Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Wat een power!

TA: Wat een power!

Na de zeer krachtige herstelbeweging en de afronding van een groot island reversal-patroon zet de opgaande beweging sterk door. De laatste belangrijke weerstandszone moest er gisteren ook aan geloven. Die lag tussen de 437 en 440,50. In deze zone liggen:

  • meerdere horizontale niveaus
  • het laatste Fibonacci-retracementniveau (61,8%) van de gehele recente correctie 
  • het 50-daags gemiddelde
  • het 200-daags gemiddelde

De volgende belangrijke zone en het eerstvolgende richtpunt is 452 tot 453. Ook een test van de jaartop bij 458 is in de komende tijd realistisch. Hier lag het laatste Fibonacci-retracementniveau van de forse en langdurige terugval tussen de top van augustus vorig jaar (505) en de bodem van dit jaar (378,50).

De herstelbeweging verloopt opnieuw sneller en krachtiger dan de voorgaande correctieve terugval. Dit blijft naar mijn mening een teken van kracht. Deze krachtige herstelbewegingen zagen we in de afgelopen jaren veelvuldig langskomen na eerdere correcties.

De opwaartse trend in het langetermijnbeeld blijft dan ook volledig intact waarbij begin dit jaar bij 378,50 een zeer belangrijke langetermijnbodem op de borden werd gezet.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hogere bodem

De recente correctie zorgde voor een forse terugval in de AEX tot aan de 414,50. Hiermee is een eerste duidelijke hogere middellangetermijnbodem op de borden gezet. De neerwaartse doorbraak van de belangrijke horizontale steun van 426 blijkt daarmee een tijdelijke overshoot te zijn geweest.

De activatie van een groot toppatroon (hoofd-schouderpatroon) met de neklijn bij 426 is daarmee van de baan en blijkt een vals signaal te zijn geweest. Tijdens deze overshoot werd afgelopen donderdag het dieptepunt bij 414,50 op de borden gezet.

Tijdens de vorming van deze bodem werd een derde neerwaartse gap gevormd die uiteindelijk voor het grootste deel weer werd gesloten. Hiermee was de kans op een draai reëel en de kans dat deze gap een exhausting gap was.

Island reversal-patronen

Vrijdag werd met een opwaartse gap het eerste bodempatroon afgerond, een island reversal. De opwaartse beweging met een enorme gap van afgelopen maandag zorgde voor een tweede en groot island reversal-patroon. Deze gap was meer dan 8 punten breed en staat nog steeds open.

Inmiddels heeft de RSI precies zijn 30-puntengrens getest en is met een krachtige herstelbeweging bezig. Ook de MACD staat op het punt een positieve crossing te maken. Vooral in dit soort snelle en krachtige correcties en daaropvolgende herstelbewegingen zijn de crossings in de MACD vaak lagging, lopen enkele dagen achter.

Verder herstel

Voor de komende maanden verwacht ik een verder herstel richting uiteindelijk mijn volgende doel van 475, de top van november. Voor de komende weken blijft een test van de eerste twee kortetermijndoelen (452 tot 453 en 458) reëel.

Onderliggend liggen nog enkele kleine weerstanden bij 443 en 449, die naar mijn mening niet of nauwelijks voor tegendruk zullen zorgen. Als steunpunten kunnen we vooral het 50-daags (440,40) en het 200-daags bij 437 definiëren.

Daaronder ontstaat ruimte naar de bovenkant van de brede en maandag gevormde opwaartse gap bij 431,90. Maar met de opwaartse doorbraak van de gemiddelden van gisteren lijkt een test op korte termijn van deze brede opwaartse gap verder af te nemen.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht