Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Belangrijke AEX-weerstand bij 426.

TA: Herstel bepaalt vervolg

Voor de tweede achtereenvolgende dag testte de AEX de bovenkant van de brede steunzone 401 tot 409. Maar de terugval over de dag heen was opnieuw fors. Ditmaal lag de slotkoers dichter in de buurt van de 409. De kans blijft aanwezig dat de AEX rond de steunzone een bodem zal vormen voor een herstelbeweging.

De kracht van de herstelbeweging zal echter moeten bepalen of deze terugval ten einde is gekomen. Het nadeel van deze enorme terugval na de uitkomst van het referendum in het Verenigd Koninkrijk is dat die in een rechte lijn plaatsvond.

Hierdoor is er geen dalende toppenlijn te zien vanaf de recente meervoudige toppenzone bij 452 tot 453. Deze zone werd afgelopen donderdag nog getest waarna de forse en steile terugval plaatsvond. Tijdens deze terugval werd een enorme neerwaartse gap gevormd.

Top bij 475

Deze gap was in eerste instantie ongeveer 22 punten breed, maar daarvan bleef aan het einde van de handelsdag nog ongeveer de helft over. Deze gap ligt nu tussen de 432,60 en 443. Ondanks deze enorme en forse terugval was er vorig jaar augustus een vergelijkbare neerwaartse beweging te zien.

Op 24 augustus viel de AEX zelfs nog forser terug waarbij de beweeglijkheid, exclusief de neerwaartse gap, rond de 30 punten lag. De AEX vormde toen een bodem bij 402. Dit was destijds het startpunt van een forse opwaartse beweging die uiteindelijk in november uitmondde in een belangrijke top bij 475 punten.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Zolang er echter geen verbeteringen plaatsvinden en er geen rust terugkeert op de financiële markten, blijft meer neerwaartse druk mogelijk. Wel is in de afgelopen dagen een eerste indicatie gegeven die pleit voor een herstelbeweging. In de RSI is namelijk positieve divergentie te zien.

Fibo-technieken

De recente bodem bij 414,50 ging gepaard met een RSI die precies het 30-puntenniveau testte. De huidige diepere terugval in de AEX gaat gepaard met een RSI die hier nog ruim boven ligt. Aangezien er geen dalende toppenlijn is te zien vanaf de toppenzone bij 452 tot 453 moeten we naar andere indicaties kijken.

Een van de technieken waar we dan gebruik van kunnen maken is de Fibonacci-techniek. Zodra het eerste (38,2%-)niveau van een bepaalde beweging wordt gebroken, nemen de scherpe randjes van deze beweging af.

Als we kijken naar de daling van 453 tot aan de 409 dan ligt dit eerste niveau bij de belangrijke en bekende weerstandsgrens van 426 punten. Een structurele slotkoers hierboven zou een eerste verbetering kunnen inhouden. Verder moeten we natuurlijk zeer alert blijven op de vorming van bodempatronen.

Middellangetermijnbodem

Toch zal de mate van herstel bepalend zijn in de komende week voor het verdere verloop. Een kortstondige herstelbeweging tot onder de 426 zou namelijk de vorming van een eerste lagere top kunnen inhouden waarna de neerwaartse druk weer verder kan toenemen op de zone 401 tot 409.

Zolang de stijgende langetermijntrend intact blijft in veel aandelenmarkten, blijf ik van mening dat deze terugval niet zal uitmonden in een volgende bearmarkt. De huidige terugval zou dan nog steeds moeten uitmonden in de vorming van een middellangetermijnbodem die volgt op de jaarbodem uit februari van 378,50.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.