Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Opwaartse druk neemt toe

TA: Gap gesloten

Vrijdag was een behoorlijk volatiele dag. Het verschil tussen de top en de bodem van die dag bedroeg ongeveer 9 punten. Op een punt na testte de AEX de recente top en vormde een intraday-top bij 452. Aan de onderkant werd de eerdere opwaartse gap op een haar na gesloten.

Met een intraday-bodem bij 443,13 mag de opwaartse gap tussen nu nog 443,06 en 443,16 eigenlijk geen naam meer hebben. Hiermee werd de bodem van deze terugtest dus ook iets verder verlaagd. Toch bevindt deze terugtest zich naar mijn mening in de eindfase.

Ik gaf al aan dat de neerwaartse ruimte met een opvulling van deze gap redelijk beperkt bleef. Ik acht de kans dan ook nog steeds groot dat de AEX op zeer korte termijn de druk op de 453-top en de jaartop bij 458 verder gaat verhogen en dit uiteindelijk resulteert in een opwaartse doorbraak van de jaartop van 458.

Positieve crossing

Het eerste steunpunt ligt nu bij 443, de onderkant van de eerdere gap. Vlak daaronder liggen het 50-daags en 200-daags gemiddelde als belangrijke steunpunten:

  • het 50-daags bij 440,90
  • het 200-daags bij 437,20

Een belangrijk langetermijnsignaal dat enkele weken geleden werd gegeven was de positieve crossing van het 50-daags door het 200-daags gemiddelde heen. Dit wordt een golden cross genoemd en is een krachtig langetermijnsignaal. De laatste keer dat we een dergelijk opwaarts signaal zagen was in 2012.

Deze golden cross volgde toen op de lange en diepe voorgaande correctieve fase. Deze fase die in 2011 startte, zorgde voor een daling van ruim 25% in ongeveer negen maanden tijd. Hiermee is deze fase van destijds vergelijkbaar met de bewegingen die sinds april vorig jaar plaatsvonden.

Zowel in 2011 als begin dit jaar zorgde deze lange correctieve fase voor de vorming van een belangrijke langetermijnbodem in de sinds 2009 stijgende langetermijntrend. Opvallend en positief is verder het feit dat het 200-daags gemiddelde weer opwaarts gericht is.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Weinig terugtesten

Buiten de 443 en de genoemde gemiddelden ligt er ook nog een steunzone bij 438,50 tot 440. Hier liggen de toppen van de afgelopen weken die de bovenkant van een tijdelijke zijwaartse zone aangaven waarin de AEX enkele weken geleden bewoog.

Als laatste heb ik al een stijgende bodemlijn ingetekend die loopt langs de februaribodem van 378,50 en de recente bodem bij 426. Deze opgaande bodemlijn ligt vandaag bij 435,60.

Het is overigens lastig te bepalen of dit de nieuwe stijgende middellangetermijnbodemlijn zal worden aangezien een steunlijn krachtiger wordt naarmate er meer terugtesten plaatsvinden. Tot op heden is er pas één raakpunt buiten het dieptepunt te vinden waardoor de waarde van deze lijn beperkt is.

426 is belangrijk

Er treedt pas een verzwakking op in het stijgende middellangetermijnbeeld zodra de belangrijke 426-grens structureel en neerwaarts wordt gebroken. Hier ligt:

  • de meervoudige bodem van de afgelopen weken
  • het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de 378,50-bodem tot aan de 458-top

Ook zou hieronder een hoofd-schoudertoppatroon worden afgerond. Toch ga ik niet uit van dit scenario. De signalen in het langetermijnbeeld en middellangetermijnbeeld van de afgelopen weken tot zelfs sinds begin dit jaar zijn krachtig en wijzen op een verder opwaarts vervolg.

Snel door 458

Maar daarbij moeten we de onderkant, de risico’s, natuurlijk niet uit het oog verliezen. De huidige handelsbreedte is dus ruim. De onderkant heb ik hierboven al aangegeven en de bovenkant ligt bij 453 en bij de jaartop van 458.

Na de test afgelopen vrijdag van bijna de 453 verwacht ik dat de kans op meer opwaartse druk op deze niveaus in de komende één tot twee weken groot is. Een opwaartse doorbraak door de 458 blijft naar mijn mening het meest realistische technische scenario.

Tot aan mijn volgende doel voor de komende tijd van 475 zijn overigens maar weinig noemenswaardige weerstanden te vinden.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht