Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Opwaartse druk in AEX wordt opgevoerd

TA: Klassieke omkeer

Ik verwacht dat deze week de opwaartse druk op de bovenkant van de huidige zijwaartse kortetermijnfase wordt opgevoerd. De bovenkant van deze fase ligt tussen de 438,50 en 440. In de afgelopen tweeëneenhalve week is deze fase ontstaan waarbij een krachtige ondergrens is gevormd in de zone 426 tot 427.

Hiermee lijkt een interessante en duidelijke hogere middellangetermijnbodem te zijn ontstaan en mag in de komende weken een beweging worden verwacht naar opnieuw de jaartop van 458 punten.

Vorige week werd de derde correctie van dit jaar beëindigd met de opwaartse doorbraak van de vanaf 458 dalende toppenlijn. Er is eigenlijk sprake van een klassieke omkeer: een dalende kortetermijntrend wordt omgezet in een zijwaartse tijdelijke trend die binnenkort zal worden omgezet in een nieuwe opwaartse kortetermijntrend.

Ook werden een aantal belangrijke tweedaagse bodempatronen gevormd bij de onderkant (zone 426 tot 427). Eerst een bullish engulfing (anderhalve week geleden) en medio vorige week een piercing line.

Grafiek AEX-indicatoren
Grafiek AEX-indicatoren
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Bevestiging van indicatoren

Een ander punt dat deze klassieke omkeer aangeeft is de beweging in de RSI. Voordat de AEX zijn dalende toppenlijn brak, brak de RSI al door deze dalende weerstandslijn. De hertest in de AEX van de zone 426 tot 427 eind vorige week zorgde voor een terugtest in de RSI van de voormalige dalende toppenlijn.

Hierbij werd een hogere bodem gevormd en inmiddels weet de RSI alweer zijn recente top te breken.

De MACD is geregeld een indicator die pas later een signaal geeft (lagging indicator), maar ook hier zal vandaag of morgen een positieve crossing kunnen plaatsvinden als volgende bevestiging.

Negatief scenario

De omkeer lijkt met al deze signalen dus een feit. Pas een structurele beweging onder de zone 426 tot 427 zorgt voor een verzwakking in de stijgende middellangetermijntrend. In dat scenario ontstaat meer neerwaartse ruimte en zal het aanzienlijk langer duren voordat mijn opwaartse doelen worden bereikt.

Belangrijk in dat negatieve scenario is overigens wel dat andere belangrijke indices als de DAX, Stoxx Europe 600 en de S&P 500 ook vergelijkbare verslechteringen laten zien.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Opwaartse druk

Voor deze week verwacht ik dus dat de opwaartse druk naar de 438,50 tot 440 weer zal worden opgevoerd en mogelijk al opwaarts gebroken. In deze zone liggen de recente toppen van de afgelopen twee weken. Verder ligt bij 438,20 het 200-daags gemiddelde. Het 50-daags is momenteel te vinden bij 440,10.

De recente golden cross tussen deze gemiddelden was een krachtig langetermijnvervolgsignaal. De laatste keer dat we een dergelijke crossing zagen was in 2012. Toen ontstond die na een vergelijkbare lange en diepe correctieve beweging die we ook sinds de lente van vorig jaar zagen.

Tot aan de zone 438,50 tot 440 liggen verder geen noemenswaardige weerstanden meer. Een opwaartse doorbraak hiervan zorgt voor het startsignaal van de volgende opwaartse kortetermijnbeweging en afronding van de huidige zijwaartse handelsfase.

Boven deze zone liggen nog weerstanden bij 444,10 en 449, maar in dat scenario verwacht ik dat de jaartop van 458 wel eens snel behaald kan worden. Mijn doel voor de komende maanden blijft onveranderd liggen bij 475 punten, de top van november vorig jaar.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: tijdelijk zijwaarts

De DAX brak afgelopen vrijdag voor de eerste keer op slotbasis zijn dalende toppenlijn die bij de recente top van 10.474 werd gestart. Opvallend overigens was dat deze top samenviel met de onderkant van de brede neerwaartse gap die op de eerste handelsdag van dit jaar werd gevormd.

Net als in de AEX testte de DAX in de afgelopen weken precies zijn 38,2% Fibonacci-retracementniveau terug van de gehele stijging vanaf de februaribodem. Een forse maar heel normale terugtest voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodem.

Wel bleef de DAX nog boven zijn bodem van begin april, een bodem die in de AEX samenviel met de zone 426 tot 427. Ook de DAX bevindt zich nu in een tijdelijke zijwaartse handelsfase. De bovenkant van deze fase ligt bij 10.080 tot 10.110.

Een slot daarboven zet de weg weer open naar de jaartop van 10.474, iets wat ik kansrijk acht in de komende weken.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht