Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Brexit: Geest uit de fles

Brexit: Geest uit de fles

Met een grote klap openden de financiele markten in Europa vrijdagochtend rond de 10% lager. De verrassende ontknoping zorgde voor extra verkoopdruk. Kopers komen dan pas later in de markt. 

Extreme koersen vanochtend

Ik zat die ochtend in de pyjama rond 3 uur voor de buis om de ontwikkelingen te volgen. Het was fascinerend om te zien hoe het Leave-kamp telkens een grotere voorsprong nam.

De BBC-commentatoren rekenden erop dat de uitslagen van de grote steden de boel recht zou trekken, maar toen de resultaten van Birmingham (700.000 kiezers) door kwamen was het gebeurd met de pret.

Vlak na opening zagen we dramatische standen op de beurs:

  • AEX-future op 400, laagste zelfs 381. (nu 424) 
  • EUR/USD op 1,091, (nu 1,11)
  • Goud op 1358, (nu 1320)
  • GBP/USD 1,324, (nu 1,37)

Dat zegt natuurlijk niets over de bewegingen voor de dagen, laat staan weken. Maar de kogel is door de kerk en we hebben in ieder geval duidelijkheid. U zag ook de volatiliteit in de AEX-index afnemen gedurende de dag: 

 

 

Toevallig keken Nick en ik donderdag naar een AEX 420 put, die voor 2,50 te krijgen was. We vonden m te duur.....Vrijdag was de hoogste koers in die put 11,50 euro. Overigens liep die put uiteindelijk waardeloos af.

De AEX noteerde vrijdagochtend echter enige tijd rond de 400, wat die put een waarde van 20 euro geeft. Het probleem op dit soort dagen is helaas vaak dat je op extreme koersen vaak geen goede markt krijgt. Op papier kan je dan een mooie winst hebben, maar je moet het nog wel incasseren. Niet onbelangrijk.

Een mooie dag?

Altijd goed om de visie van een buitenstaander eens te horen: 

 

 

Was het een mooie dag om aandelen te kopen? In ieder geval mooier dan de dag ervoor. Er is een hoop onzekerheid weg, en de koersen staan fors lager. Vooral de banken krijgen het voor hun kiezen:

 

 

ING bij grootste dalers

Toch opvallend dat ING ook zo hard onderuit gaat. De Britse banken leiden de dans, waarschijnlijk omdat Londen's functie als financieel centrum van Europa in gevaar is. 

Dan nog de usual suspects. KBC maakte vorige week een lijstje met Belgische en Nederlandse beursgenoteerde bedrijven die nogal wat omzet in Groot-Brittannie behalen.

 

 

De grootste is ForFarmers met 34%, die staat helaas niet op de kaart. Het is ze vergeven. Ook BAM (30%), Refresco (19%), Arcadis (16%) en Wessanen (15%) staan in die lijst.

Met name BAM (-12%)en Arcadis (-11%) krijgen een flinke tik vandaag, maar Wessanen (-4%) en Refresco (-3%) houden de voeten redelijk droog. Ook hier wordt vaak overdreven, de omzet mag dan weliswaar in ponden worden behaald, de kosten worden voor een groot gedeelte ook in ponden gemaakt. 

Daarbij staat het pond geen 20% lager ten opzichte van de euro, maar slechts 5%. Maar ook hier geldt: wat niet is, kan nog komen.

 Wat nu te doen?

Wat te doen nu? De markt moet eerst een nieuw evenwicht vinden. De wereld vergaat niet, bedrijven blijven spullen verkopen en wij consumenten blijven spullen kopen. Politiek is er wel wat aan de knikker, maar na al het pappen en nathouden is het wat mij betreft uitstekend dat iemand eens een keer de knuppel in het hoenderhok gooit. 

Hoe je het ook bekijkt, nu brexit een feit is, is de geest uit de fles. Let's deal with it.  

 

Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl. Volg @nicoinberg op Twitter

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht