssystemen voor de mensen thuis

De omzetverdeling (als percentage van de totale omzet) per business unit toont een duidelijke verschuiving van Lamps naar LED de afgelopen jaren:

 

Men onderscheidt Light, zo zullen we het vanaf nu maar noemen, vier geografische markten:

  •  Europa (33% van de omzet)
  •  Noord- en Zuid-Amerika (31%)
  •  Groeimarkten (21%)
  •  Groot-China (9%)

China wordt, in anticipatie op de lagere groeicijfers vanachter de grote muur, door Light alvast niet meer tot de groeimarkten gerekend. Anderzijds kun je stellen dat die afzetmarkt inmiddels zo groot is dat daar een aparte benadering voor nodig is.

Dan nog de cijfers: in het prospectus geeft Philips ook de eerste kwartaalcijfers van dit jaar vrij van de lichtdivisie.

 

 

De winsten over de laatste drie jaar tonen nou niet echt een consistent karakter. Over 2015 verdiende de groep 240 miljoen euro, verdeeld over 150 miljoen aandelen wordt dat 1,60 euro per aandeel. De prijsrange die Philips vandaag afgeeft van 18,50-22,50 houdt dus een koerswinstverhouding in van 11,5-14.

Dan over naar de belangrijke dividendpagina:

 

 

40-50% van de nettowinst gaat uitgekeerd worden aan dividend. Dit jaar krijgt u nog niets noppes nada, pas in 2017 wordt voor de eerste keer dividend betaald. Neem ik de middenprik (45%) van het dividendpercentage, dan zou over 2015 een dividend betaald worden van 45% van 1,60 euro is 0,72 euro, zijnde een dividendrendement van 3,6% bij een koers van 20 euro. En dat is dan weer wel vergelijkbaar met Philips.

Velen zullen op dit moment afwegen wat aantrekkelijker is, het aandeel Philips zelf, of het nieuwe aandeel Light. Philips focust zich straks (al een tijdje eigenlijk) op de medische sector die harder groeit dan de lichtmarkt. De waarderingen voor bedrijven in die sector is hoger dan voor het oude Philips gewoon was. Daar zit nog een soort van upside in. Daarnaast komt er natuurlijk ook nog eens wat cash binnen, waarmee Philips Health de groei nog eens kan aanjagen.

De vraag is dan hoe de lichtdivisie straks op eigen benen gaat presteren. Wie weet werkt het afwerpen van het juk van het grote Philips bevrijdend voor het management. Het zou niet het eerste bedrijf zijn dat na afsplitsing van Philips een mooie toekomst tegemoet gaat.

Anderzijds moet u wel bedenken dat Philips zelf de lichtdivisie dus niet meer als kernactiviteit wil. En daarbij de komende jaren het restant ook nog eens naar de markt zal brengen. Om toch beleggers te vinden voor dit aandeel heeft Philips dus behoorlijk wat water bij de wijn moeten doen. En zou het op termijn nog wel eens mee kunnen vallen.  

Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl. Volg @nicoinberg op Twitter

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht