Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: AEX, DAX, S&P 500, Eurostoxx 600 en WTI-olieprijs.

TA: Krachtig vervolg

De consolidatiefase sinds begin mei werd gisteren opwaarts afgerond. Met een forse candlestick brak de AEX door de zone 438,50 tot 440. Dit scenario had naar mijn mening ook de meeste kans van slagen.

Zoals u weet, blijft mijn doel voor de komende weken liggen bij de jaartop van 458. Dit is mijn eerste kortetermijndoel. Mijn volgende doel ligt bij 475 punten voor de komende maanden. De trend in het middellangetermijnbeeld is krachtig en opwaarts gericht.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Klassieke omkeer

De AEX-terugval stokte precies bij 426 tot 427. Hier ligt:

  • het 38,2%-niveau van de voormalige daling
  • het 38,2%-Fibonacci-niveau van de gehele opgaande beweging vanaf de februaribodem
  • de bodem van de terugval van begin april

In de afgelopen weken werden tevens omkeerpatronen als een bullish engulfing en een piercing line gevormd. Ook de RSI gaf ruim twee weken geleden een koopsignaal boven de dalende toppenlijn en gisteren was het de beurt aan de (lagging) MACD die een positieve crossing maakte.

Een klassieke omkeer na een klassieke terugval tot aan het 38,2%-niveau van de voorgaande opgaande beweging. De opgaande middellangetermijntrend sinds de februari-bodem is intact en nog steeds krachtig.

Hopelijk is mijn visie hiermee ook duidelijker geworden voor Ruud van Megen (@Waterblok).

Hogere bodem 

De hogere middellangetermijnbodem lijkt hiermee te zijn gevormd in de zone 426 tot 427. Dit niveau blijft ook voor de komende tijd een belangrijk kantelpunt. Een structureel slot hieronder, met bevestiging vanuit andere indices, zou een verzwakking betekenen.

Maar ondanks de vele tests van deze zone in de afgelopen weken, bleef en blijft dit niet mijn uitgangspunt. De doorbraak door de zone 438,50 –tot 440 betekent de opwaartse afronding van de smalle en tijdelijke zijwaartse consolidatiefase. In deze zone lagen:

  • de toppen van de afgelopen weken
  • het 200-daags gemiddelde
  • het 50-daags gemiddelde

Een krachtige doorbraak van veel belangrijke weerstanden dus. In het langetermijnbeeld werd recent overigens al een belangrijk vervolgsignaal gemaakt met de golden cross tussen deze gemiddelden.

Eerste steun bij 443

Zodra de AEX vandaag met opnieuw een forse opwaartse opening start en mogelijk een gap dan ligt het eerste steunpunt bij de top van gisteren, de 443 punten. Daaronder liggen:

  • de recente top en 50-daags bij 440
  • 438,50
  • het 200-daags van 437,80

Een terugtest naar deze nieuwe steunzone blijft in de komende dagen of week mogelijk, maar de kans dat deze krachtige opgaande beweging eerst doorzet naar de 449 acht ik reëel voordat een volgende terugtest plaatsvindt.

De nieuwe opgaande kortetermijnbeweging zal nog vorm moeten gaan krijgen voordat uiteindelijk de 458 naar mijn mening in de komende weken bereikt zal worden.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De DAX rondde enkele dagen geleden zijn correctie af met de beweging door de dalende toppenlijn. Ook hier is een meermaals geteste steun ontstaan bij 9750. De DAX sloot nog net onder de weerstandszone van 10.080 tot 10.125 waar de recente toppen en het 200-daags gemiddelde zijn te vinden.

Een opwaarts vervolg hierboven is naar mijn mening echter realistisch.

Daggrafiek Eurostoxx 600
Daggrafiek Eurostoxx 600
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Zoals u ziet in de grafiek van de Stoxx Europe 600, brak deze index al wel door zijn toppen van de afgelopen tijd en nadert in een snel tempo zijn recente top die vergelijkbaar is met de 458 in de AEX.

Daggrafiek S&P 500
Daggrafiek S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De S&P 500 rondde gisteren ook zijn terugval af met de beweging door de dalende toppenlijn. Dit vond plaats na de recente vorming van een hammer als bodempatroon boven de belangrijke steunzone van 2000 tot 2020.

De opwaartse druk naar de zeer belangrijke en zware weerstandszone van 2116 tot 2135 kan nu weer toenemen.

Daggrafiek WTI-olieprijs
Daggrafiek WTI-olieprijs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Als laatste de olieprijs (WTI). Medio februari met een prijs destijds van rond de 30 tot 32 gaf ik als eerste doel de 51 aan. Zo'n opgaande beweging werd door velen als onmogelijk afgedaan. Maar de olieprijs ligt daar nu nog minder dan 1,5 van vandaan.

De koers blijft daarmee ook tegen de bovenkant van het stijgende trendkanaal aandrukken.

We moeten alert zijn op topvormingssignalen voor een terugtest in de komende tijd. Een aanloopje en vorming van een hogere bodem voordat de 51 gebroken kan worden. Mijn volgende doel voor de komende maanden ligt overigens bij 62.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht