Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AEX: Beperkt risico omlaag

TA: Aanloopje

De AEX rondde gisteren een dubbel toppatroon af in het zeerkortetermijnbeeld. De intraday-top van gisteren lag maar nipt boven de top van vrijdag waardoor een tweezers top is ontstaan. Kijken we naar de body’s van de candlesticks, dan zien ook nog een tweedaagse bearish engulfing.

Pas boven de 440,40 wordt dit dubbele toppatroon opgeheven. Deze toppatronen kunnen in de komende dagen voor een verdere terugtest zorgen in het zeerkortetermijnbeeld. Het eerste steunpunt van 437 werd al neerwaarts gebroken. Hier liggen:

  • de gemiddeldelijnen (50-daags en 200-daags)
  • het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau van de vijfde correctie van dit jaar

De volgende steunpunten zijn te vinden bij:

  • de onderkant van de recente zeer forse neerwaartse gap die anderhalve week geleden op de borden werd gezet bij 432,60
  • het 50%-niveau van de voormalige correctie bij 431,50
  • de bekende meermaals geteste steun bij 426

Beperkt risico omlaag

Op de gehele opgaande beweging tot nu toe, van 409 tot aan de 440,40 kunnen we ook de Fibonacci-techniek toepassen. Tussen deze niveaus is het eerste retracementniveau te vinden bij 428,50. Hiermee lijkt het neerwaarts risico dus relatief beperkt te zijn.

Ik verwacht dat het een zeer tijdelijke terugtest zal zijn als aanloopje voor de beweging richting de toppenzone van 452 tot 453 en mogelijk al hoger in de komende paar weken.

Het is echter onmogelijk om te voorzien of de terugtest al boven de 432,60 zal eindigen of verder door zal zetten richting de zone 426 tot 428,50. We moeten dan ook in de komende dagen alert zijn op omkeerpatronen.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Valse crossing

In de technische indicatoren was in de afgelopen maand sprake van positieve divergentie. De bodem van de vierde correctie van dit jaar werd bij 414,50 geplaatst, de recente bodem van de vijfde correctie lag bij 409. In de MACD is sprake van een gelijke bodem en in de RSI zelfs van een hogere bodem.

Dit betekent dat de verkoopdruk snel opdroogde tijdens de vijfde correctie van dit jaar. Inmiddels heeft de MACD ook alweer een positieve crossing gemaakt. Beide indicatoren hebben nog een fors opwaarts potentieel.

Neerwaarts gerichte beleggers zullen nu juist willen wijzen op de negatieve crossing tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde. Toch zien we geregeld dat een dergelijke crossing vals is, als we kijken naar de afgelopen decennia.

Ook is het normaal dat deze crossings optreden zolang een index rond deze gemiddelden blijft schommelen. Als laatste zagen we dat ook na de vergelijkbare lange dalingsperiode in 2011-2012 dat na de belangrijke golden cross, er ook een tijdelijke neerwaartse crossing plaatsvond. Een heel normaal verschijnsel.

Opwaartse druk

Na deze tijdelijke en beperkte terugval verwacht ik dat in de loop van deze week tot volgende week dat de opwaartse druk weer zal toenemen. De eerste weerstand ligt nu bij 437, maar daar verwacht ik niet veel tegendruk. Een belangrijkere weerstand is te vinden bij 440,40.

Hier ligt de bovenkant van de toppatronen. Die worden opgeheven zodra de AEX daarboven komt. Tevens is dit de onderkant van de nog openstaande gap, het laatste deel van de voormalige forse neerwaartse gap. De bovenkant van deze gap ligt bij 443.

Maar voor de komende paar weken verwacht ik dat de opwaartse druk naar de toppenzone van 452 tot 453 weer kan toenemen en mogelijk al een test van de jaartop uit april bij 458 op het programma kan staan.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht