Word abonnee en neem Beursduivel Premium
AEX richting 449

TA: Opwaartse druk intact

De intraday-top werd gisteren verder verhoogd naar een niveau van 444,50. Daarmee heeft de AEX inmiddels op ongeveer 7,5 punt alweer zijn recente toppen van 452 behaald. De koers gebruikte gisteren het 50-daags gemiddelde als steunpunt.

Ik acht de kans op een verdere stijging in de komende dagen richting de zone 452 tot 453 realistisch. Bij die zone kan de nodige tegendruk ontstaan voordat het opwaarts vervolg naar de jaartop bij 458 wordt voortgezet.

De herstelbeweging na de vierde correctie van dit jaar is zeer krachtig en verloopt sneller dan de correctieve beweging zelf. Tijdens deze beweging werd een bodem gevormd bij 414,50, wat betekent dat de AEX ten opzichte van de intraday-top alweer precies 30 punten is opgelopen.

Teken van kracht

Het is naar mijn mening een teken van kracht als de correctie sneller wordt goedgemaakt dan de correctie zelf duurde. Dit zagen we in de afgelopen jaren geregeld plaatsvinden. Tijdens deze vierde correctie werd de belangrijke 426-grens tijdelijk neerwaarts gebroken.

Dit betekende een verzwakking in de stijgende middellangetermijntrend. De steilheid van de opgaande bodemlijn is daardoor verminderd waardoor het aanzienlijk langer kan duren voordat mijn volgende middellangetermijndoel van 475 behaald zal worden. Dit blijft wel mijn richtpunt voor de komende maanden.

De neerwaartse doorbraak van de 426 betekende ook de activatie van een groot toppatroon, een hoofd-schouderpatroon. Dit patroon werd echter enkele dagen later alweer opgeheven (afgelopen maandag) met de structurele opwaartse slotdoorbraak van de 426.

Hiermee werd bevestiging gegeven aan het feit dat een hogere bodem in het middellangetermijnbeeld was geplaatst en de opwaartse weg weer kon worden ingeslagen.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Bodempatronen afgerond

Een andere belangrijk bodempatroon was de dubbele island reversal. De eerste werd met een eendaagse candlestick gevormd op donderdag. De gap die die dag neerwaarts werd gevormd, was een exhausting gap die een dag later weer opwaarts werd gebroken.

Afgelopen maandag werd een enorme opwaartse gap gevormd van ruim 8 punten. Hiermee werd de tweede neerwaartse gap van de correctie weer opwaarts gebroken en daarmee werd een groot en tweede island reversal-patroon afgerond.

Hoe ziet het kortetermijnbeeld er nu uit?

Tot aan de zone 452 tot 453 ligt alleen nog een weerstand bij 449, maar daar verwacht ik weinig tot geen tegendruk. Aan de onderkant ligt de zone 437 tot 440. De bovenkant van deze zone werd gisteren gebruikt als steunpunt. Hier liggen onder andere het 50-daags en het 200-daags gemiddelde.

Sterke steun

De eerdere golden cross tussen deze gemiddelden betekende een krachtig langetermijnvervolgsignaal. Ook liggen in deze zone meerdere horizontale steunpunten en het laatste Fibonacci-retracementniveau van de vierde correctie.

Een slotbeweging onder deze steunzone, zou in principe verdere neerwaartse (terugtest) ruimte vrijmaken richting de forse opwaartse gap. De bovenkant daarvan ligt bij 431,90.

Ook de RSI en de MACD ontwikkelen zich sterk en wijzen op meer opwaartse ruimte. De RSI testte recent de 30-puntengrens en is hard op weg richting de toppen van voor de correctie. De MACD gaf gisteren een positieve crossing en heeft nog een aanzienlijk opwaarts potentieel.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht