Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Brexit-angst

Brexit-angst

Ja, dan kunnen we wel zeggen dat dat Brexit niets voorstelt, de beurzen dalen toch aardig in aanloop naar het referendum volgende week.

Misschien niet geheel onlogisch: kopers kijken liever even de kat uit de boom, en stappen liever in op 450 na een goede afloop, dan op 435 in onzekerheid.

En als bezitter van risicovollle assets zou je graag je risico wat afdekken. Beide hebben een negatieve invloed op de markten: zowel het niet kopen als het kopen van bijvoorbeeld put-opties betekent koersdruk. 

Weinig bekend over gevolgen

Wie risico loopt, wil graag zoveel mogelijk weten over de grootte van die risico’s, of de eventuele kosten ervan. Momenteel is er echter nauwelijks iets bekend over die risico’s.

Ervan uitgaande dat een overwinning voor het blijfkamp weinig gevolgen heeft (is dat zo?) is het dus de vraag wat er gebeurt als de nay-zeggers winnen.

Als we de Britse premier Cameron mogen geloven zijn de gevolgen, in ieder geval voor de portemonnee van de doorsnee-Brit, zeg maar John-met- de-pet, desastreus.

Qua angstzaaierij deed hij er dit weekend nog even een schepje bovenop. De pensioenen zijn niet veilig!

 

 

Of het helpt allemaal? Vorige week kwam er een opiniepeiling uit die een duidelijke voorkeur voor een vertrek aangaf (55%):

 

 

Ook bij de bookmakers, waar mensen niet zo maar wat kunnen zeggen, maar écht geld moeten inzetten, lijken de kansen wat te keren. Hij zal er es niet bijzitten:

 

 

Impact of financiele markt 

Wat moeten we hier nu mee als belegger? Oftewel: wat gaat de impact zijn of de financiele markten, en meer: op de aandelen waarin wij beleggen?

De meeste bedrijven hebben zelf geen flauw idee wat er staat te gebeuren. Ze zien het wel. Iedereen gaat natuurlijk zijn valutarisico’s zo goed mogelijk indekken, maar verder? 

De algehele verwachting is dat het Britse pond zal dalen als de Britten eruit stappen. En dat de Britten eventueel een recessie tegemoet gaan.

Mooie reden voor het Verenigd Koninkrijk om de aloude stimuleringspakketten maar weer uit de kast te halen dan. Geluk bij een ongeluk is dan dat de Britse pond al dalende is....

 

 Waar zit 'm de pijn?

Anderzijds kunnen we ons afvragen wat er nu zo erg aan is als de Britten geen deel meer uitmaken van het Europese kwartetspel. Is dat dan zo erg?  Gaat het zo beroerd met Noorwegen, Zwitserland of Denemarken? 

De hele kwestie is vooral politiek gedreven en vooral vervelend voor de Britten. Gaat het eiland in een recessie terechtkomen als ze eruit stappen? Waarom zou het! En zo ja, wat dan nog. Jammer voor ze!

Europa, en Nederland, kan er misschien wel goed garen bij spinnen. Aziatische en Amerikaanse multinationals zullen, met het oog op Europese penetratie, wellicht eerder hun Europese hoofdkantoor in Frankfurt, Brussel of Amsterdam zetten in plaats van in Londen.

Het aloude 'Britain rules the waves' geldt allang niet meer en op zichzelf stelt het VK als economisch blok weinig meer voor. 

En hoe gaat het intern in 't Britse Rijk? De onderstaande afbeelding spreekt boekdelen. De Schotten en Welshmen willen blijven, de Engelsen zelf willen eruit, dat is grosso modo de insteek.

 

 

Daar krijgt Cameron dan nog een zware dobber aan. Mocht het VK eruit stappen, dan zullen Schotland en Wales wellicht proberen zélf aan te haken bij Europa. Maar ook dat is een intern probleem voor de Engelsen.  

Forse valutabeweging?

Onzekerheid is niet goed voor de beurs. Maar de gevolgen voor het bedrijfsleven lijken mij beperkt. Een forse beweging in de valutaparen is natuurlijk niet uitgesloten.

De échte angst zit bij de politiek: wanneer de Britten zich terugtrekken, zijn ze het spreekwoordelijke eerste schaap dat over de dam is. En dan volgen er meer. Want een referendum is snel aangevraagd.

Maar kijkend naar het grotere plaatje zijn er voorlopig weinig gevolgen voor het bedrijfsleven. Ik las van t weekend wat commentaren hierover op een Amerikaanse website. De Amerikanen zien het meer als wat gerommel in de Europese achtertuin. Niets om je druk over te maken.

Politieke aardverschuivingen kunnen wel degelijk van invloed zijn op de beurs. Maar dat de Britten, die toch al een uitzonderingspositie hebben in de EU, liever hun eigen boontjes doppen, moeten we niet groter maken dan het is.

Farewell and Goodbye. Ze zullen er zelf meer last van hebben dan wij. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

38 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Mick75 13 juni 2016 11:40
    quote:

    sok2 schreef op 13 juni 2016 11:03:

    www.youtube.com/watch?v=rNJ05NfM-4Y

    The truth about brexit
    Ik heb niets zinnigs gehoord in het filmpje.
    Het is een tirade tegen de EU.
    Het geeft geen argumenten waarom het concept van de EU verkeerd is.
    Hij roept alleen dat alles inzake de EU gelogen is.
    Verder dan brexit, komt de man niet, laat staan op wat er dient te gebeuren na een eventuele Brexit.
  2. [verwijderd] 13 juni 2016 11:40
    De burger aan het woord, zoals het hoort. Geen nep referenda zoals in Nederland, maar de uitslag is bindend. Het zou heel mooi zijn om dat hier ook te doen. Over de uitslag heb ik geen enkele twijfel.
    Het wordt een keiharde BREXIT. Even door de zure appel heen bijten daarna, dat wel. Maar eigen soevereiniteit is heel veel waard. Daar is in het verleden hard voor gevochten op de slagvelden...
  3. Bronbeek 13 juni 2016 11:49
    "Gaat het zo beroerd met Noorwegen, Zwitserland of Denemarken?"
    Nee, maar Denemarken is hoe dan ook wel lid van de EU. Los daarvan zijn het alledrie qua aantal inwoners zeer kleine landen. Het maakt dus weinig uit of ze er bij zijn of niet.
    @ Jlnv: Besmet met het Wildersvirus. Beterschap.
  4. erjee-ff 13 juni 2016 11:58
    quote:

    schreef:

    Het aloude 'Britain rules the waves' geldt allang niet meer en op zichzelf stelt het VK als economisch blok weinig meer voor.
    Je hebt het over de 5e economie van de wereld, gemeten naar GDP. Stelt inderdaad niet zo veel meer voor ;-)...

    Maar voor wie is een Brexit nou erger, voor de Britten of voor Europa?
  5. gerrit 69 13 juni 2016 12:17
    quote:

    erjee-ff schreef op 13 juni 2016 11:58:

    [...]
    Je hebt het over de 5e economie van de wereld, gemeten naar GDP. Stelt inderdaad niet zo veel meer voor ;-)...

    Maar voor wie is een Brexit nou erger, voor de Britten of voor Europa?
    Daar kan geen zinnig mens een goede beoordeling over maken.
    Gaat Engeland naar een recessie dan gaat Europa gewoon mee.
    De wereldeconomie is eigenlijk vergelijkbaar met een grote ketting.
    Als er een belangrijke schakel tussen uitvalt, heeft de ketting geen vermogen meer om de wielen draaiende te houden.
  6. [verwijderd] 13 juni 2016 12:20
    Zien anderen ook de parallel met situatie pre-WW2? David Cameron = Neville Chamberlain (the great appeaser) en Boris Johnson = Winston Churchill (toevallig ook Boris's grote idool).

    Ook toen was het VK de enige die zich tegen de macht van Duitsland in Europa verzette. Historisch gezien heeft dat niet verkeerd uitgepakt voor ze...
  7. Het tientje van Theo 13 juni 2016 12:31
    quote:

    Mick75 schreef op 13 juni 2016 11:40:

    [...]

    Ik heb niets zinnigs gehoord in het filmpje.
    Het is een tirade tegen de EU.
    Het geeft geen argumenten waarom het concept van de EU verkeerd is.
    Hij roept alleen dat alles inzake de EU gelogen is.
    Verder dan brexit, komt de man niet, laat staan op wat er dient te gebeuren na een eventuele Brexit.


    Ik weet niet wat je gezien hebt, boven genoemd filmpje is een opsomming van feiten.

    Met meer plaatjes en voor iedereen te begrijpen is www.brexitthemovie.com
  8. [verwijderd] 13 juni 2016 12:43
    Europa en de euro is een zinkend schip dat voorbij "the point of no return" is gegaan. En door aan de Britten vast te klampen worden ze meegesleurd. Voor de Britten om de eruit te stappen kunnen ze zichzelf nog redden, ook al zullen de eerste 1 a 2 jaar moeilijk worden. De val van Europa en de euro wordt een feit en is een kwestie van tijd.

    Elk volk heeft het recht zichzelf te regeren en niet de les te krijgen voorgelezen vanuit en zelfverkozen, ondemocratisch, anti-democratisch en zelf-verrijkend bewind...in dit geval de troika en eu-commissie. Ik kan me deze verkiezing(en) niet herinneren en dat wij of onze eigen regering daar direct iets over te zeggen had. Het gevoerde beleid vanuit Brussel en Strasbourg is waanzin en heeft geen in enkel opzicht oog voor de mening, wensen, voorspoed en gezondheid van de Europese volkeren en hun diversiteit.

    Ik hoop dat de Britten hun Brexit krijgen en dat het de diverse Europese volkeren (dus ook ons) zal wakker schudden. Hoe nobel het project "de verenigde staten van europa" in aanvang misschien was, hoe gevaarlijk en destructief en nu is geworden door doorgeslagen zelfingenomenheid en corruptie binnen de diverse overheden.

    Hier nog een filmpje waarin duidelijk wordt hoe de vork in de steel zit. Het is bot en hard, maar eerlijk, duidelijk, feitelijk en valt niet te ontkennen. Je zult je afvragen waar we (de overheden) mee bezig zijn...

    www.youtube.com/watch?v=wbXdDJ3phu0

  9. [verwijderd] 13 juni 2016 13:36
    Wilders-visie of niet, het gaat om de feiten. Europa is niet bezig een economische eenheid te worden (waar ik overigens helemaal voor zou zijn), maar het is bezig een politieke eenheid te vormen wat vordering van de economie niet dient.
    Europa is economisch gezien enorm afhankelijk van de Britten (en niet zo zeer andersom) gezien de jaarlijkse "lidmaatschaps-bijdrage" alsook dat zij een enorm deel van de Europese afzetmarkt vormen.
    Het handelsverdrag met de EU is veelal eenzijdig en geeft meer belemmeringen dmv restricties dan voordelen. En zelfs met deze eenzijdigheid/voordeligheid voor de EU, is Brussel niet instaat economisch verbeteringen te bewerkstelligen. Griekenland, Italie, Spanje, Portugal, nu ook Frankrijk zijn hier een paar voorbeelden van. Waarom zou Engeland dit risico moeten nemen?
    Het vervolg van negatieve rentes icm de toch wat idiote QE van Draghi wat geen enkele zode aan de dijk zet bewijst dat verder.
    Voorts is er nu een voorstel om de btw voor bedrijven Europa-wijd op 15% te zetten wat de concurrentiepostites ondermijnt (wat toch ongetwijfeld zal worden doorgevoerd) waardoor het niet meer aantrekkelijk zal zijn voor bedrijven om ook elders te vestigen (creëren van banen)...Wat wordt de volgende stap? Het lijkt er meer dat er maar wat gedaan wordt dan dat er concrete plannen liggen.
    Vraag eerder is wanneer is Nederland aan de beurt?

  10. taurus86 13 juni 2016 14:04
    Politiek is het voor Britain een win - win situatie.
    Gaan ze voor ´exit´dan zal Europa haar plan B openbaren en zaken op de lange termijn schuiven, onder het mom ´dat we momenteel wel wat anders aan ons hoofd hebben´.
    Stemmen ze voor ´stay in´ dan krijgt Britain in een aantal zaken haar zin, omdat men dan zal beweren ´dat Europa zich geen 2e referendum in Britain op dit onderwerp wil riskeren´.
    Dus EU werknemers krijgen uitgestelde rechten. Kinderbijslag voor kinderen in de EU maar buiten Britain wonend, gaat naar het ´woonland´-nivo evenals de staatspensioenen. Europa zal dit aangrijpen om dit Europawijd te regelen, dus uiteindelijk zijn alleen de overige burgers in de EU het haasje van dit politieke spel.
    Resultaat een terugkeer van ´pensionados´; ruzie over huisvesting van deze mensen en een algemeen gevoel van afkeer jegens Europa.
    Europa begint slagzij te maken over stuurboord en Draghi e.a. zijn manmoedig bezig om lading naar bakboord te verplaatsen. Het is al vaker vertoond, dat het schip dan uiteindelijk over bakboord kapzeist.
  11. Bronbeek 13 juni 2016 14:21
    Heel kort even: Alle landen in de EU zijn afhankelijk van elkaar en GB niet minder van de EU dan de EU van GB, eerder is GB afhankelijker van de EU dan omgekeerd. Bestudeer de im- en exportcijfers maar een keer. Een economische unie kan verder niet zonder politieke coördinatie. En waarom moest GB zonodig meedoen met de EU in de jaren '80 als ze er nu weer uit willen, gesteld al dat ze dat willen, want ik moet het nog zien. Maar zelfs als 51 procent voor uittreding stemt, dan is nog 49 procent tegen. Dat wordt wel eens over het hoofd gezien. Tot zover.
38 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links