Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AEX kan nu dalen tot 400-409.

TA: Waar stopt de daling?

De AEX maakt Een enorme vrije val waarbij de steunpunten zonder moeite worden gebroken. Dit is de vierde correctie van dit jaar. De AEX viel in enkele dagen tijd terugl vanaf de recente 452 tot aan de intraday-bodem van 418,80 van gisteren. Een daling van 33 punten, ofwel ruim 7%.

Waar stopt deze vrije val? Mijn eerdere uitgangspunten in de afgelopen dagen werden snel teniet gedaan door de marktbewegingen. Gisteren verwachtte ik voorbeurs nog een omkeerpunt rond de 426. Een intraday-overshoot was nog wel mogelijk.

De AEX opende direct met een gap onder de 426 en viel in de loop van de dag steeds verder weg. Opnieuw was er sprake, net als in eerdere dagen, van een neerwaartse versnelling in de loop van de dag.

 

Verzwakking

De neerwaartse doorbraak van enkele steunpunten en het 200-daags en 50-daags gemiddelde van twee dagen geleden zorgde voor de eerste verzwakking in het kortetermijnbeeld. Deze niveaus waren te vinden in de zone 437 tot 441.

Hierna was een terugval mogelijk tot maximaal de 426-steun. Tenminste dat was mijn uitgangspunt na deze verzwakking. De doorbraak hieronder zorgde gisteren voor een verdere verzwakking in het kortetermijnbeeld waarna direct bijna het volgende steunpunt in de AEX werd opgezocht, bij 418.

Bij 418 ligt een horizontaal steunpunt en het 50%-Fibonacci-retracementniveau dat is te berekenen tussen de bodem van 378,50 en de jaartop van 458.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Niets aan de hand

In het langetermijnbeeld is nog niets aan de hand. De grote omkeer en bodemsignalen die in het eerste kwartaal plaatsvonden zijn nog steeds geldig. Die zijn ook belangrijker voor het technische beeld voor de komende maanden dan de kortere bewegingen.

Destijds wisten veel aandelenindices belangrijke langetermijnsteunpunten te testen, zoals de sinds 2009 stijgende bodemlijnen. Ook werden grote bodempatronen gevormd op de maandgrafiek zoals hammers en bullish engulfings.

Uiteindelijk werd veelal in februari de definitieve langetermijnbodem bevestigd met de doorbraken door de dalende toppenlijnen. Om het langetermijnbeeld te doen verslechteren is nog een aanzienlijke verdere daling nodig.

Buitengrenzen bepalen

In het middellangetermijnbeeld trad een wel een verzwakking op met de doorbraak door de 426. Hiermee werd de krachtige opgaande trend in dit tijdstermijn verzwakt doordat het 38,2%-niveau neerwaarts werd gebroken. Bij de 426 lagen ook:

  • de vorige bodems van de afgelopen maanden
  • de neklijn van een toppatroon

In mijn visie is de AEX nog steeds bezig met zijn zoektocht naar de buitengrenzen van de stijgende middellangetermijntrend. Maar deze verdere daling zorgt er wel voor dat deze trend aanzienlijk minder steil zal verlopen in de komende maanden.

Dit zorgt ervoor dat mijn eerstvolgende doel van 475 aanzienlijk langer op zich zal laten wachten. De vraag is of dit doel überhaupt in de komende zomermaanden al op de borden zal komen.

Een test van dit niveau blijft overigens nog steeds mijn uitgangspunt alleen de tijdstermijn is hiermee veranderd.

Steun bij 418

 

Wat mogen we op korte termijn verwachten? De vrije val door een groot aantal belangrijke weerstanden zoals de genoemde gemiddelden en de 426-grens zorgde voor een verdere verzwakking in dit beeld. Het volgende steunpunt bij 418 is inmiddels bijna getest maar er is wel sprake van een oversold-conditie.

De kans op een rebound in de komende dagen is dus groot. Wel is het verdere verloop in de komende paar weken afhankelijk van de kracht van deze rebound. Er is namelijk door deze vrije val nog geen dalende toppenlijn in het zeerkortetermijnbeeld te zien en een rebound zou hiervoor kunnen zorgen.

Pas een structureel slot boven de 426 zou het grote hoofd-schoudertoppatroon neutraliseren. Zolang dat niet gebeurt, is de kans op een verdere daling in de komende anderhalve week naar de zone 400 tot 409 mogelijk.

Let op het 432-niveau

Boven de 426 treedt dus een eerste verbetering op en lijken de scherpe kantjes van deze vrije val te verdwijnen. Toch is dan ook nog steeds niet de kou uit de lucht. Verdere verbetering treedt op als de tweede en gisteren gevormde gap tussen de 424,50 en 427,70 wordt gesloten.

Bevestiging dat de kans groot is dat een bodem is gevormd, zal pas plaatsvinden zodra het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van deze vrije val wordt gebroken. Dit niveau ligt momenteel bij 432.

De AEX moet dus een behoorlijke opwaartse beweging maken om meer duidelijkheid te geven dat een belangrijke middellangetermijnbodem is gevormd. Zolang dat niet gebeurt, blijft meer neerwaartse druk mogelijk. Belangrijke te breken punten liggen dus bij 426 en 432.

Pas boven de 432 lijkt de echte kou van deze daling uit de lucht te zijn en kunnen we het vizier weer verder opwaarts richten. Boven de 426 wordt het toppatroon geneutraliseerd en verdwijnen de scherp kantjes van deze vrije val.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht