Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Nu omkeren

TA: Nu omkeren

Er zijn nu drie forse neerwaartse candlesticks achter elkaar te zien die zorgden voor de daling tot op heden. Medio vorige week testte de AEX nog de 453-top waarna vrijdag de verzwakking in het kortetermijnbeeld plaatsvond. Die dag brak de koers door:

  • het 50-daags en het 200-daags gemiddelde
  • meerdere horizontale steunpunten

Gisteren kreeg deze verzwakking een snel verder vervolg en naderde de AEX de zware steunzone rond de 426 punten. Deze verdere daling vond plaats met een openingsgap. Deze gap is voor een groot gedeelte open blijven staan tijdens die handelsdag en bedraagt momenteel nog ruim 3 indexpunten.

Belangrijk niveau genaderd

De vraag is nu wat er bij het benaderen van de 426 in de komende dagen zal gaan gebeuren. Treedt er een verdere verzwakking op met een structurele (meerdere dagen) en duidelijke slotkoers hieronder, of is dit opnieuw een technisch prachtig omkeermoment?

De daling vanaf de 453 tot de huidige dieptepunten bedraagt ruim 5%. Dit betekent dat deze terugval van slechts enkele dagen zorgt voor de vierde correctie van dit jaar. Bij een normale correctie ga ik uit van een bandbreedte van 5% tot 10% daling.

De eerste twee correcties waren in januari en februari en maakten toen nog deel uit van een forse en lange correctieve fase. Dit betroffen toen forse correcties van beide ruim 10%. Deze fase zorgde uiteindelijk voor de vorming van een zeer belangrijke langetermijnbodem bij 378,50.

De derde correctie van ongeveer 7% vond in april plaats toen de AEX vanaf de huidige jaartop bij 458 terugviel tot de 426-puntengrens.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Geen bearmarkt

De zone rond 426 is een belangrijke steunzone. Hier liggen de bodems van de afgelopen maanden maar ook het 38,2%-Fibonacciniveau van de opgaande beweging tussen de 378,50 en 458. Ook het 38,2%-niveau van de gehele voormalige daling vanaf de augustustop tot aan de februaribodem ligt hier.

Opvallend was dat de jaartop bij 458 samenviel met een test van het 61,8%-niveau van deze voormalige daling. Een structureel slot (enkele dagen) onder de 426 zorgt voor een verdere verzwakking. In dat scenario lijkt een beweging naar de 475 in de komende twee maanden niet meer realistisch.

Maar ook dan blijf ik van mening dat er geen sprake is van een bearmarkt in het langetermijnbeeld. Het eerste kwartaal was namelijk zeer belangrijk in het langetermijnbeeld:

  • er werd een bodem geplaatst bij zeer belangrijke steunpunten
  • in de maandgrafiek zijn hammers en een bullish engulfing gevormd
  • de dalende toppenlijn van de langdurige correctieve fase (ruim negen maanden en ongeveer 25% daling) werd gebroken

Contouren

De langetermijntrend is dus opwaarts gericht. Maar in het middellangetermijnbeeld moeten de contouren van de buitengrenzen nog duidelijk worden. Een groot risico is wel dat een structureel slot onder de 426 ook een hoofdschouder-toppatroon afrondt. Hier ligt de neklijn van dit grotere patroon.

Een slot van meerdere dagen onder de 426 kan zorgen voor een snel neerwaarts vervolg. Het eerste steunpunt ligt dan bij 418 en daaronder kan de zone 400 tot 409 in zicht komen. Maar zover is het nu nog niet. We moeten in de komende dagen zeer alert zijn op de vorming van positieve omkeerpatronen.

Rond deze zone is de kans namelijk groot dat opnieuw een kantelpunt is bereikt en de AEX een bodem kan plaatsen. Daarbij zou een intraday-overshoot of een eendagsslot onder de 426 nog geen verandering brengen.

Een eerste verbetering treedt op zodra er een bodempatroon rond de 426 is gevormd en de gisteren gevormde neerwaartse gap tussen de 432,30 en 435,65 wordt gesloten.

De trend in het langetermijnbeeld is opwaarts gericht en de huidige terugval blijft naar mijn mening een zoektocht naar de vorming van de buitengrenzen van de nieuwe stijgende middellangetermijntrend ook als de AEX toch onder de 426 zal sluiten.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht