Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Basic-Fit: 15 euro

Basic-Fit: 15 euro

Vandaag is de eerste beursdag voor Basic-Fit, de uitbater van goedkope sportscholen. Eerst even de feiten op een rijtje:

  • Er worden 24.666.667 nieuwe aandelen verkocht
  • En 2 miljoen bestaande aandelen
  • De overtoewijzingsoptie (green shoe) bestaat uit 4 miljoen bestaande aandelen
  • De inschrijvingsprijs wordt 15 euro
  • Na afloop van de emissie staan er 54,66 miljoen aandelen uit.
  • De beurswaarde van Basic-Fit komt dan uit op 820 miljoen euro

Ongelukkige timing

De timing van deze beursgang is wat ongelukkig. Iedereen wil nog graag voor het Britse referendum door dezelfde draaideur, maar om dan precies in dezelfde periode als verzekeraar ASR te debuteren, dat is vragen om moeilijkheden. Ik ben dan ook benieuwd wie er vrijdag de 10de op de gong mag slaan, de CEO van ASR of Basic-Fit.

Even puzzelen

Het was even puzzelen, maar na wat graafwerk kom ik op het volgende aantal aandelen. Momenteel staan er 30 miljoen aandelen uit. Men geeft 24,66 miljoen nieuwe uit, en 2 miljoen bestaande aandelen. In totaal dus 26,66 miljoen aandelen.

Mocht er veel vraag zijn, dan mag het bankenconsortium 15% extra aan de man brengen van het totale aanbod. Dat zijn er 4 miljoen. Dat worden echter geen nieuwe, maar bestaande aandelen.

Wie is de man van 4 miljoen?

Ik kan nergens vinden wie die 4 miljoen dan verkoopt, maar ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat dat grootaandeelhouder 3i is. Het nieuwe aantal aandelen wordt dus sowieso 30 + 24,66 = 54,66 miljoen. 

Keuzestress?

Als beleggers moeten kiezen - en natuurlijk moeten ze dat want je kan je geld maar één keer uitgeven (of je moet bank zijn) - zullen de meeste toch kiezen voor het relatief veilige ASR. Het vreemde is dat bij beide bedrijven ABN-Amro de leiding heeft. Dat had misschien wat anders gecoordineerd kunnen worden. 

Op de corporate website van Basic-Fit kunt u alle informatie vinden inzake de beursgang. Altijd leuk om ook even bij de rubriek veelgestelde vragen te kijken.

Harry Mens-achtige vragen

Dat zijn Harry Mens-achtige vragen, in die zin dat de beantwoorder zelf de vragen verzint. Bijvoorbeeld waarom Basic-Fit naar de beurs gaat:

“Een beursgang is een logische volgende stap in de ontwikkeling van de onderneming en past bij Basic-Fit als Europese marktleider. Een beursgang ondersteunt onze ambitieuze groeiplannen. Het biedt toegang tot de kapitaalmarkt en de opbrengsten worden aangewend voor het terugbrengen van de schuldpositie. Hiermee wordt onze financiële flexibiliteit vergroot.”

Een paar enorme dooddoeners, als marktleider hoef je helemaal niet op de beurs te staan, maar het biedt inderdaad toegang tot de kapitaalmarkt. En ja, voor het terugbrengen van de schuldpositie is het een ideaal middel. 

Schulden omlaag

De omzet het afgelopen jaar was 202 miljoen euro, waarmee een brutowinst werd behaald van 60 miljoen euro. De schulden zijn behoorlijk hoog, en de ratio die we daarvoor hanteren, nettoschuld gedeeld door bedrijfsresultaat, komt uit op 4,3. Dat zien we vaker bij bedrijven gefinancierd door private equity.

Wil een bedrijf echter de échte kapitaalmarkt op, dan dient dat cijfer omlaag te worden gebracht en vandaar ook de beursgang. Na incassering van de 370 – 493 miljoen euro voor de 24.66 miljoen nieuwe aandelen daalt die ratio naar in ieder geval 2,4.

In onderstaand tabelletje (bron: basic-fit) ziet u o.a. het aantal mensen per 100 inwoners met een fitnessabonnement. 

  

U ziet dat wij verreweg het fitste land zijn van het Noordelijk halfrond. We doen dan wel niet mee aan het EK, fit zijn we wel! 

Enige scepsis

In de wandelgangen wordt er toch met enige scepsis naar de propositie van Basic-Fit gekeken. Laten we eens onderzoeken of dat terecht is. 

Het business idee is simpel. Plant overal gymzalen neer en biedt een goedkoop abonnement. Het basisabonnement van twee tientjes kan je aanvullen met betaalde sportlessen of, in bijna de helft van de sportzalen, virtuele lessen. Dat scheelt aanzienlijk in de personeelskosten.

Daarbij heeft Basic-Fit minder kapitaal nodig dan de gemiddelde sportschool, omdat ze de locaties meestal huren. Groei moet straks de winsten aanjagen. Momenteel heeft Basic-Fit 351 sportscholen verdeeld over vijf landen: in Nederland en Belgie resp. 140 en 145, 32 in Frankrijk, 26 in Spanje en 8 in Luxemburg.

Verdubbelen richting 2020

Het doel is om richting 2020 het aantal sportscholen te verdubbelen. Dat kan in rap tempo, want het openen van een nieuwe vestiging kost slechts een maand en is serieproductie.

Zoals gezegd, het gaat om de groei en als die groei de komende jaren even hard gaat als de afgeopen jaren (ca. 35% nieuwe klanten per jaar) dan zorgt de schaalgrootte straks dat de huidige beurswaardering terecht is. Valt die groei echter tegen, dan is het een ander verhaal. 

Ik las onlangs een paar interviews met het management van Basic-Fit en daar komt wel uit naar voren dat het geen luchtfietsers zijn. Er steekt een gedegen, maar gedurfd plan achter dat de hele bestaande fitnesssector weleens op zijn kop kan zetten, of eigenlijk: al op zijn kop heeft gezet. 

Prijsvechters verstoren markt

Prijsvechters doen het overal goed. Zelfs hier in ’t Gooi is de Action één van de populairste winkels, Ryanair, Easyjet, DeGiro, ze zetten overal de boel op zijn kop. Als de groei vervolgens aanslaat, hebben ze voldoende schaalgrootte om ook geld te gaan verdienen. 

Als Basic-Fit dat lukt, zie ik niet in waarom een prijs van 17,50 euro voor dit aandeel niet gerechtvaardigd is. Het vervelende van dat bestens inschrijven is echter dat je als particulier nooit weet of je straks 15 of 20 euro gaat betalen. Zo'n grote spread van 15-20 euro is dan ook killing voor het aantal particuliere inschrijvers, zeker bij dit soort groeiaandelen. 

Voor de liefhebbers is hier de link naar de retailprospectus (in het Nederlands).

 

Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl. Volg @nicoinberg op Twitter

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht