Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
"Rare jongens die Britten"

"Rare jongens die Britten"

"Rare jongens die Britten." Voor degene die de geschiedenis van Europa tot zich hebben genomen via het standaardwerk over Asterix, Obelix en andere vooraanstaande Galliërs, was de uitslag van het referendum geen verrassing.

De Engelsen, en in hun kielzog Schotland, Wales en Noord-Ierland, verlaten de Europese Unie. Voor velen aanleiding voor een bevrijdingsfeest, voor anderen een reden de noodklok te luiden. Ik voel me in geen van beide kampen thuis.

Naar mijn mening vallen de gevolgen van uittreding van het (nu nog) Verenigd Koninkrijk mee. Zoveel gaat er niet veranderen. Engeland c.s. zullen in nieuwe verdragen, in ieder geval op economisch gebied, tot weinig afwijkende afspraken komen. Dat is in het belang van de EU en het VK zelf.

Zogenaamd democratisch

Dat neemt niet weg dat het bijzonder jammer is dat het Kingdom de unie verlaat. Want dat de huidige opzet van de EU niet voldoet aan wat de inwoners van dit continent wensen, is volstrekt helder.

De politisering van het project, nadat het gestart is als economische gemeenschap, is veel te ver doorgeschoten. Juist Engeland zou in een proces van hervormingen een belangrijke bondgenoot kunnen zijn. Maar de uitslag van het referendum is duidelijk.

Wat mij betreft is ook duidelijk dat het referendum als zogenaamd democratisch instrument rampzalig is. Het leidt tot onverantwoorde besluitvorming, waarin het volk beslissingen neemt waar het vervolgens zelf geen verantwoordelijkheid voor kan nemen.

Paniekerige sfeer

Dat moeten bestuurders en parlement doen die, zoals in het geval van het VK, tegen het genomen besluit zijn. Uiteindelijk zullen er dus nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden om ook het parlementaire mandaat te krijgen het referendumbesluit uit te voeren.

Dan hadden er beter direct verkiezingen kunnen worden gehouden met Brexit als hoofdthema. De politieke chaos die nu ontstaat bij onze westerburen, en mede daardoor ook de chaos in de EU, is nog het grootste gevaar voor de (financiële) stabiliteit in ons deel van de wereld.

De huidige beursmalaise is het gevolg van de paniekerige sfeer die er heerst, mede gevoed door de politieke onmacht die vanuit Londen, Brussel en andere Europese hoofdsteden op ons neer daalt. Dat heeft gevolgen voor de gemoedstoestand van beleggers.

Gewoon aanpassen

Beleggers moeten echter niet te veel nadenken over het hoe en waarom van de markt, maar zich aanpassen aan de gegeven omstandigheden. Die zijn duidelijk. Er is sprake van een enorme volatiliteit, overigens niet alleen veroorzaakt door de Brexit maar ook door tal van andere onzekerheden zoals:

  • de twijfel over de Chinese economische groei
  • het monetair beleid
  • de ultra lage rente
  • de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten

De aandelenbelegger kan natuurlijk, bijvoorbeeld via een verzameling ETF's, gewoon de golven van emoties op de financiële markten doorstaan. Voor wie zich de lange termijn kan permitteren, is dat een uitstekende strategie.

ETF of CBC

Een andere mogelijkheid, ik vind dat zelf wel een aardige, zeker in tijden van hoge volatiliteit, is slechts een beperkt deel van het te beleggen vermogen aan te wenden voor beleggingscertificaten met een potentieel hoog rendement.

Over het gehele vermogen kan dan een aantrekkelijk rendement worden behaald, terwijl de risico's beheersbaar zijn.

Ik geef een voorbeeld. Stel u wil in de sterk afgewaardeerde Eurostoxx 50 beleggen. Dat kan natuurlijk door bijvoorbeeld een ETF op de index te kopen. Een andere mogelijkheid is de aanschaf van een capped bonus certificaat (CBC) op de Eurostoxx 50 voor slechts een gedeelte van het te beleggen vermogen.

Bijvoorbeeld een CBC met barrière 2450 punten en aflossing in juni 2017 op 35 euro (DZ bank, ISIN: DE000DG788T0). Dat betekent dat als de ES50 tot en met juni 2017 niet op of onder de 2450 punten komt, een bonusaflossing op 35 euro geïncasseerd wordt.

De actuele stand van ES50 is 2770 punten. Er is dus een marge van ruim 11% koersdaling. De actuele koers van het certificaat is 28 euro. Dat betekent dat als de ES50 vanaf de huidige stand met niet meer dan 11% daalt, er een rendement van 25% kan worden behaald.

Dat is veel meer dan het gemiddelde te verwachten rendement op aandelen.

Let op de werking

Voorzichtige beleggers kunnen bijvoorbeeld slechts een derde van hun in aandelen te beleggen vermogen in dit soort certificaten te beleggen.

  • Als de index boven de 2450 blijft, dan wordt over het totale vermogen een rendement behaald van bijna 9%, inclusief het beetje rente bij de bank op niet belegde twee derde van het vermogen.

  • Als de index toch verder zou dalen, tot bijvoorbeeld 2000 punten, dan is de aflossing in juni 2017 op 20 euro en het verlies op de positie 29%. Op het hele vermogen is er dan een negatief rendement van een kleine 10%.

Zou het vermogen in een ES50 ETF zijn belegd, dan zou het verlies tot 24% zijn opgelopen, inclusief het ontvangen dividend. Het aardige is dat bij een dergelijke strategie met certificaten u na een koersdaling nog twee derde van uw vermogen vrij heeft om in te spelen op de nieuwe marktsituatie.

Bijvoorbeeld door nieuwe certificaten met nog lagere ondergrenzen te kopen. Alvorens u dergelijke certificaten aanschaft, let dan goed op de precieze werking en houdt ook rekening met het debiteurenrisico op de uitgevende instelling.

Brexit en andere onzekerheden zijn enerzijds vervelend voor beleggers, maar geven anderzijds de mogelijkheid vanwege de hoge volatiliteit aangename risico-rendementstrategieën op te zetten.

Prima jongens, die Britten.

Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht